7.10.2012
David Záruba

Aplaus vestoje! Liberec inkasoval šest branek

PARDUBICE — Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice dokázali navázat na páteční výkon a proti Liberci přidali druhou výhru v řadě. Severočeši zvládli držet krok pouze v první třetině, pak už domácí hráči odskočili a zastavili se až na výsledku 6:2. První branku v extralize vstřelil David Krejčí.

Tipsport extraliga, 10. kolo, neděle 7.10.2012, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Bílí Tygři Liberec

6:2
2:2, 3:0, 1:0
Branky a nahrávky: 7:13 Benák (Kočí; 4/5), 7:28 Kousal (Somík; 5/5), 20:41 Krejčí (Kolář; 5/5), 22:21 Zohorna (Kolář, Benák; 5/5), 27:30 Bartek (Beech, Brendl; 5/4), 40:20 Hemský (5/4) – 18:29 Nedvěd (Bulíř; 5/5), 18:56 Filippi (Urban; 5/5). Rozhodčí: Šindler, Sjöqvist (Švéd.) – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 2:5 (1:1, 0:3, 1:1). Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 8456. Střely na branku: 39:26. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 6:2. Nejlepší hráči: David Krejčí – Tomáš Filippi.
Dynamo Pardubice: Salfický – Benák, Kolář, Píša, Kindl, Kočí, Ďaloga, Vašíček – Hemský, Krejčí, Starý – Bartek, Kousal, Somík – Brendl, Beech, Cetkovský – Semorád, Nosek, Zohorna. Trenéři: Pavel Hynek a Ladislav Lubina.
Bílí Tygři Liberec: Pinc (7:28 Pavelec) – Šmíd, Havíř, Čakajík, Výtisk, Čutta, Derner, Cebák – Bulíř, Nedvěd, Dušek – Kudrna, Víšek, R. Vlach – T. Urban, Bárta, Filippi – Krejčík, Galamboš, Kica – Špaček. Trenéři: Marian Jelínek, Filip Pešán a Miroslav Kapoun.

Komentář

Po jednodenní pauze zakončili pardubičtí hokejisté domácí trojboj zápasem s Libercem. Do branky Východočechů se opět postavil Dušan Salfický.

První třetina nabídla čtyři branky, Pinc v 8. minutě střídal

V úvodu zápasu si oba soupeři vyměnili několik střeleckých pozdravů, ale na vážnější šanci se čekalo. V 6. minutě fauloval domácí bek Kolář a liberecký tým rozjel pod vedením útočníka Bulíře přesilovku v útočném pásmu. Dobře bránící pardubická čtyřka však soupeři nedala ani kousek volného prostoru, Salfický tak neměl praktický žádnou práci.

Naopak. V závěru oslabení zůstal na ledě Benák, a jelikož spoluhráči odjeli střídat, rozhodl se pardubický zadák od červené čáry napálit kotouč na branku. Pinc máchl lapačkou naprázdno a pak se nejspíš hodně červenal – 1:0.

Brankář Tygrů se nestihl ze smolné branky oklepat a už tahal kotouč z branky podruhé. Za pouhých 15 vteřin si totiž připravil pozici Robert Kousal a táhlou střelou přes beka zatloukl kotouč k pravé tyči – 2:0. Pince nahradil v liberecké svatyni Ondřej Pavelec.

Změna na důležitém postu Bílým Tygrům pomohla. Následně totiž Krejčí připravil dvě parádní příležitosti Starému, avšak pardubický odchovanec dvakrát ztroskotal na Pavelcovi. Z liberecké strany hrozila zejména dvojice Bulíř – Nedvěd. První souboje s elitní formací ještě Salfický vyhrál, ale v 19. minutě i on kapituloval. Dokonce hned dvakrát.

Nejprve kapitán Nedvěd vyhrál v obranném pásmu vhazování přímo do jízdy Bulířovi, který zatáhl kotouč do útočné třetiny, počkal na svého centra a pak mu předložil ideální pas. Nedvěd jen nastavil hokejku a snížil – 2:1.

Neuběhla ani půlminuta a bylo srovnáno. Filippi pláchl kolem mantinelu, naznačil střelu, načež Salfický padl na led a liberecký útočník po objetí branky pohodlně zasunul kotouč za čáru – 2:2.

Pardubice nasadily třemi brankami k trháku

Pardubickým hráčům se náramně povedl vstup do druhé třetiny. Krejčí si hned v prvním střídání vyměnil kotouč s Kolářem a z úhlu vstřelil svůj první gól v extralize – 3:2. Za sto vteřin napřáhl z levého křídla Zohorna a neomylně vymetl horní růžek Pavelcovy branky – 4:2.

Tygři se připomněli ranou Čakajíka a akcí agilního Bulíře. Ani jedna situace Salfické z klidu nevyvedla. Ve 27. minutě fauloval Kica a domácí hráči trestali. První polovinu přesilovky ještě liberecká čtyřka zvládla, pak však nastřelil puk před branku Beech a Martin Bartek ideálně tečoval za záda Pavelce – 5:2.

Tříbranková ztráta nutila Bílé Tygry k větší aktivitě směrem dopředu. Perfektní možnost měl po pasu za obránce Urban, ale svůj samostatný únik zhodnotil jen ranou do Salfického. V těchto chvílích zápasu bylo naprosto zbytečné střední pásmo, šance nebo alespoň střelecké pokusy se střídaly na obou stranách.

V závěru druhé části fauloval nejprve Bárta a za minutu a kousek i kapitán Nedvěd. Pardubice tak hrály 54 vteřin ve dvojnásobné přesile. Dobrou možnost připravil Hemský Bartkovi, slovenský forvard však na zadní tyči netrefil puk ideálně. Zdlouhavá kombinace pak vzala domácím další možnosti ke střele. K ubránění těžkého oslabení přispěl i výletem s pukem k pardubické brance Urban.

Pardubičtí hráči si druhou výhru v řadě pohlídali, půltucet trefil Hemský

Start poslední části patřil opět domácím hokejistům, svou extratřídu prokázal Aleš Hemský. Pardubický forvard si za vlastní brankou vzal kotouč, projel s ním až před Pavelce a pak přesně ranou potrestal Nedvědův faul – 6:2.

Liberecké naděje na bodový zisk mohl o několik procent pozvednout Čutta, který pálil od modré. Kotouč v nepřehledné situaci před Salfickým kdosi tečoval, k liberecké smůle však černá guma odskočila mimo brankový prostor. O moc lépe si nevedl ani Urban, proti jehož střele sklapl Salfický betony včas.

Nezahálel ani Pavelec na druhé straně, jelikož pardubické kombinace najednou nepostrádaly potřebnou přesnost ani nápaditost jako v minulých zápasech. Po bleskové akci Ďalogy pálil do betonů libereckého branaře Hemský, o chvíli později nevyzrál na maskovaného muže bombou z křídla Zohorna.

Ve 48. minutě fauloval Píša a Tygři slušně zatopili v útočném pásmu. Havíř sice branku ještě netrefil, ale Kudrnova pumelice už měla ke gólu blízko. Ani tu však Salfický do sítě nepustil. S přibývajícím časem bylo zřetelné, že Liberečtí již na dramatizaci závěru nenaleznou síly.

Závěrečné minuty trávili domácí hráči na soupeřově polovině, k čemu jim pomohla i přesilová hra po faulu Bárty. V 59. minutě mohl přidat sedmý gól Nosek po akci ofenzivně naladěného Ďalogy, ale proti bylo Pavelcovo rameno. I tak Pardubice zaknihovaly druhou domácí výhru v řadě, posledním desítkám vteřin aplaudovala zaplněná aréna ve toje.

Ohlasy po utkání

Ladislav Lubina (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Chtěli jsme navázat na zlepšený výkon z pátečního zápasu, který jsme zvládli. Do utkání jsme dobře vstoupili, v závěru první třetiny jsme ale o dvoubrankové vedení velice lehce přišli. Podařil se nám však vstup do druhé třetiny, odskočili jsme soupeři na dvě branky a když jsme přidali pátý gól, tak jsme dostali utkání pod kontrolu. Jsem rád, že jsme dneska dali o trošku víc branek než je náš průměr na utkání a že jsme zápas v poklidu dohráli.“

Filip Pešán (Bílí Tygři Liberec): „Do utkání jsme vstoupili vcelku aktivně, ale dostali jsme nešťastný gól z poloviny hřiště, hned následoval druhý gól. Týmu pak pomohla výměna brankářů. Do konce třetiny se nám povedlo vyrovnat a mysleli jsme si, že jsme se vrátili zpátky do zápasu. Ale hned první minuta druhé třetiny nás z toho vyvedla a od té doby Pardubice v utkání dominovaly. Přes naši chabou snahu můžeme být rádi, že jsme nedostali ještě víc gólů.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

10. kolo, 7. 10. 2012
PCE - LIB
6:2
36. kolo, 3. 1. 2013
LIB - PCE
1:4
23. kolo, 15. 1. 2013
PCE - LIB
1:3
49. kolo, 17. 2. 2013
LIB - PCE
3:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Dušan Salfický 60 0 24 2
Obránci G A +/- TM
Václav Benák 1 1 0 0
Jan Kolář 0 2 0 0
Václav Kočí 0 1 0 0
Marek Ďaloga 0 0 0 0
Jakub Kindl 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Jiří Vašíček 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Martin Bartek 1 0 0 0
Aleš Hemský 1 0 0 0
Robert Kousal 1 0 0 0
David Krejčí 1 0 0 0
Tomáš Zohorna 1 0 0 0
Kristopher Beech 0 1 0 0
Pavel Brendl 0 1 0 0
Radovan Somík 0 1 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Tomáš Nosek 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube