28.2.2018
David Záruba

Dynamo opět srazilo Litvínov a má jisté předkolo play off!

PARDUBICE — Veledůležitý zápas zvládli hokejisté Pardubic zvládli: před více než sedmi a půl tisíci fanoušky zdolali Litvínov 2:1 a po postupu na šesté místo jim neunikne předkolo play off!

Tipsport extraliga, 50. kolo, středa 28.2.2018, Tipsport arena

Dynamo Pardubice

Litvínov

2:1
0:0, 1:0, 1:1
Branky a nahrávky: 21:40 Kaut (P. Sýkora, Mojžíš; 5/5), 56:12 Marosz (Čáslava, Rolinek; 5/5) – 58:50 Mikúš (Trávníček, Hübl; 5/6). Rozhodčí: Bejček, Hejduk – Flegl, Polonyi. Vyloučení: 3:5 (2:2, 0:1, 1:2). Bez využití. Diváci: 7661. Střely na branku: 27:19 (10:5, 7:10, 10:4). Srážky: 8:11. Vhazování: 42:25. Blokované střely: 12:12. Průběh utkání: 2:0, 2:1. Nejlepší hráči: Martin Kaut – Michael Petrásek.
Dynamo Pardubice: Kacetl – Trončinský, Čáslava, Ščotka, Wishart, Hrabal, Mojžíš, Holland – P. Sýkora, Marosz, Rolinek – Svoboda, Tomášek, Treille – Kaut, Poulíček, Perret – Bojko, Dušek, Beran.
Litvínov: Petrásek – Sørvik, Iberer, Čutta, Kubát, Šesták, Baránek, Doudera – Marek Růžička, Mikúš, Černý – M. Hanzl, Gerhát, Trávníček – Jánský, Hübl, Lukeš – Vandas, Válek, Jurčík.

Komentář

Po dlouhé olympijské přestávce je na programu vrchol základní části extraligové sezony. Hokejisté Pardubice šli do boje o play off z výborné pozice, k jistotě předkola jim stačilo získat dva body ve třech zbývajících utkáních. Bez šance nebylo Dynamo ani v honbě za šestým místem.

Minimum šancí, žádné góly

Hned v prvním střídání se Pardubice dopustily fauly a Litvínov mohl zahrozit při přesilové hře, ale k vážnějším situacím snaha hostujícího týmu nevedla. Dynamo přivítalo Petráska po pěti minutách, kdy do jeho výstroje napálil odražený kotouč Sýkora. Ani Pardubice nedokázaly svou první přesilovku zhodnotit.

Obecně byla v první třetině o šance nouze. Rychlostní souboj za skákavým pukem mezi Petráskem a Svobodou vyhrál sice pardubický útočník, ale maskový soupeř mu stačil dostatečně zmenšit prostor k zakončení. Neujaly se ani dvě prudké, ale přesto nedostatečně umístěné střely Rolinka a Marosze. Litvínov svou největší šanci zahodil se závěrem třetiny, kdy zcela nehlídaný Růžička tečoval prudké nahození mimo branku.

Kaut otevřel skóre, Treille pálil jen do tyče

Litvínov začal druhou část s přesilovkou a po Sörvikově střele, kterou Kacetl vyrazil, se kotouč chvíli válel v brankovišti, nikdo z hráčů ve žlutém ale nezareagoval. Naopak po vypršení trestu přiťukl Sýkora do jízdy Martinu Kautovi, kterou přesnou střelou pod vyrážečku zakončil svůj krátký nájezd – 1:0.

Vedoucí branka jako by domácí hráče ukolébala a Verva měla v krátké chvíli hned tři tutovky. Dvakrát během jednoho střídání se činil Vandas, avšak pokaždé ztroskotal na Kacetlovi, poté neuspěl ani velezkušený Hübl. Své umění krátce nato předvedl i Petrásek, když zneškodnil čistou šanci Rolinka. Při krásné individuální akci Treilleho zachránila Litvínov tyčka.

Pardubice byly lepší a po přečíslení mohl svou druhou braku přidat Kaut, jenže Petráskova lapačka byla proti. Dynamo poté promarnilo přesilovku a málem i inkasovalo, když zadákům ujel Hübl a ve velké šanci přestřelil. V závěru druhé části se hrálo dlouho bez přerušení i bez větších šancí.

Marosz poslal Dynamo do play off!

Na startu třetí třetiny dostaly oba týmy k dispozici přesilovou hru, ale ani jeden s ní nedokázal naložit gólově. Za zmínku stojí snad jen dělovka v podání Ščotky, která však branku o kousek minula. Už při hře v pěti Petrásek s námahou udržel na betonu střelu Poulíčka.

Další šance dlouho nepřicházely a na ledě se spíše bojovalo. Těsný rozdíl dával Litvínovu reálnou šanci na bodový zisk, nicméně Pardubice dobře bránily a soupeře před Kacetla prakticky nepouštěly. Naději měli hosté stále i proto, že Dynamo nevyužilo přesilovou hru po faulu Hübla.

Závěr však očekávanou dramatickou podívanou nakonec nepřinesl, proti byl Rostislav Marosz. Pardubický centr se rozhodl při přečíslení se Sýkorou vzít zakončení na svá bedra a trochu se štěstím propasíroval kotouč do sítě – 2:0.

Litvínov však nesložil zbraně a 70 vteřin před třetí sirénou dokázal při hře bez brankáře snížit. Zblízka se rychlou střelou po ledě prosadil Juraj Mikúš – 2:1. Víc už ale sympaticky bojující Verva nestihla a pardubičtí hráči zodpovědnou hrou vydřeli postup do play off!

Ohlasy po utkání

Miloš Holaň (HC Dynamo Pardubice): „Vždy před utkáním po pauze mám obavu, jak to dopadne, i tento zápas byl opatrný se snahou hlavně neudělat chybu, bylo tam málo střel a šancí. Já se našim hráčům moc nedivím, protože my jsme mohli ztratit, kdežto soupeř přijel s tím, že nemá co ztratit. I to možná hráče trochu svazovalo. Když jsme měli ve druhé třetině problémy, tak nás podržel Ondřej Kacetl. Bylo to o tom, kdo vstřelí první gól, a za tím jsme si šli. Ve třetí třetině jsme to chtěli vyloženě dokopat k vítězství, neudělat nějakou hloupost a nenechat se vylučovat. Chtěl bych v tento moment poděkovat hráčům a fanouškům za to, co se letos v Pardubicích podařilo. Jistota play off je pro nás obrovským úspěchem, ale samozřejmě doufám, že tímto nekončíme.“

Derek Stránský (HC Verva Litvínov): „První třetina byla z obou stran opatrná a defenzivní, moc šancí tam nebylo, rozhodně ne nějaké vyložené. Ve druhé třetině jsme špatným střídáním po vlastní přesilovce pustili soupeře ke gólu, ale poté jsme se trošku zmátořili a měli jsme pár solidních šancí, jeden samostatný nájezd, nicméně branku jsme nevstřelili. Ve třetí části jsme měli přitlačit, abychom měli naději na bodový zisk, ale to se nám nepodařilo a celá třetina byla od nás špatná. Nedostali jsme se do tlaku ani do šancí, navíc jsme v závěru zápasu inkasovali. Hra bez brankáře už pak měla pramalou šanci na to, aby zápas zvrátila.“

Zápasy v sezóně

11. kolo, 8. 10. 2017
LIT - PCE
0:1sn
24. kolo, 21. 11. 2017
PCE - LIT
5:0
37. kolo, 5. 1. 2018
LIT - PCE
1:2
50. kolo, 28. 2. 2018
PCE - LIT
2:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ondřej Kacetl 60 0 18 1
Obránci G A +/- TM
Petr Čáslava 0 1 0 0
Tomáš Mojžíš 0 1 0 0
Josef Hrabal 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Marek Trončinský 0 0 0 0
Ty Wishart 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Martin Kaut 1 0 0 0
Rostislav Marosz 1 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 1 0 0
Petr Sýkora 0 1 0 0
Matěj Beran 0 0 0 0
Vladislav Bojko 0 0 0 0
Antonín Dušek 0 0 0 0
Jordann Perret 0 0 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
Tomáš Svoboda 0 0 0 0
David Tomášek 0 0 0 0
Sacha Treille 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube