17.2.2013
Tomáš Dolejš, Jan Hrabal

Pardubice ztratily dvougólový náskok, v Liberci prohrály 2:3

LIBEREC — Slibně rozehraný zápas v liberecké Tipsport areně nedotáhli hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice do vítězného konce. Po brankách Jiřího Cetkovského a Jana Buchteleho vedli Východočeši o dvě branky, závěrečná třetina ale patřila domácím hokejistům, kteří otočili utkání ve svůj prospěch. Střelecká převaha hostí 37:20 k bodům nevedla.

Tipsport extraliga, 49. kolo, neděle 17.2.2013, Tipsport arena

Bílí Tygři Liberec

Dynamo Pardubice

3:2
0:1, 0:1, 3:0
Branky a nahrávky: 43:01 Pospíšil (Čutta, Nedvěd; 5/3), 43:27 Kudrna (5/4), 55:51 Bulík (Duda, Moravec; 5/5) – 0:21 Cetkovský (Bartek; 5/5), 35:42 Buchtele (Nosek; 5/5). Rozhodčí: Hribik, Šindler – Bádal, Pouzar. Vyloučení: 8:5 (1:2, 5:0, 2:3). Využití: 2:0. Diváci: 4286. Střely na branku: 20:37. Průběh utkání: 0:2, 3:2. Nejlepší hráči: Tomáš Pospíšil – Tomáš Rolinek.
Bílí Tygři Liberec: Schwarz – Čakajík, Derner, Jánošík, Čutta, Výtisk, Moravec, Šimek – Duda, Nedvěd, Víšek – T. Pospíšil, Bulík, Kica – Kudrna, Filippi, Dušek – Bárta, Bulíř, Vantuch – Jonák. Trenéři: Pavel Hynek, Milan Černý a Miroslav Kapoun.
Dynamo Pardubice: Růžička – Benák, Kočí, Píša, Gawryletz, Mocek, Marušák, Hudec – Bartek, Cetkovský, Somík – Radil, Nosek, Buchtele – Endál, Kousal, Rolinek – Starý, Zohorna, Semorád. Manažer: Miloš Říha. Trenéři: Jaroslav Landsman a David Pospíšil.

Komentář

Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice jeli do Liberce ve snaze snížit bodový odstup na desáté místo, zápas měli dlouho ve své moci, pokaženou třetí třetinou jej ale ztratili. Do sestavy Východočechů se po pauze zaviněné zraněním vrátil útočník Jan Starý.

Jiří Cetkovský poslal Pardubice hned do vedení

Hned z kraje utkání udeřili pardubičtí hráči. Několik sekund po vhazování se dostali do přečíslení dva na jednoho Martin Bartek a Jiří Cetkovský, a druhý jmenovaný zavěsil za záda Schwarze – 0:1. Brzký gól dal elán hostům a v první třetině byli aktivnější než Tygři.

Na obou stranách však hra byla poněkud nepřesná a do vyložené šance se moc hráčů nedostávalo. První příležitost Libereckých nastala v šesté minutě, když dostali šanci v podobě přesilové hry. Do příležitosti se dostal třeba Martin Čakajík nebo Tomáš Pospíšil, ale Růžička v brance Pardubic všechny puky vychytal.

Hned po konci power play Liberce dostaly šanci Pardubice. V té se prosadil především Václav Kočí, ale v koncovce mu vždy zabránil pozorný Schwarz. Když se síly na ledě srovnaly, mohly Pardubice zvýšit náskok. Tomáš Nosek byl nebráněn v brankovišti, skákavý puk však nezkrotil.

Chvíli nato opět Tygři okusili kouzlo přesilovky, ta se jim tentokrát moc nepovedla. Na branku nešla žádná nadějná střela. Při hře v pěti se pak za domácí mohli prosadit Lukáš Vantuch a Tomáš Bulík. Ani tentokrát nepřekonali Růžičku. Na druhé straně však zahrozil Jiří Cetkovský, kterému se otevřela volná cesta k brance, ale střelu nevyužil. Poslední velká šance třetiny byla z holí domácích, pálit zkoušel Jaroslav Kudrna, pardubický brankář zůstal pozorný.

Jan Buchtele zvýšil na 2:0

Do druhé třetiny vstoupili aktivněji Tygři a hned si vytvořili šanci. Kapitán Petr Nedvěd zpracoval pas od Dudy, ale Růžička předvedl rychlý přesun na brankové čáře a gólu zabránil. Ve dvaadvacáté minutě se však Liberečtí dvakrát provinili proti pravidlům a nabídli Perníkářům dvojitou přesilovku. Naštěstí pro domácí se povedlo oslabení zvládnout. Jakmile byli opět kompletní, následovalo další vyloučení. V následné power play už se Pardubičtí osmělili a Radovan Somík se dostal do tutové šance. Bohužel pro něj natrefil pouze boční síť.

Ve druhé polovině této části utkání měli oba týmy problémy s útokem, většina akcí končila ve středním pásmu nebo na modré čáře. Z tohoto stavu se dříve oklepali hosté a začali hrát trochu aktivněji, naproti tomu Liberec měl problémy s koncovkou. V třicáté první minutě se hra na chvíli přerušila, protože nastal problém s upevněním branky. Nakonec branka stála opět na svém místě a mohlo se pokračovat.

Za domácí se zkusil prosadit Radek Duda, ale střela z velmi ostrého úhlu mu nevyšla. Poté však zahrozili Pardubičtí a byl z toho gól. Jan Buchtele se dostal do úniku po přihrávce Tomáše Noska a vystřelil na Schwarze. Tomu puk vyklouzl z lapačky a doplachtil do branky – 0:2.

Liberec zcela otočil zápas

Třetí část utkání přinesla velký zvrat. Čistou hru si tentokrát nepohlídali hosté a dali Tygrům dvojitou přesilovku. V ní se ukázalo, že přečíslení v Liberci hrát umí. Tomáš Pospíšil si ponechal puk a čekal na vhodnou příležitost, ve které zasáhl – 1:2.

Tygři ještě měli k dispozici zbytek přečíslení pět na čtyři, které nezůstalo nevyužité. Jaroslav Kudrna zachytil odražený kotouč a z otočky prostřelil Růžičku – 2:2.

Hra nabrala jiné tempo. Pardubičtí hokejisté byli trochu opaření ze ztráty dvoubankového vedení a jejich aktivita upadla. Oproti tomu domácí se dostali do euforie a začali tlačit. Tomáš Filippi byl jedním z těch, kteří se dostali do šance, puk však pouze napálil do mantinelu za brankou. Po chvíli hosté nalezli ztracené tempo a hra se stala vyrovnanější – puk na libereckou klec vyslal Aleš Píša.

V padesáté minutě se prostor na ledě uvolnil. Vyloučení bylo totiž na obou stranách, ale následná hra ve čtyřech nic velkého nepřinesla. V plném počtu se mohly prosadit Pardubice. Jiří Cetkovský ve velké mele před brankou téměř vsítil puk, ale Marek Schwarz měl beton připravený.

Oba týmy se chtěly dostat do vedení, ale zároveň nechtěli ztratit náskok. Gólová změna ale přišla na straně Liberce čtyři minuty před koncem. Tomáš Bulík se dostal mezi obránce před brankou a protáhl puk mezi betony Růžičky – 3:2.

Pardubičtí ještě nevěsili hlavy a zkoušeli hru v šesti. Tu přerušila minutu před koncem třetí třetiny velká mela u liberecké klece, kde se většina hráčů svalila do branky. Po oddechovém čase hostů se však dále pokračovalo v šesti. Většina této přesilovky se ale odehrála před odkrytou klecí Pardubic.

Deset sekund před koncem dal ještě Radek Duda šanci svým soupeřům, když se nechal vyloučit a byla ještě šance pro hosty šest proti čtyřem. Tu už využít nedokázali a přestože v zápase vedli o dvě branky, tak nezískali ani bod.

Ohlasy po utkání

Pavel Hynek (Bílí Tygři Liberec): „Dvě třetiny jsme byli horším týmem. Pardubice měly lepší pohyb a dvakrát nás potrestaly z brejku. Do zápasu jsme se dokázali vrátit díky přesilovkám, které byly zlomovým momentem utkání. V závěru jsme vítězství strhli na svou stranu. Musím hráčům poděkovat, dnes to jsou vydřené tři body.“

David Pospíšil (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Jsme zklamaní, protože průběh utkání nasvědčoval tomu, že bychom si měli odvést tři body. Dvě třetiny jsme odehráli velice dobře, Liberec jsme k ničemu nepustili. Bohužel jsme nevyužili dvakrát přesilovku pět na tři, a jak praví nepsané pravidlo, s tím se nedá vyhrát zápas. Ve třetí třetině přišel zkrat, je to částečně nekázeň a naše labilita, domácím jsme puky přímo nabídli. Liberec na rozdíl od nás dokázal využít přesilovky, to dnes rozhodlo.“

Zápasy v sezóně

10. kolo, 7. 10. 2012
PCE - LIB
6:2
36. kolo, 3. 1. 2013
LIB - PCE
1:4
23. kolo, 15. 1. 2013
PCE - LIB
1:3
49. kolo, 17. 2. 2013
LIB - PCE
3:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 59 0 17 3
Obránci G A +/- TM
Václav Benák 0 0 0 0
Marek Ďaloga 0 0 0 0
Travis Gawryletz 0 0 0 0
Stanislav Hudec 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 0 0
Jiří Marušák 0 0 0 0
Petr Mocek 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Buchtele 1 0 0 0
Jiří Cetkovský 1 0 0 0
Martin Bartek 0 1 0 0
Tomáš Nosek 0 1 0 0
Lukáš Endál 0 0 0 0
Robert Kousal 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube