3.2.2019
Jan Hrabal, Ondřej Mach

Dynamo těsně prohrálo v Litvínově

LITVÍNOV — Prohru 1:2 si připsali hokejisté Pardubic v utkání 42. kola v Litvínově. Jako první dostal puk za brankovou čáru Jan Kloz, dle rozhodčích kotouč kopnul. Ve druhé třetině Luboš Horký trefil tyč, po něm se prosadil Tomáš Rolinek. Verva dokázala zápas otočit, Východočechům nepomohla skoro minutová power play.

Tipsport extraliga, 42. kolo, neděle 3.2.2019, Zimní stadion I. Hlinky

Litvínov

Dynamo Pardubice

2:1
0:0, 1:1, 1:0
Branky a nahrávky: 36:33 Petružálek (M. Havelka; 5/5), 47:33 Ščotka (Trávníček; 5/4) – 32:28 Rolinek (Bubela, Cardwell; 5/5). Rozhodčí: Jeřábek, Pavlovič – Brejcha, Jelínek. Vyloučení: 5:7 (0:2, 2:1, 3:4). Využití: 1:0. Diváci: 4327. Střely na branku: 30:25 (7:7, 14:11, 9:7). Srážky: 9:4. Vhazování: 31:33. Blokované střely: 8:19. Průběh utkání: 0:1, 2:1. Nejlepší hráči: Jan Ščotka – Tomáš Rolinek.
Litvínov: Janus – Trončinský, Ščotka, Graborenko, L. Doudera, Hunkes, Baránek – Petružálek, Mikúš, Kašpar – Jurčík, Hübl, Válek – M. Hanzl, Gerhát, Trávníček – Jícha, Havelka, Helt.
Dynamo Pardubice: Klouček – Eklund, Holland, Zdráhal, Schaus, Cardwell, Nedbal – Machala, Mandát, Horký – Rolinek, Bubela, Hovorka – Perret, Ihnačák, Kloz – Dušek, Marosz, Poulíček.

Komentář

Jako první se branku soupeře pokusil ohrozit domácí Litvínov, před Kloučkem však jeho útočníci nic nevymysleli. Úvodní střelecký pokus si ještě v první minutě připsal Petružálek, hostující brankář zaznamenal první úspěšný zásah. Více ze hry měli na počátku černožlutí, jejich akcím ale chyběla koncovka. Jinak tomu nebylo ani v další šanci Hübla, jenž na Kloučka zblízka nevyzrál. Zahrozit mohli i pardubičtí, konkrétně kapitán Rolinek, z předbrankového prostoru však neprotlačil kotouč za slovenského brankáře ve službách Vervy. Dynamo se přeci jen dočkalo vstřelené branky, rozhodčí ji uznal a poté jel celou situaci prokonzultovat s kolegou u videa, který k překvapení hostí doporučil gól neuznat. V desáté minutě si trest za sekání vysloužil Dušek a chemiky čekala hra v početní převaze. Pardubice se záhy dokázaly osvobodit a samy si vytvořily skvělou příležitost. V přečíslení se kotouč dostal až k Schausovi, jenž z dobré pozice vypálil, zuby si vylámal na výborném Janusovi.

Diváci na Zimním stadionu Ivana Hlinky nebyli svědky příliš atraktivního hokeje, oba týmu bojovaly hlavně o střední pásmo. I přesto byli vidět hlavně domácí, nahození Jurčíka Klouček pokryl a připsal si další úspěšný zákrok. Druhým vyloučeným se v patnácté minutě stal pardubický Ihnačák, kterého čekaly dvě minuty na trestné lavici za vysokou hůl. Hned na začátku přesilovky si mezi kruhy pěkně nabruslil expardubický Trončinský, hostující obrana však kotouč před dotírajícím Kašparem dokázala odpálit. Dynamo hrálo v oslabení velmi dobře a znepříjemňovalo Litvínovu jakoukoliv kombinaci, jediným nebezpečným pokusem byla střela urostlého obránce Graborenka. Pardubice se ubránily a znovu hrozily z brejku, tentokrát Janus kryl střelu Hovorky a zneškodnil i následné dorážky. Ke konci první třetiny se hra trochu zrychlila a oba týmy se ještě před sirénou snažily strhnout vedení na svoji stranu. Nebezpečnější bylo Dynamo, které Januse zasypalo střelami. V posledních vteřinách se ještě pokusili zaútočit litvínovští, rychlý kontr si však obrana Pardubic pohlídala a do kabin se šlo bez branek.

Jestli první dějství nebylo bůhvíjak hokejově kvalitní, tak úvod toho druhého byl naprosto strhující. Hübl dostal přihrávku od Válka a jel sám na Kloučka, při střele však zlomil hokejku a nedokázal zakončit. Stoprocentní šanci měli i hosté, když Hovorka ujížděl osamocen na Januse, trefil ale jen pravý beton slovenského gólmana. Rychlý hokej s velkým množstvím šancí a skvělými zákroky brankářů pokračoval, v další šanci pálil Horký pouze do tyče! Na druhé straně střílel z dobré pozice příklepem Kašpar, jeho rána ale úplně minula branku. Přesilovou hru si zahráli i pardubičtí, když jednoho z nich v akci zastavil Ščotka a vykoledoval si dvě minuty za hákování. Paradoxně ve vlastním oslabení hrozili černožlutí, nejprve na pardubického brankář nevyzrál Jurčík a po něm další velmi dobrou příležitost spálil Kašpar. Už při hře v rovnovážném počtu hráčů se Januse pokusil překonat Bubela, vítězně však ze vzájemného souboje vyšel brankář domácích.

