12.12.2023
Redakce

Cesta Ligou mistrů pro Dynamo skončila v Raumě

Pardubice cestovaly do Finska k odvetě čtvrtfinále Ligy mistrů s dvoubrankovou ztrátou a ani druhý zápas se pro ně nevyvíjel ideálně. V závěru duelu se jim však povedlo prolomit střeleckou smůlu a po gólech Musila s Hykou při hře bez brankáře byly blízko vyrovnání celkového skóre. Po výhře 3:2 v Raumě jim bohužel v součtu jedna branka k pokračování v bitvě o postup chyběla.

Liga mistrů, ČF2, úterý 12.12.2023, Rauma

Lukko Rauma

Dynamo Pardubice

2:3
0:0, 2:1, 0:2
Branky a nahrávky: 24. Kainulainen (Ikonen, Reunanen), 39. Kainulainen (Reunanen) – 34. Čerešňák (Radil, Sedlák), 58. Musil (Košťálek, Radil), 59. Hyka (Říčka, Paulovič). Rozhodčí: Linde (SWE), Nikolić (AUT) – Niittylä (FIN), Pekkala (FIN). Vyloučení: 5:2. Využití: 0:1. Diváci: 3172. Střely na branku: 14:41 (3:13, 6:14, 5:14). Zblokované střely: 9:32. Hity: 2:4. Vhazování: 19:39. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3.
Lukko Rauma: Harvey – Brook, Reunanen, Stenqvist, Järvinen, Abt, Almari, Ervasti, Piipponen – Repo, Mattila, Burke – Ponthus Westerholm, Pathrik Westerholm, Nyman – Tieksola, Fontaine, Nieminen – Ylitalo, Kainulainen, Ikonen.
Dynamo Pardubice: Will – Čerešňák, Dvořák, Košťálek, Kolář, Hrádek, Bučko, Švec – Hyka, Sedlák, Říčka – Radil, Zohorna, Kousal – Kaut, Musil, Cienciala – Paulovič, Poulíček, Mandát – Rohlík.

Komentář

Pardubice vstupovaly do odvety čtvrtfinále Ligy mistrů na ledě Raumy s dvougólovým mankem z prvního utkání. Úvod duelu se nesl spíše v opatrnějším duchu, ani jeden z týmů nechtěl udělat chybu. V polovině první části měli hosté první větší šanci, nejprve z pravé strany z úhlu minul odkrytou horní část branky Říčka, o pár okamžiků později byl z předbrankového prostoru neúspěšný Hyka. Východočeši zahrozili i ve vlastním oslabení, při rychlém protiútoku Zohorna posunul puk na Pauloviče, jeho pokus brankář zneškodnil. Dynamo přestřílelo Raumu v prvních dvaceti minutách celkem 34:11, ve střelách na bránu 13:3, ani tato výrazná snaha však ke gólu nevedla.

Skóre utkání paradoxně otevřeli domácí, kteří přenesli hru rychle směrem do útoku, Harri Kainulainen si vyměnil puk s Ikonenem a následně zápěstím zakončil do pravého horního rohu – 1:0. Pardubičtí hokejisté měli šanci na vyrovnání v přesilovce, první ve druhé třetině ještě nevyužily, druhou už ale bleskově ano. Ve 34. minutě dostal dostatek prostoru na ránu z osy hřiště Peter Čerešňák a nejproduktivnější hráč Dynama v Lize mistrů toho využil na sto procent – 1:1. Východočeši nadále pokračovali ve své útočné snaze, jenže se jim nedařilo překlopit skóre na svou stranu. A Rauma ve 39. minutě znovu udeřila z ojedinělé šance, Reunane se na pravé straně uvolnil od dvou hráčů a naservíroval puk mezi kruhy Harrimu Kainulainenovi, který z první odrazem o levou tyč poslal puk do sítě – 2:1.

Hosté se mohli dostat zpátky do hry hned na začátku třetího dějství, Sedlák se po levé straně dostal sám před gólmana Harveyho, mezi betony mu však kotouč neprostrčil. Východočeši nic nevzdávali a stále se snažili zvrátit nepříznivý vývoj. Pět minut před koncem zápasu sáhl trenérský štáb vedený Václavem Varaďou ke hře bez brankáře, jelikož ve dvojzápase ztrácelo Dynamo celkem tři branky. Pardubický celek byl za svou enormní snahu střelecky se prosadit odměněn necelé tři minuty před koncem, Košťálkova rána od modré se odrazila od clonícího Adama Musila do sítě – 2:2. Tlak Dynama pokračoval, v čase 58:22 přihrál Říčka na pravou stranu Tomáši Hykovi a ten z vrcholu pravého kruhu zakončoval na vzdálenější tyč nad beton brankáře, který nic neviděl díky dvěma clonícím hráčům – 2:3. Pardubicím v tu chvíli chyběl jediný gól k tomu, aby šel zápas do prodloužení. Dynamo ještě několikrát vyslalo kotouč na bránu, další přesný zásah už bohužel nepřidalo a cesta Ligou mistrů pro něj skončila ve čtvrtfinále.

Generálním partnerem Dynama v Lize mistrů je D+D Elektromont. Významnými partnery jsou město Pardubice, Pardubický kraj, Hitrádio Černá Hora, D+D Real a Rozvojový fond Pardubice.

Ohlasy po utkání

Václav Varaďa (HC Dynamo Pardubice): „Myslím si, že jsme hráli od začátku zápasu velmi dobře, vytvářeli jsme si spoustu šancí, přestříleli jsme domácí a šli si za těmi góly. V podstatě z ničeho z takových banálních akcí jsme dostali dva góly, čímž jsme se dostali ještě hlouběji do díry. Ale závěr jsme měli skvělý, hráči tam nechali opravdu všechno, ale nakonec nám jeden gól ke srovnání chyběl. Mrzí nás hlavně první třetina v domácím zápase, kdy jsme si nechali dát čtyři branky, a v takto kvalitní soutěži, jako je CHL, rozhoduje každý gól. Ale odcházíme se vztyčenou hlavou. Věřím, že jsme udělali maximum pro to, abychom šli dál, a hold to takhle někdy ve sportu je, že se to nepovede. Věříme, že si z toho hráči vezmou spoustu zkušeností a budeme ještě lepší.“