2.1.2011
Jan Hrabal

Fantastický obrat pod „širákem“, Eaton prvně v sezoně skolil Kometu

PARDUBICE — Povedlo se! Hokejisté HC Eaton Pardubice porazili v rámci HOCKEY OPEN AIR GAME 2011 Kometu Brno 4:2. Východočechům se v hustém sněžení nepovedla první třetina, v dalších dvou ale domácí dominovali a v sedmnáctitisícovém kotli zvrátili vývoj duelu a poprvé v této sezoně porazili Kometu Brno.

Tipsport extraliga, 36. kolo, neděle 2.1.2011, Plochodrážní stadion Pardubice–Svítkov

Dynamo Pardubice

Kometa Brno

4:2
0:2, 3:0, 1:0
Branky a nahrávky: 21:29 Špirko (Kočí, Kolář I), 23:28 Starý (Špirko, Kolář II), 29:06 Bartek, 59:34 Starý – 6:27 Kvapil (R. Hruška), 16:30 Erat (Meidl). Rozhodčí: Jeřábek, Šindler – Blümel, Gebauer. Vyloučení: 2:0. Bez využití. Diváci: 17 140. Střely na branku: 35:28. Průběh utkání: 0:2, 4:2. Nejlepší hráči: Martin Bartek – Roman Erat.
Dynamo Pardubice: Svoboda (20:00 Růžička) – Nakládal, Kaberle, Píša, Kočí, Kolář II, Mezei – Bartek, Koukal, Somík – Kolář I, Kousal, Starý – Zohorna, Buchtele, Radil – Pineault, Špirko, Rákos. Trenéři: Josef Jandač a Pavel Hynek.
Kometa Brno: Trvaj – Kempný, Bičánek, Malec, Mojžíš, Stehlík, Houdek – Veselý, Hruška, Kvapil – Jaroslav Svoboda, Brabenec, Jakub Svoboda – Huml, R. Procházka, Dlouhý – Erat, Meidl, Polodna. Trenéři: Vladimír Jeřábek a Ladislav Lubina.

Komentář

Utkání pod širým nebem přilákalo historicky nejvyšší návštěvu české extraligy. Na plochodrážní stadion si našlo cestu 17 140 diváků.

Kometa v chumelenici zářila

Hráči se v úvodní části zápasu skutečně vrátili do historie. Kromě studeného počasí se totiž museli potýkat i s hustou sněhovou vánicí, která první třetinu výrazně ovlivnila. Zatímco Pardubice spoléhaly na technickou hru, Brno nikam nespěchalo a trpělivě bránilo.

Právě tomuto stylu podmínky nahrávaly do karet. Navíc jsme nečekali dlouho a Kometa vedla. Pardubice totiž nezvládly rozehrávku, Radim Hruška předložil puk Marku Kvapilovi a ten mířil pod víko přesně – 0:1.

Domácí měli s rozehrávkou problémy, komplikacemi byl hustší a hustší sněžení, které se naplno spustilo v prvním dějství. Sníh na ledové ploše dělal stále větší neplechu a využít toho mohl už v polovině třetiny Kamil Brabenec. Adam Svoboda ale v bráně Pardubic zaklapl betony včas a Kometa musela na další gólovou radost čekat až do 17. minuty.

To viděl stadion ve Svítkově nevídanou branku. Po ráně Romana Erata se totiž puk skryl pod napadaným sněhem a doklouzal až za brankovou čáru. Zmatenou situaci přečetl až po několika vteřinách hlavní sudí, který k překvapení všech ukázal směrem na bránu Pardubic – 0:2.

Vysvitlo slunko a Pardubice začaly válet

Špatnou první třetinu ze sebe Pardubice o přestávce svlékly stejně jako historické dresy. Po změně stran totiž přítomní diváci sledovali úplně jiný obraz hry. Obloha se roztáhla a upravený led už nemělo co kazit. Ovoce za trpělivou technickou hru se dostavilo překvapivě brzy, Eaton totiž bleskurychle otočil skóre, nový muž v pardubické brance – Martin Růžička – navíc zůstával dlouho bez práce.

Už ve 22. minutě zápasu snížil Rastislav Špirko. Ten umně tečoval ostrou ránu Václava Kočího od modré čáry. Puk po Špirkově zásahu změnil směr přesně tak, jak domácí potřebovali: do šibenice – 1:2.

O necelé dvě minuty později se Pardubice radovaly z vyrovnání. Rastislav Špirko vystihl špatnou rozehrávku Komety, naservíroval kotouč Janu Starému a ten pod víko srovnal na 2:2.

Eaton byl na hřišti rázem úplně všude a svého soupeře výrazně přehrával. Z letargie mohl Kometu vyvést v ojedinělé šanci Polodna, ale před brankářem nedokázal usměrnit puk mezi tři tyče. I proto přišel v polovině třetiny trest. Martin Bartek předvedl mezinožní akci. Nejprve prohodil puk mezi bruslemi Malce, poté bleskově prostřelil i betony Trvaje – 3:2.

Na psychické pohodě nyní dotahujícího celku určitě nic nezlepšily ani dvě promarněné přesilovky. Pardubice si konec třetiny v poklidu uhlídaly. Jediný náznak šance měl Kvapil, ale branku mu v samotném závěru periody z hole ukradl vracející se Bartek.

Eaton si nenechal historickou výhru vzít

Pardubičtí hokejisté, jakmile se dostali do vedení, předváděli naprosto zodpovědnou hru s minimem chyb. Kometa se jen ztuha dostávala do pardubického pásma. Východočeši naopak hrozili z častých brejkových situací.

V poslední třetině mělo Brno jen jednu vážnější šanci. Dlouhého fauloval v 52. minutě Aleš Píša a rozhodčí nařídil trestné střílení. Stejný hráč ovšem naložil s nájezdem hodně laxně a střelou nad lapačku brankáře nepřekonal. Skvělý moment Martina Růžičky!

O chvíli později mohli domácí navýšit své vedení. Přečíslení zahodili útočníci Kolář, Zohorna i Radil.

Pojistka tak přišla až v poslední minutě. Brno se nedokázalo usadit při power play v útočném pásmu a Jan Starý svým druhým gólem v zápase podtrhl gólový účet odpoledne – 4:2.

Pardubice tak dokázaly v této sezoně poprvé porazit Kometu Brno. Před historickou návštěvou 17 140 diváků dotáhly obrat do parádního konce. Byla to opravdu povedená pardubická neděle!

Ohlasy po utkání

Josef Jandač (HC Eaton Pardubice): „Bylo to výjimečné utkání, prostředím a tím, že bylo venku. My jsme měli špatnou první třetinu, ve které jsme zaspali. Udělali jsme obrovskou individuální chybu, která byla potrestána. Pak jsme dostali druhý gól, navíc soupeř nastřelil tyčku nebo břevno. Do druhé třetiny jsme změnili hru, podařilo se nám otočit skóre a ve třetí nás za stavu 3:2 podržel Růžička při trestném střílení. Ve druhé a třetí třetině jsme měli několik šancí, kdy jsme mohli odskočit na dva góly, a mohlo to být klidnější. To se nám ale nepodařilo, takže jsme až do power play soupeře bránili výsledek. Na rozdíl od jiných zápasů, kdy jsme podobné zápasy ztráceli, jsme ale výsledek udrželi. Za což jsme rádi.“

Ladislav Lubina (HC Kometa Brno): „Máme za sebou mimořádné utkání, které tady asi delší dobu zase nebude. Myslím si, že se celá akce vyvedla a všichni mohou být spokojení. My jsme spokojeni o trochu méně, protože jsme si z hezké akce neodvedli žádný bod. V první třetině hrané za těžkých podmínek jsme se dostali do vedení 2:0, které jsme ale hned na začátku druhé třetiny lacino ztratili. Inkasovali jsme po chybách a nedůslednosti ve vlastním obranném pásmu, což byla škoda. Pardubice pak přidaly třetí gól. My jsme se ve pak ve třetí třetině dostali trošku do tlaku, ale soupeř byl rychlejší, agresivnější, tvrdší a důslednější, takže se nám nepodařilo utkání srovnat na remízu. Je otázka, jak by to vypadalo, kdybychom proměnili trestné střílení, ale to je jen kdyby.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

přát., 31. 8. 2010
KOM - PCE
2:3
přát., 7. 9. 2010
PCE - KOM
4:3
10. kolo, 12. 10. 2010
PCE - KOM
0:1
23. kolo, 21. 11. 2010
KOM - PCE
3:2
36. kolo, 2. 1. 2011
PCE - KOM
4:2
49. kolo, 6. 2. 2011
KOM - PCE
1:4

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 40 0 16 0
Adam Svoboda 20 0 10 2
Obránci G A +/- TM
Václav Kočí 0 1 1 0
Jan Kolář 0 0 2 0
Aleš Píša 0 0 2 0
Branislav Mezei 0 0 1 0
František Kaberle 0 0 -1 2
Jakub Nakládal 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Starý 2 0 3 0
Rastislav Špirko 1 2 3 0
Martin Bartek 1 1 2 0
Jan Kolář 0 1 1 0
Petr Koukal 0 1 0 0
Jan Buchtele 0 0 0 0
Robert Kousal 0 0 0 0
Adam Pineault 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 -1 2
Lukáš Radil 0 0 -1 0
Tomáš Zohorna 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube