29.1.2013
Jan Hrabal

Pardubice byly blízko srovnání, v Ostravě prohrály 1:2

OSTRAVA — Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice prohráli v předehrávce 48. kola Tipsport extraligy 1:2 na ledě Vítkovic. Ostravané vedli po dvou využitých přesilovkách, v 54. minutě snížil Jan Buchtele. Hosté se pak 117 vteřin před koncem radovali z vyrovnání, to jim ale upřel videorozhodčí, Pardubicím poté nepomohla hra bez brankáře.

Tipsport extraliga, 48. kolo, úterý 29.1.2013, ČEZ Aréna

Vítkovice

Dynamo Pardubice

2:1
1:0, 1:0, 0:1
Branky a nahrávky: 10:47 Káňa (Ujčík, Barinka), 26:32 Kudělka (Burger, Barinka) – 53:24 Buchtele (Kousal). Rozhodčí: Fraňo, Polák – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 4:6 (1:1, 2:3, 1:2). Využití: 2:0. Diváci: 4181. Střely na branku: 38:34 (12:8, 14:13, 12:13). Průběh utkání: 2:0, 2:1. Nejlepší hráči: Roman Málek – Dušan Salfický.
Vítkovice: Málek – Malík, Stehlík, Sloboda, Voráček, Barinka, Kudělka, Štencel, Lučka – Klimek, Strapáč, Húževka – Huna, Roman, Svačina – Ujčík, Burger, Káňa – Šedivý, Hruška, Szturc. Trenéři: Peter Oremus a Ladislav Svozil.
Dynamo Pardubice: Salfický – Benák, Kočí, Gawryletz, Mocek, Píša, Vašíček, Marušák, Hudec – Bartek, Cetkovský, Somík – Endál, Zohorna, Rolinek – Radil, Kousal, Buchtele – Tybor, Nosek, Semorád. Manažer: Miloš Říha. Trenéři: Jaroslav Landsman a David Pospíšil.

Komentář

Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice nastoupili do utkání v ostravské ČEZ Aréně s brankářem Dušanem Salfickým, svou premiéru si v pardubickém dresu odbyl obránce Stanislav Hudec.

Jan Káňa využil vítkovickou přesilovku

Nástup do zápasu se lépe povedl ostravským hokejistům. Ve 4. minutě se mezi pardubické beky protáhl Rudolf Huna, ale proti Dušanovi Salfickému nebyl úspěšný. Jeho střela skončila ve výstroji pardubického gólmana. O necelé dvě minuty později ostře pálil kapitán Burger, jeho prudký puk ale vykryl brankář hostí.

Vítkovice dostala do vedení využitá přesilovka. V čase 9:33 byl za krosček vyloučen útočník Zohorna, po 74 vteřinách se prosadil Jan Káňa. Vítkovický útočník umně tečoval Ujčíkovu ránu – 1:0.

Pardubice se pak osmělily i díky nedovolenému bránění Radima Hrušky. Pardubice se usadily do útočné třetiny, zleva pálil Jiří Cetkovský, neujal se ani Gawryletzův pokus od modré čáry. Velikou šanci měly Pardubice v 19. minutě, dvojice Buchtele – Rolinek ale v souboji s brankářem Málkem neuspěla.

Lukáš Radil neproměnil trestné střílení

Zatímco v prvním dějství byli Ostravané aktivnější, ve druhém se Východočeši snažili častěji zaměstnávat vítkovickou defenzívu. Ve 22. minutě Lukáš Endál nebezpečně nahazoval puk na vítkovického brankáře.

Roman Málek pak sledoval akci dvojice Hruška – Šedivý, oba borci ale nesehráli situaci dvou na jednoho ideálně pro domácí. Ti se pak dostali do zajímavé brankové situace zásluhou Ondřeje Romana, jenž neprotlačil kotouč za Dušana Salfického.

Poté hrály Vítkovice přesilovku, za hákování byl vyloučen Jiří Vašíček. Pardubický zadák vydržel na trestné lavici skoro celé dvě minuty, v závěru početní výhody ale sledoval, jak obránce Kudělka přesnou střelou švihem ze strany zvýšil na 2:0.

Největší šanci ve druhé třetině v pardubickém dresu měl Lukáš Radil. Útočník s číslem 69 Vítkovický Štencel jej fauloval v samostatném úniku a rozhodčí nařídili trestné střílení. Pardubický odchovanec ale ztroskotal na brankáři Málkovi.

Poslední vážnější příležitost ve druhé třetině měli Ondřej Roman s Vladimírem Svačinou, prvně jmenovaný nebezpečně pálil, jeho pokus vyrazil Dušan Salfický, jenž v samém závěru prostřední dvacetiminutovky lapil Burgerův pokus.

Jan Buchtele snižoval, vyrovnání neschválil videorozhodčí

Ve 42. minutě byli domácí velmi blízko třetímu gólovému zásahu, Viktor Ujčík zůstal sám v brankovišti, kde jej našel Jiří Burger. Ostravský kanonýr však nepřelstil Dušana Salfického, ten následně chytil dorážku Michala Barinky. Další šanci měli domácí po Radilově hákování, Pardubice se však ubránily.

Ostravané mohli skórovat po zajímavých situacích v podání kapitána Burgera. V 51. minutě na něj zívala poloodkrytá branka, neprosadil se však. Pak ujel s Viktorem Ujčíkem ve vlastním oslabení, ale ani oni se neprosadili.

V 54. minutě se hosté dočkali snížení. Po Kousalově pasu se do akce vydal Jan Buchtele a s přispěním Malíkovy brusle překonal Romana Málka – 2:1.

V čase 58:03 se Pardubičtí radovali po spletité situaci, kdy v ostravském brankovišti radovali z vyrovnání Tomášem Rolinkem po Bartekově střele, rozhodčí u videa ale po pětiminutové konzultaci nedoporučil branku uznat. Chvíli na to Jiří Burger trefil horní tyč.

Minutu a půl před koncem třetí třetiny odvolali hosté brankáře Salfického, velký tlak ale neproměnili v kýžené vyrovnání.

Ohlasy po utkání

Ladislav Svozil (HC Vítkovice Steel): „Pro obě mužstva to bylo hrozně důležité utkání a tomu byla podřízena taktika. Nebylo to tak lahodné pro oko diváka. Nechtěli jsme otevřít hru. Dostali jsme se do vedení 2:0, pak jsme měli nějaké situace dva na jednoho a takové šance musíme proměňovat. My jsme úspěchu obětovali krásu. Chtěli jsme si pohlídat kvalitní pardubické útočníky, to se povedlo. Podstatné jsou pro nás tři body.“

David Pospíšil (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Nepovedl se nám vstup do utkání. Nezačali jsme na sto procent, jak jsme si řekli. Čekali jsme, co s námi domácí provedou. Když už jsme se konečně dostali ke hře, kterou jsme chtěli praktikovat, prohrávali jsme 0:2. Dělali jsme pochopitelně vše pro to, abychom zápas zvrátili. Dali jsme na 1:2, pak přišel ten sporný okamžik a neuznaný gól. V závěru už bylo málo času. Jsme jaloví v koncovce, nejsme v ní dost důrazní. Na jeden gól se venku vyhrát nedá.“

Zápasy v sezóně

35. kolo, 5. 10. 2012
PCE - VIT
3:1
9. kolo, 9. 10. 2012
VIT - PCE
3:2
22. kolo, 18. 11. 2012
PCE - VIT
1:2
48. kolo, 29. 1. 2013
VIT - PCE
2:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Dušan Salfický 59 0 36 2
Obránci G A +/- TM
Václav Benák 0 0 0 0
Travis Gawryletz 0 0 0 0
Stanislav Hudec 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 0 0
Jiří Marušák 0 0 0 0
Petr Mocek 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Jiří Vašíček 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Buchtele 1 0 0 0
Robert Kousal 0 1 0 0
Martin Bartek 0 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Lukáš Endál 0 0 0 0
Tomáš Nosek 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 0 0
Radoslav Tybor 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube