20.9.2015
David Záruba

Dynamo porazilo silný Třinec a slaví první výhru!

PARDUBICE — Povedlo se! Přes sedm tisíc fanoušků v Tipsport areně pomohlo hokejistům Pardubic k prvnímu extraligovému vítězství v nové sezoně. Východočeši předvedli proti nabušenému Třinci naprosto zodpovědný výkon, který podpořil vynikající Robert Kristan. O branky takticky vyspěle hrajícího Dynama se postarali Petr Čáslava, Petr Sýkora, Blaž Gregorc a Adam Havlík, jenž se trefil poprvé v naší nejvyšší soutěži.

Tipsport extraliga, 4. kolo, neděle 20.9.2015, Tipsport arena

Dynamo Pardubice

Oceláři Třinec

4:1
1:0, 2:1, 1:0
Branky a nahrávky: 9:32 Čáslava (5/5), 28:42 Sýkora (Rolinek, Tomášek; 5/5), 32:50 Gregorc (Čáslava, Marcinko; 5/5), 50:40 A. Havlík (4/4) – 34:50 Kreps (5/5). Rozhodčí: Lacina, Úlehla – Lučan, Kis. Vyloučení: 4:5 (1:1, 1:1, 2:3). Bez využití. Diváci: 7115. Střely na branku: 20:33 (6:8, 6:11, 8:14). Srážky: 27:10. Vhazování: 29:37. Blokované střely: 12:15. Průběh utkání: 3:0. 3:1, 4:1. Nejlepší hráči: Petr Čáslava – Kamil Kreps.
Dynamo Pardubice: Kristan – Gregorc, Čáslava, Štajnoch, L. Havlík, Ščotka, Šeda, Roupec, Bokroš – Sýkora, Tomášek, Rolinek – Svoboda, Divíšek, Starý – A. Havlík, Marcinko, Tybor – Moučka, Nahodil, Poulíček. Trenéři: Miloš Říha a Václav Baďouček.
Oceláři Třinec: Hamerlík – M. Doudera, Hrabal, Linhart, Adámek, L. Doudera, Klesla, Roman, Foltýn – Hrňa, Kreps, Orsava – Dravecký, Polanský, Jašek – Irgl, Matuš, Rákos – Chmielewski, Plíhal, Rufer. Trenéři: Jiří Kalous a Václav Varaďa.

Komentář

Před začátkem utkání obdržel útočník Petr Sýkora dres s číslovkou 700, která symbolizuje počet startů pardubického odchovance v tuzemské nejvyšší soutěži.

Pardubice poslala do vedení Čáslavova „dělovka“

Dlouho poklidný průběh narušila až přesilová hra Pardubic, ve které se jeden z týmů na delší dobu usadil u soupeřovy branky. Dynamo sice výhodu nevyužilo, i proto, že Sýkora v dobré pozici zlomil hůl, ale v náporu vydrželo. Po akci celé třetí lajny se dostal v mezikruží k puku Adam Havlík, ovšem trestuhodně přestřelil.

Ocelářům k první vážnější šanci pomohla chyba v pardubické rozehrávce, po které dostal namazáno Hrňa, jemuž ale zakončení nesedlo. Hra se pak přenesla na druhou stranu a poprvé se také měnilo skóre. Petr Čáslava v tísni nahodil od mantinelu na branku a kotouč šťastně propadl skrz Hrubcovu výstroj až do branky – 1:0.

Třinec po inkasovaném gólu zabral a častěji ohrožoval Kristana. Nejvíce práce nachystal pardubickému brankářovi Adam Rufer, který se schoval na křídle a pak tvrdě vypálil na lapačku. V závěru třetiny hosté nevyužili přesilovou hru, když nápaditou kombinaci nedokázali přetavit ve střelbu.

Dynamo zvýšilo náskok po správně neuznaném gólu hostí

Oceláři si převahu udrželi i do začátku třetí části a řádně zaměstnávali Kristana. Až před branku si do šance sjel obránce Adámek, ovšem jeho bekhendový pokus narazil na vyrážečku pardubické brankáře. Ten měl za chvíli co dělat, aby vleže polapil dorážky Hrni a Krepse.

Dynamo bylo oproti minulým zápasům vysoce efektivní. Dokumentoval to ve 29. minutě Petr Sýkora, který pláchl hostujícím bekům a střelou k tyči zvýšil náskok domácích – 2:0.

Hned pří následné přesilovce se Oceláři radovali ze snižující branky, ale ta po poradě s videorozhodčím nebyla kvůli zásahu vysokou holí uznána. Dynamo se dokázalo zbytku převahy soupeře ubránit, a navíc přidalo další branku. Rolinek odvedl kvalitní práci v útočném pásmu, na kterou navázal Blaž Gregorc tvrdou a naprosto přesnou ranou od modré čáry – 3:0.

Luxusní náskok vydržel Dynamu jen dvě minuty. Pak si totiž vzal kotouč ve vlastním pásmu Kamil Kreps a povedeným sólem jej zavezl až před Kristana, kterého překonal chytrou přízemní střelou – 3:1. Ke konci druhé části Pardubice neproměnily přesilovou hru.

Premiérová trefa Adama Havlíka podtrhla tříbodový zisk

Dění ve třetí části odstartoval tvrdou ranou Sýkora, kterou Hrubec krotil nadvakrát. O poznání nebezpečněji vyhlížela dělovka Milana Doudery, jenž dostal při přesilové hře hodně místa, aby zamířil, avšak Kristan si poradil. Do branky si cestu nenašla ani Irglova střela zblízka.

Možnost zahrát si ve výhodě pak dostalo i Dynamo, ale Hrubec moc práce neměl. Pardubice si všechno vynahradily při hře čtyři na čtyři, když si kotouč ve středním pásmu uzmul Adam Havlík a svůj úprk zakončil nechytatelně k tyči – 4:1. Pro pardubického forvarda to byl vůbec první gól v extralize.

Nadějný náskok podpořil při další přesilovce Ocelářů i Kristan, který maskou zastavil další nebezpečnou ránu Doudery. O zbytek výhody hosté přišli kvůli vlastnímu přestupku a Pardubice v poklidu držely soupeře na distanc. Dvě a půl minuty před koncem měl ještě dobrou šanci při přečíslení Jašek, ale zradil ho skákavý kotouč. Dynamo vedení nad silným Třincem udrželo a slaví první výhru!

Ohlasy po utkání

Miloš Říha (HC Dynamo Pardubice): „Po těch prohraných a fyzicky náročných zápasech jsme se museli vzchopit týmovou hrou. Naší výhodou bylo, že jsme dokázali být po celé utkání dostatečně agresivní. Hlavně ve druhé části jsme měli problém s pohybem v obranném pásmu, nedrželi jsme pozice a Třinec nás dostával pod tlak, náskok jsme ale naštěstí udrželi. Třetí třetinu jsme odehráli dobře takticky a zaslouženě zvítězili“.

Jiří Kalous (HC Oceláři Třinec): „Dnešní utkání se nám nepovedlo v několika aspektech. Jedním z nich jsou individuální chyby, kterými jsme se soupeři nabídli možnost skórovat. Když už jsme se naopak sami dostali do šance, tak jsme ji neproměnili, naše produktivita je velmi nízká. Dalším důvodem je malá agresivita v osobních soubojích. Pardubice vyhrály naprosto zaslouženě.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

4. kolo, 20. 9. 2015
PCE - TRI
4:1
17. kolo, 11. 11. 2015
TRI - PCE
0:1
30. kolo, 26. 12. 2015
PCE - TRI
1:3
43. kolo, 5. 2. 2016
TRI - PCE
3:2sn

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Robert Kristan 60 0 32 1
Obránci G A +/- TM
Petr Čáslava 1 1 0 0
Blaž Gregorc 1 0 0 0
Tomáš Bokroš 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
David Roupec 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Michal Šeda 0 0 0 0
Martin Štajnoch 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Adam Havlík 1 0 0 0
Petr Sýkora 1 0 0 0
Tomáš Marcinko 0 1 0 0
Tomáš Rolinek 0 1 0 0
David Tomášek 0 1 0 0
Tomáš Divíšek 0 0 0 0
Jaroslav Moučka 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Jakub Svoboda 0 0 0 0
Radoslav Tybor 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube