8.1.2016
Tomáš Pavlica, Jan Hrabal

Dynamo neudrželo tříbrankový náskok, z Olomouce veze bod

OLOMOUC — Hokejisté Pardubic prohráli v utkání 34. kola Tipsport extraligy na ledě Olomouce 3:4 v prodloužení. Dynamo přitom na Hané vedlo 3:0 – trefili se Tomáš Bokroš, prvně v extralize, Jakub Orsava a Petr Sýkora. Domácí ale ve druhé polovině zápas zcela otočili.

Tipsport extraliga, 34. kolo, pátek 8.1.2016, Zimní stadion Olomouc

Olomouc

Dynamo Pardubice

4:3p
0:2, 2:1, 1:0 – 1:0
Branky a nahrávky: 36:53 Knotek (Buc, Skrbek; 5/4), 38:23 Jergl (Eberle, Holec; 5/5), 48:22 Knotek (Pekr; 5/5), 62:43 Buc (Skrbek, Mikúš; 4/4) – 14:51 Bokroš (5/5), 18:52 Orsava (Marcinko, Sýkora; 5/6), 24:36 Sýkora (Marcinko; 5/5). Rozhodčí: Hrubý, Svoboda – Bryška, Lukš. Vyloučení: 5:5 (0:1, 2:1, 3:3 – 0:0). Využití: 1:0. Diváci: 4891. Střely na branku: 27:28 (7:13, 11:6, 8:9 – 1:0). Srážky: 15:5. Vhazování: 33:31. Blokované střely: 16:9. Průběh utkání: 0:3, 4:3. Nejlepší hráči: Jan Knotek – Tomáš Marcinko.
Olomouc: Konrád – Vyrůbalík, Skrbek, Staněk, Houdek, Ondrušek, Jaroměřský – Laš, Knotek, Buc – Vodný, Řípa, Eberle – Mikúš, Húževka, Kucharczyk – Jergl, Holec, Pekr. Trenéři: Zdeněk Venera a Jan Tomajko.
Dynamo Pardubice: Maxwell – Nedbal, Čáslava, Bokroš, Gregorc, Štajnoch, Havlík, Šeda, Ščotka – Orsava, Nahodil, Rolinek – Sýkora, Redenbach, Marcinko – Rapáč, Kaut, Poulíček – Moučka, Cetkovský, Voženílek. Trenéři: Richard Král a Marek Zadina.

Komentář

Úvodní minuty tohoto duelu byly ve znamení opatrného hokeje na obou stranách. Na delší časový úsek se v útočném pásmu usadila pouze první pardubická formace, jejichž akci zakončil střelou od modré Nedbal a čtvrtá olomoucká formace, která se však přes dobrou kombinaci k dobrému zakončení nedostala. Poté střely Laše a Čáslavy byly pouhým protažením gólmanů.

V polovině třetiny se opět ke slovu dostal čtvrtý útok Kohoutů, šanci Jergla Maxwell i přes problémy vyrazil. Poté se na druhé straně před bránu dral Redenbach, Konrád mu však puk z hole sebral.Domácí se začali čím dál více osmělovat. Po akci Řípy se k prudké střele dostal Houdek, kterou Maxwell spíše přes skrumáž hráčů se štěstím vyrazil. Pak nebezpečně Vyrůbalík nahazoval před bránu, kde tečoval Pekr. Jeho teč těsně minula bránu.

Tlak domácích vyvrcholil vyloučením Bokroše, větší šanci měli paradoxně hosté. Čáslava na Konráda nahodil puk, který však Konrád neudržel a pardubičtí útočníci posléze vytvořili obrovský tlak na Konráda, který ale i puk udržel před brankovou čarou. Tento verdikt musel posvětit i videorozhodčí. Olomouc se po celou dobu přesilovky nemohla usadit v útočném pásmu, vše vyvrcholilo, když se Bokroš vrátil z trestné lavice.

Jaroměřský na modré čáře držel puk, když ho zezadu napadl Tomáš Bokroš. Ten sebral domácímu obránci puk a ujel na Konráda. Nic nevymýšlel a prudkou střelou dostal puk za Konráda.

Domácí se pak dostali do útlumu a toho Pardubice využily. Nejprve Orsava nahodil před bránu, kam se včas nedostal Rolinek. Z tlaku Pardubic rezultovala výhoda, kterou hosté využili. Marcinko zpoza brány nahrál neobsazenému Jakubu Orsavovi, který se zavěšením do klece neměl problém.

Domácí chtěli začít aktivně druhou třetinu, puk jim však na holích nedržel a jejich přihrávky nenacházely spoluhráče. Do obrovských šancích se dostal Gregorc a Redenbach, Konrád jejich střelám odolal. Nestačil však na střelu Petra Sýkory, který dostal nabito mezi kruhy a zblízka Konráda překonal.

Domácí pak neměli co ztratit a vrhli se do útočení. Velkou šanci měli Kucharczyk s Mikúšem, kteří ujížděli dva na jednoho, prvně jmenovaný však Maxwella nepřekonal. Do šance ujel i Pekr, který svůj nájezd zakončil prudkou střelou. Poté nadlouho zamkla třetí formace domácích Pardubice v obranné třetině, z šancí Húževky a Mikúše však gól nepadl. Největší šanci si vypracoval první útok. Buc křižně nahrával přes brankoviště, kde Laš zakončil z bezprostřední blízkosti. Puk se přes Maxwella dostal, vyplaval však u druhé tyče.

Tlak domácích přerušil svým faulem Laš, Pardubice po dobu přesilovky Konráda výrazně neohrozily. Na konci třetiny měli přesilovku Kohouti, kterou už využili. Po několika střelách od modré využil tu Buce Jan Knotek, který ji tečoval těsně před Maxwellem a rozvlnil tak síť za pardubickým gólmanem. Olomoučtí hokejisté získali sebevědomí, které se hned projevilo. Aleš Jergl unikl po křídle a svoji akci zakončil svižnou střelou nad rameno pardubického gólmana. Další šance na konci třetiny měli Skrbek a Buc, který z úhlu netrefil odkrytou bránu.

Pardubice se nenechaly na začátku třetiny zaskočit a vstoupily lépe do třetiny. Pomohla jim i vyloučení olomouckých Buce s Houdkem. Zejména ve druhé přesilovce měli několik vyložených šancí, Čáslava od modré trefil tyč a Rolinek netrefil prázdnou bránu.

Tento tlak domácí přestáli, nedostávali se však k zakončení. Šanci z ničeho pak vybojoval Pekr, který za pardubickou bránou obral obránce o puk a přihrál do jízdy Janu Knotkovi, který z první prostřelil Maxwella. Další šance hned následovaly, Laš a Buc však jen těsně minuli konstrukci Maxwellovy brány.

Po srovnání stavu se hrál vyrovnaný hokej, žádný z týmů nechtěl udělat chybu. Utkání ke konci ovlinil střet Jergla s Maxwellem za bránou. Maxwell přihrál pád a skácel se k zemi, rozhodčí vyloučili Jergla za podražení, Maxwell dostal dvě minuty za nafilmovaný pád a hrálo se ve čtyřech. To oběma mužstvům prospělo, na jedné straně měl Redenbach, na druhé Konotek. Čtyři minuty před koncem byl vyloučen Voženílek a nabídl tak Kohoutům šanci obrátit skóre na jejich stranu. Jejich šance zvýšil na konci této přesilovky Gregorc, který puk vyhodil přes hrazení.

Nejvýraznější šanci měl Vodný, který jen těsně minul tyč brány hostů. Na předělu přesilovek odkulhal do šaten Rolinek po tvrdém střetu s jedním z domácích hráčů. Na konci zápasu v oslabení ujel Jakub Orsava, který neprostřelil Konrádovy betony. A tak se šlo do prodloužení.

V něm se hrálo čtyři na čtyři, čehož hráči využívali a brankáři se činili. Poté co šanci Pardubických uhasil Konrád, převzali aktivitu domácí. Jejich snaha vyvrcholila krásnou střelou Dávida Buce, který vymetl šibenici Maxwellovy brány a získal tak bod navíc pro Kohouty.

Ohlasy po utkání

Jan Tomajko (HC Olomouc): „Dnešní zápas měl dvě různé poloviny. Pardubice byly v té první lepší, lépe bruslily, my jsme pokračovali ve špatném výkonu ze Zlína, prohrávali jsme souboje. Nakopl nás gól v přesilovce, byl nás plný led a potom tím úsilím jsme to srovnali a v závěru se k nám přiklonilo štěstí. Mohli jsme mít v závěru i tři body, přesilovka nebyla špatná, ale jsme rádi i za ty dva. Musíme zlepšit vstupy ze zápasů, protože už poněkolikáté jsme prohrávali 0:3. Nemyslím si, že by to bylo nervozitou, spíše už první střídání bylo laxní, musíme začít lépe.“

Richard Král (HC Dynamo Pardubice): „Měli jsme do 25. minuty hru pod kontrolou, vedli jsme 3:0, pak jsme nepochopitelně začali hrát něco jiného. Ztráceli jsme kotouče, vraceli se do naší třetiny, nechali soupeře dostat do tlaku. Snažili jsme se to zvrátit oddechovým časem, ale nepovedlo se. V posledních třech minutách druhé třetiny rozhodlo, že dala Olomouc dva góly. Začátek třetí části jsme hráli dobře, měli jsme šanci na 4:2, ale po obrovské chybě jsme dostali vyrovnávací branku. V závěru jsme ubránili přesilovky Olomouce, v prodloužení jsme taky měli šanci, ale soupeř měl více štěstí. Opakovalo se naše domácí utkání s Vítkovicemi, akorát v obráceném gardu a bohužel s porážkou pro nás.“

Zápasy v sezóně

8. kolo, 4. 10. 2015
OLO - PCE
2:1
21. kolo, 20. 11. 2015
PCE - OLO
4:3sn
34. kolo, 8. 1. 2016
OLO - PCE
4:3p
47. kolo, 21. 2. 2016
PCE - OLO
0:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Brandon Maxwell 63 0 24 4
Obránci G A +/- TM
Tomáš Bokroš 1 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Blaž Gregorc 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Karel Nedbal 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Michal Šeda 0 0 0 0
Martin Štajnoch 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Petr Sýkora 1 1 0 0
Jakub Orsava 1 0 0 0
Tomáš Marcinko 0 2 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Tomáš Kaut 0 0 0 0
Jaroslav Moučka 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
Branislav Rapáč 0 0 0 0
Tyler Redenbach 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Daniel Voženílek 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube