4.12.2011
Jan Hrabal

Pardubice sice s Libercem prohrávaly, ale zápas zcela ovládly

PARDUBICE — I ve druhém domácím utkání s Libercem dokázali hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice nastřílet Severočechům pět branek. První třetina utkání 28. kola Tipsport extraligy se sice Východočechům nepovedla, ale i díky dvěma brankám Jana Buchteleho zápas otočili a užili si výhru nad silným soupeřem.

Tipsport extraliga, 28. kolo, neděle 4.12.2011, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Bílí Tygři Liberec

5:1
0:1, 3:0, 2:0
Branky a nahrávky: 20:40 Kolář I (Píša, Koukal), 25:27 Buchtele (Radil, Borer), 39:41 Buchtele (Zohorna), 53:02 Zohorna (Benák), 53:48 Radil (Buchtele, Píša) – 6:22 Bulíř (Čakajík, Trončinský). Rozhodčí: Homola, Jeřábek – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:6. Využití: 0:1. Diváci: 8857. Střely na branku: 30:18. Průběh utkání: 0:1, 5:1. Nejlepší hráči: Jan Buchtele – Michal Bulíř.
Dynamo Pardubice: Růžička – Píša, Kočí, Sičák, Borer, Kolář II, Benák – Kolář I, Koukal, Starý – Bartek, Nahodil, Zohorna – Radil, Kousal, Buchtele – Nosek, Půhoný, Semorád. Trenéři: Pavel Hynek a Ladislav Lubina
Bílí Tygři Liberec: Pinc – Čakajík, Trončinský, Výtisk, Ulrych, Pavlů, Holub, Derner, Štich – Kudrna, Bulíř, Bartovič – Bárta, Vak, Vantuch – Bortňák, Špaček, Krejčík – Jonák, Urban, Kopic. Trenéři: Jiří Kalous, Filip Pešán a Miroslav Kapoun

Komentář

Pardubice přehrály Liberec zlepšeným výkonem po první třetině. Ta první přinesla vyrovnaný hokej, v dalších už jasně dominoval domácí celek.

Liberec využil hned svou první přesilovku

Nástup do utkání se jednoznačně povedl hostujícím borcům. Ti dokázali ihned zachytit tempo domácích a naopak hned z první šance udeřit. V čase 6:01 byl poprvé v Tipsport extralize vyloučen pardubický junior Jiří Půhoný a Liberec jeho nedovolené bránění ihned potrestal.

Hráči v bílých dresech se v pardubické obraně ani dlouho neohřáli, svižný Čakajíkův pas vystihl v prostoru mezi kruhy Michal Bulíř a ranou k pravé tyči překonal pardubického gólmana – 0:1.

Chvíli na to měli Severočeši další možnost početní výhody. Za držení dostal dvě minuty Tomáš Zohorna, ten na trestné lavici vydržel celou dobu, i když v jednu chvíli mu muselo pořádně zatrnout. Tomáš Vak prudkou přihrávkou hledal před brankou volného Milana Bartoviče, ten ale gólový puk minul. Kdyby se trefil, tak byl pardubický šancí bez větších šancí.

Zatímco první desetiminutovku režírovali hosté, tak poté měli více ze hry hráči v červených dresech. Jejich první větší šancí byla akce dvou na jednoho, kterou Jan Starý řešil hbitou přihrávkou na Petra Koukala, ten ale netrefil puk ideálně.

Tlak domácích v závěru úvodní části hry gradoval v první přesilovce, za hrubost šel za katr David Štich a ten sledoval rychlý průnik Roberta Kousala do zakončení v čase 19:42. Pardubického šikulu fauloval Dalibor Bortňák a rozhodčí Jeřábek neváhal zkřížit ruce nad hlavou.

Postižený hráč se při exekuci trestného střílení rozjel rychle, před brankářem Pincem zabrzdil a pokusil se jej obstřelit. Prostor u pravé tyče ale netrefil přesně, minul celou libereckou branku. V posledních vteřinách se ještě Liberečtí zapotili po Sičákově ráně od modré.

Pardubice zvýšily tempo a třemi brankami otočily zápas

Dohrávanou přesilovou hru sice Pardubice nevyužily, i tak se ale radovaly z rychlého vyrovnání. Aleš Píša při obléhání liberecké defenzívy nastřelil puk naschvál o zadní mantinel tak, aby se odrazil před branku. U ní operoval útočník Kolář, vystihl odraz a kotouč ihned poslal do volné branky – 1:1.

Domácím narostla křídla, ta nepřestřihla ani přesilovka po Zohornově hrubosti. Během ní ostře pálil Marek Trončinský, proti střele zasáhl pozorný gólman Pardubic. Ten pak zatleskal pohledné akci pardubických mladí, po které se domácí dostali do vedení. Puk putoval po ose takřka kompletní formace Robert Kousal – Casey Borer – Lukáš Radil – Jan Buchtele a ten jej poslal do sítě – 2:1. Kdyby to pravidla dovolovala, tak by tento gól měl ve statistikách hned tři asistenty!

Pardubice byly ve druhém dějství jednoznačně lepší, zatímco v tom prvním Liberec vyslal sedm střel na branku oproti šesti pardubickým, tak domácí otočili tuto statistiku na 17:4 ve svůj prospěch ve druhé třetině.

Ve 34. minutě si do pěkné šance najel Jan Starý, pardubického snajpra ale vychytal vleže Marek Pinc. Liberecký brankář se solidně potil v tomto herním úseku, musel likvidovat nebezpečné střelecké pokusy obránců Koláře a Sičáka.

Horko bylo v liberecké obraně i po Kudrnově trestu za vysokou hůl. Liberec sice odolal náporu Východočechů, ale nakonec inkasoval potřetí. Devatenáct sekund před koncem prudce švihem ze strany vypálil Jan Buchtele a svým druhým gólem v utkání poslal Pardubice do dvougólového náskoku – 3:1.

Závěr si domácí užívali

Lukáš Nahodil se ozval hned v úvodu třetí části hry, třebíčský odchovanec se přes soupeře procpal do zakončení, to mu ale výborným obranným zákrokem pokazil Lukáš Derner. Hosté pak mohli korigovat v přesilové hře, Východočeši je ale k takřka k ničemu nepustili.

Tomáše Zohornu ve 48. minutě fauloval kolenem Lukáš Vantuch, domácí využili tuto početní výhodu k nápaditým akcím, žádná z nich ale nebyla gólová. Hosté se však nevzdávali, kdoví, jak by se zápas vyvíjel, kdy by Lukáš Krejčík využil pardubického zaváhání a nenapálil černou pryž pouze do boční sítě.

Za Pardubice pak odpověděl Lukáš Radil, ten se obratně proháčkoval až do zakončení. Možná byl až překvapen, kam se svými kličkami propracoval, finální střelu nevyslal nejpřesněji, puk asi o dvacet centimetrů po ledě minul tyč Pincovy branky.

A pak přišla 54. minuta a dva góly v liberecké síti. Nejprve po vyhraném buly pálil ostře Václav Benák od mantinelu a puk pod víko tečoval Tomáš Zohorna – 4:1.

A o šestačtyřicet vteřin později aréna pohasla popáté. To si po výborném najetí Lukáš Radil nabruslil po Buchtelově pasu do palebné pozice a švihem se trefil přesně – 5:1.

Pardubice si závěr užívaly, Liberec se sice nevzdával, ale domácí nepřipustili žádné komplikace a dovedli utkání do jednoznačného konce.

Ohlasy po utkání

Pavel Hynek (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „První třetinu byl Liberec lepší, využil hned první přesilovku a nás to trochu zmrazilo. Liberec měl lepší pohyb a byl agresivnější v osobních soubojích. Důležitý byl náš vstup do druhé třetiny, kdy jsme rychle dali gól a celou druhou část jsme měli dobrý pohyb, nasazení a kombinace. Tam jsme zápas otočili. Ve třetí třetině jsme si to pohlídali a přidali ještě dva góly. Od druhé třetiny to byl z naší strany dobrý výkon.“

Jiří Kalous (Bílí Tygři Liberec): „Odehráli jsme velmi dobrou první třetinu, kdy jsme si vytvořili šance, vstřelili první branku a byli zcela rovnocenným soupeřem. Možná jsme i chvílemi byli lepší. Od druhé třetiny ale na ledě bylo jen jedno mužstvo. Úplně jsme přestali hrát a de facto jsme neměli šance něco s tím zápasem udělat. Domácí hráli výborně, zlepšil pohyb a důraz. Proto jsme neměli šanci.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

2. kolo, 18. 9. 2011
PCE - LIB
5:2
15. kolo, 23. 10. 2011
LIB - PCE
2:1p
28. kolo, 4. 12. 2011
PCE - LIB
5:1
41. kolo, 20. 1. 2012
LIB - PCE
4:3sn
SF1, 24. 3. 2012
PCE - LIB
3:5
SF2, 25. 3. 2012
PCE - LIB
4:2
SF3, 28. 3. 2012
LIB - PCE
2:1
SF4, 29. 3. 2012
LIB - PCE
1:3
SF5, 1. 4. 2012
PCE - LIB
8:1
SF6, 3. 4. 2012
LIB - PCE
2:4

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 60 0 17 1
Obránci G A +/- TM
Aleš Píša 0 2 2 0
Casey Borer 0 1 3 0
Václav Benák 0 1 1 0
Jan Kolář 0 0 2 2
Václav Kočí 0 0 1 0
Vladimír Sičák 0 0 1 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Buchtele 2 1 3 0
Lukáš Radil 1 1 2 0
Tomáš Zohorna 1 0 1 4
Jan Kolář 1 0 1 2
Lukáš Nahodil 0 1 2 0
Petr Koukal 0 1 1 0
Robert Kousal 0 0 2 0
Martin Bartek 0 0 1 0
Jan Semorád 0 0 1 0
Jan Starý 0 0 1 0
Jiří Půhoný 0 0 0 2
Tomáš Nosek 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube