14.4.2012
Zdeněk Plánka, Jan Hrabal

Pardubice otočily zápas v nájezdech a srovnaly finálovou sérii!

BRNO — Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice v těžkém testu obstáli. Po dvou prohrách dokázali porazit Kometu stejně jako v prvním finálovém utkání 2:1 po samostatných nájezdech. Východočeši proměnili všechny tři pozápasové penalty, tu rozhodující útočník Jan Kolář.

Tipsport extraliga, F4, sobota 14.4.2012, Kajot arena

Kometa Brno

Dynamo Pardubice

1:2sn
0:0, 0:0, 1:1 – 0:0 – 0:1
Branky a nahrávky: 45:20 Balej (Čermák, Vašíček) – 54:34 Bartek (T. Zohorna), rozhodující samostatný nájezd Kolář I. Rozhodčí: Fraňo, Šindler – Bádal, Bláha. Vyloučení: 7:4, navíc Kolář I (Pardubice) 10 minut osobní trest. Bez využití. Diváci: 7200 (vyprodáno). Střely na branku: 30:40. Průběh utkání: 1:0, 1:2. Nejlepší hráči: Jozef Balej – Martin Bartek. Stav série: 2:2.
Kometa Brno: Trvaj (první a druhý nájezd Hovi) – Kováčik, Žižka, Bičánek, Vašíček, Hruška, Malec, Švrček – Jaroslav Svoboda, Čermák, Polodna – Balej, Divíšek, Jakub Svoboda – Erat, Koreis, H. Zohorna – Němec, Švaňhal, Haluza. Trenéři: Zdeněk Venera a Lubomír Oslizlo.
Dynamo Pardubice: Růžička – Píša, Kočí, Sičák, Borer, Benák, Kolář II, Klobouček – Kolář I, Koukal, Starý – Bartek, Zohorna, Somík – Semorád, Cetkovský, Rákos – Radil, Kousal, Buchtele. Trenéři: Pavel Hynek a Ladislav Lubina.

Komentář

Východočeši nastoupili v krapet obměněné sestavě. Kometa se musela obejít bez Radka Dlouhého a Tomáše Svobody. Brněnští útočníci mají problémy s kolenem, respektive se žebry.

Šance byly, góly nikoliv

Už po pár minutách první části bylo jasné, že nás nečeká žádný ofenzivní koncert. Oba týmy se soustředily na pevnost své defenzívy, s cílem především neudělat chybu. Kometa byla v první části střelecky pasivnější. Hosté vyčkávali a umně zachytávali ve středním pásmu veškeré snahy domácích.

Šancí tak k vidění příliš nebylo, nějaké se ale přece jen urodily. Hned v úvodních vteřinách se dostal jako slepý k houslím po odrazu od mantinelu do šance Čermák, ovšem z nepříznivého úhlu trefil pouze boční síť.

V dalších fázích hry to pak byly spíše náznaky příležitostí. O rozruch se mohly postarat alespoň přesilovky, ale ty brněnské nebyly příliš povedené. Pardubicím se v početních výhodách dařilo daleko lépe. V těchto situacích dokázali hosté Trvaje zle provětrat. Blízko k vedoucí brance měl v závěru třetiny zvláště Tomáš Zohorna.

Hosté nastřelili tyčku!

Prostřední dvacetiminutovka byla o mnoho nervóznější a emočně vypjatější. Ve finále se však těžko dá očekávat smířlivý souboj. Pardubice opět zahrozily v přesilové hře. V 24. minutě zazvonil útočník Kolář na levou tyč a Trvaj si mohl zhluboka oddechnout.

Kometa si své šance také nechala na početní výhodu. Střeleckou chvilku měli Kováčik se Švrčkem, Růžička však zůstal nepřekonán.

O mnoho větší možnost měl již v plném počtu hráčů na ledě Balej, ten se ocitl sám před brankou, jenže na Růžičku nevyzrál, ani nemohl. Růžička šikovně zhatil hrozbu vystrčenou hokejkou a předešel tak nejhoršímu. Žižka pak šňůru brněnských šancí uzavřel při trestu útočníka Koláře, jenž k dvěma minutám dostal ještě osobní trest za loket v obličeji Vašíčka.

Pak už na řadu přišly Pardubice, kterým patřil závěr druhé třetiny. Hosté měli k dispozici necelé dvě přesilovky a několik dobrých možnost. Největší šance však patřila při hře pět na pět Rákosovi. Ten se pěknou individuální akcí a obelstění Hrušky dostal až do nájezdu na Trvaje, zakončení mu ale nevyšlo a minul bránu.

Po Balejově trefě se prosadil Martin Bartek

Pardubice dohrávaly ve třetí třetině přesilovou hru z předchozí části, Trvaj však nemusel řešit žádnou ošemetnější situaci. V 42. minutě naopak předvedl dobrý průnik Jaroslav Svoboda, bekhendové zakončení ovšem poslal přímo do Růžičky. O dvě minuty později se otevřel prostor Hruškovi, jenž si potáhl puk více do středu kluziště, aby pak vypálil tvrdě, ale nepřesně.

Vyprodaná brněnská aréna se dočkala takřka vzápětí. Čermák hledal svým centrem u vzdálenější tyče Jozefa Baleje, tomu ještě nešťastně zpracoval puk Kočí a slovenský útočník tak měl ulehčené zakončení a nemýlil se – 1:0.

Od brněnského gólu začala pardubická honba za vyrovnáním. Hosté začali riskovat, což vedlo k nebezpečným únikům soupeře. Neprosadil se však ani Žižka a poté v brněnském oslabení ani Jakub Svoboda.

Pardubice nadále tlačily a kýženého gólu se dočkaly v 55. minutě. Trvaj nečekal střelu, kterou vyslal Martin Bartek a puk projel pod jeho betony – 1:1.

Po vyrovnání nastaly pro domácí horké chvilky, které umocnilo ještě vyloučení Jakuba Svobody. Kometa ale přesilovka přestála a zápas tak zamířil do prodloužení.

Prodloužení zvedalo ze sedadel, nerozhodlo však

Stejně jako v prvním finálovém utkání, ani nyní deset minut nerozhodlo, šance nato ale rozhodně byly. Lépe začali domácí, Čermák ani Žižka se však neprosadili. Poté už měli o trochu více ze hry hosté.

Vůbec největší šanci celého prodloužení promarnil útočník Kolář. Ten nabral dobrou rychlost, zasekávačkou nechal odklouzat obránce a následně pálil, branku však ke svojí škodě a škodě Pardubic vůbec netrefil.

Pardubice se v nájezdech nemýlily

Před nájezdy byl k vidění na brněnské straně obvyklý scénář – rozcvičující Sasu Hovi, který byl i tentokrát určen k likvidování samostatných nájezdů. Na druhé straně změna neproběhla a brněnským hráčům tak čelil Růžička.

Pardubice nájezdy zvládly suverénně a proměnily všechny tři. Nejprve byl úspěšný Tomáš Zohorna, na jeho gól ještě dokázal odpovědět nájezdový specialista Němec.

Na rozhodující branku útočníka Koláře však už Brno reagovat nedokázalo. Na pojišťující nájezd Koukala dokonce brankář Trvaj vystřídal Hoviho, ale ani tato změna domácím nepomohla a k třetímu nájezdu Komety už ani nedošlo. Pardubický kapitán včas zvedl hlavu proti svižně vyjetému veteránovi a poslal kotouč pod víko a svůj tým do extáze – 1:2.

Ohlasy po utkání

Zdeněk Venera (HC Kometa Brno): „Byl to boj, podobně jako včera. Hodně se bránilo, měli jsme to slibně rozehrané za stavu 1:0, Pardubice tam měly do té doby nějaké jiné šance, ale pak daly takový trošku šťastný gól. Po těch šedesáti minutách byla však ta remíza asi spravedlivá. Na nájezdy jsme bohužel neuspěli.“

Pavel Hynek (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Musím poděkovat hráčům za výkon. Jsme rádi, že jsme srovnali sérii a vracíme ji k nám domů za stavu 2:2. Na vyrovnání série jsme se dnes zaměřili, abychom nedali Brněnským mečboly. Teď je to 2:2 a začíná se znovu u nás. V tomto přístupu, který jsme měli teď v těch zápasech v Brně, musíme pokračovat.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

7. kolo, 2. 10. 2011
KOM - PCE
1:4
20. kolo, 6. 11. 2011
PCE - KOM
3:1
33. kolo, 22. 12. 2011
KOM - PCE
1:2p
46. kolo, 3. 2. 2012
PCE - KOM
5:1
F1, 9. 4. 2012
PCE - KOM
5:4sn
F2, 10. 4. 2012
PCE - KOM
5:6
F3, 13. 4. 2012
KOM - PCE
2:1
F4, 14. 4. 2012
KOM - PCE
1:2sn
F5, 17. 4. 2012
PCE - KOM
6:4
F6, 19. 4. 2012
KOM - PCE
1:5

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 70 0 29 1
Obránci G A +/- TM
Casey Borer 0 0 1 0
Vladimír Sičák 0 0 1 0
Václav Benák 0 0 0 2
Jan Klobouček 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 -1 2
Aleš Píša 0 0 -1 2
Útočníci G A +/- TM
Jan Kolář 1 0 1 12
Martin Bartek 1 0 1 0
Tomáš Zohorna 0 1 1 0
Radovan Somík 0 0 1 0
Jan Buchtele 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 0 0
Robert Kousal 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 -1 0
Jan Semorád 0 0 -1 0
Jan Starý 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube