27.1.2013
David Záruba

Pardubice i díky přesilovkám poprvé v sezoně šmikly Kladno

PARDUBICE — Na čtvrtý pokus dokázali hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice porazit kladenské Rytíře. V těžkém utkání hrály hlavní roli přesilovky, ve kterých vstřelili domácí tři branky a tím získali rozhodující náskok. Východočeši dlouhou dobu vedli pouze o jeden gól, tříbodovou výhru v závěrečné desetiminutovce pojistili Kousal a střelec dvou branek Jiří Cetkovský.

Tipsport extraliga, 44. kolo, neděle 27.1.2013, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Rytíři Kladno

4:1
1:1, 1:0, 2:0
Branky a nahrávky: 9:54 Cetkovský (Somík, Bartek; 5/4), 27:32 Bartek (Benák; 5/4), 51:30 Kousal (Buchtele; 5/5), 58:02 Cetkovský (Somík; 5/4) – 12:18 Kameš (Látal, Kuchler; 5/5). Rozhodčí: Hodek, Šír – Bláha, Kostka. Vyloučení: 4:7 (1:2, 2:3, 1:2), navíc Patera (Kladno) 10 minut osobní trest. Využití: 3:0. Diváci: 9545. Střely na branku: 33:14 (6:7, 13:4, 14:3). Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1. Nejlepší hráči: Martin Bartek – Martin Látal.
Dynamo Pardubice: M. Růžička – Benák, Kočí, Píša, Vašíček, Gawryletz, Mocek, Marušák, Ďaloga – Bartek, Cetkovský, Somík – Švagrovský, Rolinek, Zohorna – Radil, Kousal, Buchtele – Tybor, Nosek, Semorád. Manažer: Miloš Říha. Trenéři: David Pospíšil a Jaroslav Landsman.
Rytíři Kladno: Chábera – Procházka, D. Růžička, Kameš, Piskáček, Černošek, Macholda – Eberle, Lukáč, Látal – Hořava, Patera, Kuchler – Valský, Melka, Kuchejda – Dalecký, Strnad, Obdržálek. Trenéři: Zdeněk Vojta, Petr Tatíček a Jiří Kopecký.

Komentář

Před utkáním proti Kladnu, které v této sezoně vyhrálo všechny tři vzájemné souboje, získaly Pardubice na střídavé starty z Hradce Králové Davida Švagrovského. Důrazný útočník oblékl dres s číslem 27 a naskakoval na křídle druhého útoku.

Na Cetkovského trefu v přesilovce Kladno rychle odpovědělo

Důležitosti utkání odpovídal opatrný začátek, ve kterém se ani jeden z týmů nedostal do výraznější šance. Martin Růžička v pardubické brance si musel pohlídat nepříjemná nahození z větší vzdálenosti, na druhé straně mohl otevřít skóre Bartek, ale když už se dostal ze sevření obránce, tak byl příliš blízko Cháberovi a nemohl kvalitně zakončit.

Oba týmy nadále velmi dobře bránily střední pásmo a soupeře nepouštěli do vážnějších šancí, podstatnou roli tak mohly hrát přesilové hry. Tu první dostali k dobru pardubičtí hokejisté a dokázali ji rychle využít. Bartek zamíchal s pukem u mantinelu a pak nahodil před branku, kde puk přizvedl Jiří Cetkovský mimo dosah Chábery – 1:0.

Kladno na vyrovnání nečekalo dlouho. Ve 13. minutě podnikli hosté rychlý protiútok, na jehož konci byl Vladimír Kameš, který se rozhodl vystřelit a s trochou štěstí vyrovnal – 1:1. Pardubice krátce poté hrály opět v přesile, ale tentokrát zformovaná obrana odolala. Stejně dobře se bránili i domácí proti první výhodě Rytířů.

Jednoduchost v početní výhodě opět slavila úspěch

Ve 24. minutě měl velkou šanci Tybor, který našlápl ve středním pásmu, ale v tísni zakončil slabě do Chábery. Při následném vyloučení Vašíčka musel brankář Růžička vyrazit Hořavovu střelu maskou, pak už jeho spoluhráči bránili pozorněji a oslabení zvládli.

Krátce před polovinou zápasu fauloval Antonín Melka a nabídl domácím další přesilovou hru. Pardubicím se opět osvědčila jednoduchost a znovu proměnily výhodu velmi rychle. Po deseti vteřinách vystřelil ze svého stanoviště dva metry od mantinelu Martin Bartek a kotouč propadl Cháberovi do sítě – 2:1.

Těsně vedení vzápětí zachránil Martin Růžička, který zlikvidoval dorážku Lukáče. Pardubice se mohly uklidnit v přesilovce, avšak ta tentokrát neskončila vstřelenou brankou. A vzápětí málem litovaly. Látal byl na zadní tyči úplně sám, avšak ve stoprocentní pozici tečoval puk vysoko nad poloprázdnou branku.

Odpověď měl na hokejce hned v následujícím střídání pardubický kapitán Somík, který se rychlou kličkou dostal až před Cháberu, ale strážce kladenské branky na zkušeného forvarda vyzrál. Chvíli nato hráli domácí ve výhodě a z dobré pozice mezi kruhy zakončil nepřesně. O převaze Pardubice hovořil jasně i počet střel na branku ve druhé části: 13:4.

Pardubice rozhodly v závěrečné desetiminutovce, podruhé se trefil Cetkovský

Na začátku třetí třetiny hráli Rytíři v početní výhodě, ale perné chvilky zažívala obrana domácích až po návratu Cetkovského na led. Brankář Růžička musel zneškodnit dvě těžké střely a dlouhý nápor ukončili Východočeši až vyhozením na zakázané uvolnění.

Další průběh patřil jednoznačně domácím hráčům. Ti se aktivně tlačili před branku a připravili si řadu šancí. Semorád bombou z pěti metrů na chvíli omráčil výborného Cháberu, poté měla slušné šance dvojice Bartek – Cetkovský, ale ani jeden útočník nedokázal řadu dorážek přetavit v gól. Po pěkné individuální akci Noska kotouč jen těsně minul tyč.

Kladno se nechtělo tak snadno nechat zatlačit do defenzívy. Vydařené střídání zakončil Hořava ranou do tyče a v následném závaru domácí zachránil chumel hráčů v brankovišti, který nepropustil kotouč za červenou čáru. Branková konstrukce o chvíli později uchránila i Cháberu po střele Buchteleho

Mladý pardubický si spravil chuť o chvíli později, když přihrál Robertu Kousalovi, který objel branku a poté bekhendem přišpendlil kotouč pod horní tyč – 3:1. Pardubice dvoubrankový náskok uklidnil a nadále se nutily do útoku. Navíc nevyužily přesilovku po faulu Procházky.

Definitivní rozhodnutí padlo v předposlední minutě, kdy Jiří Cetkovský využil třetí pardubickou přesilovku a vstřelil svou druhou branku v zápase – 4:1.

Ohlasy po utkání

David Pospíšil (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „První třetinu jsme byli takovým ospalým týmem, kterému chyběla agresivita. Postupně jsme se ale zlepšovali i díky přesilovým hrám, které se nám podařilo využít. Chtěli jsme v celém zápase být trpěliví, protože jsme nastoupili nějakou cestu a to se nám povedlo. Tým musím pochválit, protože v posledních třech zápasech se snaží hrát poctivě to, co má zadané. Dnes to přineslo výsledek v podobě tří bodů. Doufám, že si toho budeme všichni vážit a že půjdeme dál za dalšími úspěšnými výsledky.“

Zdeněk Vojta (Rytíři Kladno): „Jeli jsme do Pardubic s tím, že kdybychom se nám tady podařilo vyhrát, tak bychom byli stoprocentně do desítky, protože bychom před Pardubicemi měli velký náskok. Věděli jsme, že domácí jsou pod tlakem, že musí hrát, ale náš výkon tomu neodpovídal. Hráli jsme dobře první třetinu. Upozorňovali jsme hráče na určité signály v přesilovkách, ale dostali jsme z nich góly úplně jako přes kopírák. Asi budeme muset přitvrdit, protože to hráči patrně nezaznamenali. Další věc byla naše nedisciplinovanost, zbytečná vyloučení v útočném pásmu. Jestli to bylo na vyloučení, to nechám na svědomí rozhodčích. Nesmíme si dovolit hrát ve čtyřech, to podle mého názoru rozhodlo.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

přát., 13. 8. 2012
PCE - KLA
1:5
5. kolo, 26. 9. 2012
KLA - PCE
6:3
18. kolo, 2. 11. 2012
PCE - KLA
6:9
31. kolo, 19. 12. 2012
KLA - PCE
5:4
44. kolo, 27. 1. 2013
PCE - KLA
4:1
PRE1, 1. 3. 2013
KLA - PCE
2:1
PRE2, 2. 3. 2013
KLA - PCE
3:2p
PRE3, 4. 3. 2013
PCE - KLA
3:1
PRE4, 5. 3. 2013
PCE - KLA
3:2sn
PRE5, 7. 3. 2013
KLA - PCE
1:0

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 60 0 13 1
Obránci G A +/- TM
Václav Benák 0 1 0 0
Marek Ďaloga 0 0 0 0
Travis Gawryletz 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 0 0
Jiří Marušák 0 0 0 0
Petr Mocek 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Jiří Vašíček 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Jiří Cetkovský 2 0 0 0
Martin Bartek 1 1 0 0
Robert Kousal 1 0 0 0
Radovan Somík 0 2 0 0
Jan Buchtele 0 1 0 0
Tomáš Nosek 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
David Švagrovský 0 0 0 0
Radoslav Tybor 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube