5.9.2008
Jan Hrabal

Junioři vstoupili do sezony porážkou v Šumperku

ŠUMPERK — Každý chvilku tahal pilku, nakonec však byli úspěšnější domácí. Junioři HC Pardubice v dnešním úvodním extraligovém utkání prohráli na ledě Šumperka 3:4. Hosté sice vedli 1:0 a 3:2, ale nakonec prohráli. Dvě branky Východočechů vstřelil Filip Stoklasa.

Extraliga juniorů, 1. kolo, pátek 5.9.2008, Zimní stadion Šumperk

Šumperk

Dynamo Pardubice

4:3
2:2, 0:1, 2:0
Branky a nahrávky: 9:05 Novotný (Přikryl, Havlík), 9:24 Zacpálek (Žalčík), 42:28 Peška (Malý), 47:04 Skoumal (Havlík, Žalčík) – 4:46 Radil, 10:03 Stoklasa (Radil), 28:07 Stoklasa (Buchtele, Radil). Rozhodčí: Jebavý – Kašík, Trunečka. Vyloučení: 6:7. Bez využití. Diváci: 450. Střely na branku: 34:35. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3, 4:3.
Šumperk: Peksa – Kupčus, Novotný, Havlík, Zacpálek, Malý, Dokoupil, Drtil, Fryč, Stejskal, Skoumal, Sigmund, Žálčík, Přikryl, Měrka, Peška, Šoustal, Hlavsa, Cink, Poles.
Dynamo Pardubice: Landsman – Zdráhal, Drtina, Karlík, Vondráček, Rejda, Vágner, Rozlivka, Poskočil – Radil, Kindl, Stoklasa, Kaut, Buchtele, Dobiáš, Zavoral, Čapek, Pilař, Bendík, Kapec, Matějček.

Komentář

Hosté přijeli řádně vyzbrojeni, v brance zaujal pozici Filip Landsman, v útoku pak duo Filip Stoklasa a Lukáš Radil. Zvláště pak Radil se dá bezpochyby označit za nejnebezpečnějšího hráče Pardubic, v utkání sesbíral tři kanadské body a svým pohybem dělal domácí obraně obrovské starosti. Domácí nasadili do branky dvojku druholigového mužstva mužů Marka Peksu, v zadních řadách se objevil Martin Novotný taktéž z A týmu Draků.

Vstup do utkání vyšel jednoznačně lépe týmu z Pardubic. Během prvních dvou minut se na Peksu valil jeden útok za druhým, zcela úvodní střelecký pokus Pardubic v letošní sezoně si připsal šumperský rodák Denis Kindl. Na něj navázal v přípravně bodově aktivní Jan Buchtele a obránce Lukáš Poskočil. Všechny rány vykryl Peksa. Největší vzrušení úvodních okamžiků se konalo před Landsmanem. V polovině druhé minuty mohl potrestat zaváhání defenzívy Moelleru Cink, byl však sražen Poskočilem a hlavní sudí Jebavý nařídil trestné střílení. V něm neuspěl Tomáš Malý.

Hosté v polovině 5. minuty otevřeli skóre zápasu, kdy skvěle hrající Lukáš Radil sebral domácím v rozehrávce kotouč a prostřelil se štěstím Peksu – 0:1.

Tlak hostů rostl, do šancí se dostali Tomáš Kaut a v 7. minutě i Lukáš Kapec, ani jeden však na Peksu nevyzrál. Chvíle Draků přišly v následujících minutách, jenže Landsman se překvapit nenechal. V dobré pozici vychytal Hlavsu a nevyzrál na něj v 9. minutě ani Poles, kterému zpoza branky naservíroval krásnou přihrávku Stejskal. Přesto se Šumperk nakonec dočkal vyrovnání a potrestal mírné uspokojení Pardubic.

Své střelecké kvality prokázal Martin Novotný, když puk z hole Přikryla napálil za záda pardubického gólmana. Novotný tak vstřelil historicky první gól Šumperka v nejvyšší juniorské soutěži – 1:1.

Na ten další si domácí příznivci počkali jen pár vteřin. I tentokrát se střelecky prosadil obránce – Michael Zacpálek poslal Šumperk poprvé v utkání do vedení – 2:1.

Z něj se ve žlutém hrající domácí radovali krátce. Rychlý sled branek totiž nebral konce a slovo si tentokrát vzali hosté z Pardubic. U zrodu akce byl opět Radil, z jehož přihrávky vytěžil srovnání další hráč zapsaný na soupisku seniorského extraligového týmu Pardubic – Filip Stoklasa – 2:2.

Nápor favorita znovu narostl, přesto se do šancí dostávali spíše domácí. Střelecké pokusy Drtila, Cinka a Stejskala k další změně skóre nevedly, největší šanci pak spálil Lukáš Žalčík, který se ocitl již sám před zcela prázdnou brankou – kotouč mu však přeskočil hůl a ochozy si mohly v 16. minutě jen smutně povzdechnout.

Do druhé třetiny vstoupili lépe domácí a Měrka se v úvodu dostal do šance, byl v ní ovšem faulován a tak nedokázal pořádně zakončit. V následné přesilovce si domácí vypracovali několik šancí, Žalčík, Sigmund, Peška a ani Novotný puk do sítě nedostali. Tím také skončily vesměs příjemné chvilky Šumperka v této třetině. Hosté razantně převzali iniciativu a ovládli dění do druhé sirény. Gólově se Moeller prosadil pouze jedinkrát a to také z části rozhodlo o konečném neúspěchu Pardubic. V čase 28:07 v rychlé akci našeů Stoklasu forvard Jan Buchtele (druhou asistenci si připsal Radil) a pardubický útočník Stoklasa svým druhým gólem v zápase dostal Moeller znovu do vedení – z první bez přípravy prostřelil Peksu mezi betony – 2:3.

Jediné vážnější vzrušení před Ladnsmanem obstaralo trio Přikryl – Peška – Malý, ani jeden z nich však ve svém pokusu neuspěl. Jinak se hrálo spíše na domácí branku, obrana však s vypětím sil držela pardubické hokejisty mimo výhodné střelecké území.

To samé platilo i v poslední třetině. Útočit však museli i Draci, pokud chtěli bodovat. A také se jim obrat povedl – Peška nejprve překonal pohotovou ránou Landsmana – 3:3.

Ve 47. minutě dokonal zvrat v zápase Michal Skoumal. Syn bývalého šumperského hokejisty využil zmatku v obranné třetině Pardubic a doklepl do sítě opuštěný kotouč – 4:3. Za následná gesta sice vyfasoval deset minut osobního trestu, Mladým Drakům ale vystřelil tříbodový zisk. Pardubičtí hokejisté i přes drtivý tlak v závěru branku nevstřelili.