A skóre nakonec opravdu otevřeli hosté z Pardubic. Cardwell vypálil od modré čáry, jeho střelu tečoval Bubela a těsně před Janusem další tečí poslal hosty do vedení Tomáš Rolinek – 0:1. Opaření domácí na okamžik přestali hrát a Dynamo je na dlouhou dobu zavřelo v jejich pásmu. Změnit se to pokusil až Jurčík, jehož střela ale přesná nebyla. Holland značně přitvrdil hru a dostal trest za zásah do hlavy nebo krku, spolu s ním na trestnou lavici odjel Havelka, jenž svého spoluhráče pomstil. Při hře čtyř proti čtyřem se při střele Hunkese vyznamenal Klouček a nadále držel naděje Dynama velmi vysoko. Stačila však jedna nenápadná akce a bylo vyrovnáno. Havelka nastřelil ze středního pásma, gólman Klouček jej vyrazil k Jakubu Petružálkovi, ten z pravého kruhu bez rozpaků propálil pardubického gólmana a srovnal brankový účet utkání na 1:1. Pardubice se snažily o rychlou odpověď, v té jim zabránil výborný Janus a podruhé v zápase i branková konstrukce. V závěru třetiny ještě útočil Jurčík, po čtyřiceti minutách však vládl vyrovnaný stav.

Poslední perioda začala útokem Litvínova a o chvíli později rozhodčí znovu vylučovali, tentokrát na straně hostí. Cardwell vyhodil kotouč mimo kluziště a musel si odpykat trest za zdržování hry. Přesilová hra se domácím stejně jako po zbytek sezóny příliš nedařila, Dynamo několikrát dokázalo poslat puk až k Janusovi. Světlým momentem byla pouze rána Trončinského, kterou nedokázal dorazit Petružálek. Na opačném konci kluziště se k další střele dostal Bubela, stopku mu znovu vystavil Janus. Další trest na pardubické straně znamenal perné dvě minuty pro Dynamo, na trestnou lavici zamířil za držení hole Kloz. Tato přesilovka vypadala o poznání lépe než ta předchozí a vyústila až v Trončinského střelu do břevna! Pardubice osmnáct vteřin po konci Klozova trestu dokončily pomyslný hattrick a znovu se musely bránit po faulu Perreta. Třetí přesilová hra během pár minut už vyloženě volala po brance a té se domácí také dočkali. Jan Ščotka nejprve z levé strany trefil jen brankáře Kloučka, v následné skrumáži se ale puk dostal znovu k expardubickému obránci, jenž bez problému trefil odkrytou klec – 1:1. Oscar Eklund neúspěšně reklamoval sekání na sebe o pár sekund dříve.

Zápas gradoval a z toho pramenily stále častější potyčky. Za hákování byl vyloučen Válek a poté za vzájemnou potyčku Baránek a Marosz. Hra v početní převaze hostím také bůhvíjak nesvědčila a důkazem bylo několik vyhození puku až ke Kloučkovi. Pardubice se dostaly ke slovu při hře pět na pět a Janus puk po Schausově střele raději schoval ve výstroji. Hosté museli hrát a tlačili se dopředu, dvakrát v rychlém sledu se pískal domácí icing. Maskovaný muž Litvínova zlikvidoval i dělovku Rolinka a měl hlavní zásluhu na těsném náskoku černožlutých. Cestu za třemi body jim zkomplikoval Baránek, jenž obdržel dvouminutový trest za podrážení. Tlak Pardubic se stále zvětšoval a skončil až šancí Hovorky, který po Rolinkově přihrávce minul odkrytou branku! Litvínov urputně bránil jednobrankový náskok a převážně vyhazoval kotouče do středního pásma. Verva se v posledních dvou minutách hry snažila držet kotouč co nejdále od vlastní branky a nepustit Pardubice do power play. Hosté to nakonec zkusili v šesti a rozhodnout mohl Jurčík, z dálky ale prázdnou klec netrefil. Závěrečný tlak Dynama již gól nepřinesl.

Ohlasy po utkání

Radim Skuhrovec (HC Verva Litvínov): „Věděli jsme o důležitosti tohoto utkání a potřebovali jsme získat tři body. To se nám dnes povedlo.“

Ladislav Lubina (HC Dynamo Pardubice): „My jsme si dnes to utkání prohráli sami. Ve druhé třetině jsme neproměnili čtyři samostatné nájezdy. Ve třetí jsme třikrát za sebou faulovali, domácí využili přesilovou hru a dostali se do vedení. My už jsme pak nebyli schopni srovnat stav utkání. Soupeři chci poblahopřát k vítězství.“

Zápasy v sezóně

3. kolo, 21. 9. 2018
PCE - LIT
2:6
16. kolo, 3. 11. 2018
LIT - PCE
3:4
29. kolo, 26. 12. 2018
PCE - LIT
2:3
42. kolo, 3. 2. 2019
LIT - PCE
2:1
UDR1, 12. 3. 2019
LIT - PCE
6:3
UDR5, 22. 3. 2019
PCE - LIT
2:5

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Milan Klouček 60 0 28 2
Obránci G A +/- TM
Jacob Cardwell 0 1 0 0
Vojtěch Budík 0 0 0 0
Oscar Eklund 0 0 0 0
Rhett Holland 0 0 0 0
Karel Nedbal 0 0 0 0
Nicholas Schaus 0 0 0 0
Jan Zdráhal 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Rolinek 1 0 0 0
Miloš Bubela 0 1 0 0
Antonín Dušek 0 0 0 0
Luboš Horký 0 0 0 0
Marek Hovorka 0 0 0 0
Brian Ihnačák 0 0 0 0
Jan Kloz 0 0 0 0
Ondřej Machala 0 0 0 0
Jan Mandát 0 0 0 0
Rostislav Marosz 0 0 0 0
Jordann Perret 0 0 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube