26.9.2010
Jan Hrabal

Stoprocentní defenzíva slaví úspěch, Pardubice vyloupily Liberec!

LIBEREC — Skvělá práce! Hokejisté HC Eaton Pardubice zvládli duel v liberecké Tipsport areně na jedničku a po výborně takticky sehraném utkání si vezou všechny body po výhře 2:0. Rozdílový gól vstřelil v čase 39:34 Radovan Somík, první nulou v nové sezoně se zaskvěl brankář Martin Růžička. Vše podepsal při power play soupeře Libor Pivko.

Tipsport extraliga, 5. kolo, neděle 26.9.2010, Tipsport arena

Bílí Tygři Liberec

Dynamo Pardubice

0:2
0:0, 0:1, 0:1
Branky a nahrávky: 39:41 Somík (Špirko, Kočí), 58:15 Pivko (Bartek). Rozhodčí: Hradil, Husička – Bryška, Novák. Vyloučení: 10:10, navíc Nedvěd (Liberec) 10 minut osobní trest. Bez využití. Diváci: 7003. Střely na branku: 42:24. Průběh utkání: 0:2. Nejlepší hráči: Jiří Hunkes – Martin Růžička.
Bílí Tygři Liberec: Pinc – Čakajík, Moravec, Výtisk, Rýgl, Holub, Derner, Hunkes, Trončinský – Podkonický, Nedvěd, Dušek – Hořava, Vak, Kudrna – Klimenta, Plodek, Víšek – Ondřej, Bárta, Špaček. Trenéři: Jiří Kalous, Filip Pešán a Miroslav Kapoun.
Dynamo Pardubice: Růžička – Nakládal, Kaberle, Kolář II, Kočí, Jillson, Mezei, Kudělka – Rákos, Koukal, Starý – Bartek, Zohorna, Pivko – Špirko, Cetkovský, Somík – Nahodil, Kousal, Buchtele. Trenéři: Josef Jandač a Jan Votruba.

Komentář

Pardubická marodka se před zápasem v Liberci rozrostla o dalšího obyvatele, tím je Adam Pineault.

Bezbrankový stav vyhovoval hostům

Povedené hokejové představení přineslo ve svém úvodu několik vyloučení na obou stranách a ve zkrácených přesilovkách viděli diváci v takřka zaplněné areně několik šancí.

Střelecké pokusy Bárty a Klimenta ale Růžička v obou případech ramenem vyrazil nad branku. Hosté zahrozili tečovaným nahozením Pivka a průnikem Buchteleho, i Pinc byl ale pozorný.

I dál se pokračovalo v rychlém tempu, Plodek ale v úniku s Klimentou ve dvou na jednoho zvolil místo střely přihrávku, kterou Pardubičtí dokázali zablokovat.

Mírnou převahu Tygrů korunovaly střely Nedvěda a Bárty, které v obou případech jen těsně minuly pravou tyčku hostující klece. Když se neujaly ani průniky Barteka a Hořavy, šlo se do kabin za bezbrankového stavu.

Somíkův gól byl vítězný

Prostřední dějství načala velká šance Eatonu, když se po šikovném přiťuknutí Bartka dostal sám před Pince Pivko, liberecký brankář ale jeho bekhend dokázal vyrazit. Tygři odpověděli při dalším střídání, během kterého si Růžička připsal hned tři zásahy po střelách Ondřeje, Moravce a Čakajíka. Severočeši si pak vytvořili velký tlak v přesilové hře při vyloučení Mezeie, hostující gólman ale odolával a i ostrou Výtiskovu střelu z mezikruží udržel na betonech.

Krátce před polovinou utkání mohl poslat Eaton do vedení Nahodil, který se po kombinaci čtvrté pardubické řady dostal sám před Pince, který ale jeho pokus dokázal vytěsnit kousek nad břevno. Hosté pak na zbytek třetiny přišli o Nakládala, jenž po srážce s dvojicí libereckých hráčů jen odkulhal do kabiny.

Další dvojšanci měl ve třiatřicáté minutě Hunkes, kterého uvolnil Nedvěd, Růžička i s trochou štěstí oba pokusy dokázal zneškodnit. Parádní představení pokračovalo a nakonec se diváci dočkali branky ještě ve druhé části.

Šestadvacet vteřin před jejím koncem, totiž Špirko našel najetého Radovana Somíka a jeho bomba z pravého křídla prolétla vedle Pincova betonu až do sítě – 0:1.

Nadějný stav Eaton udržel

Poslední třetina začala přesilovou Tygrů, ti se sice drželi dlouho v pásmu, Růžička ale opět prokázal své kvality a všechny puky pochytal. Chvíli poté se naskytla podobná možnosti i Pardubicím, a když pak ještě Dušek poslal puk mimo hrací plochu, ocitli se domácí na minutu a čtrnáct vteřin ve třech proti pěti. Eaton velkou možnost na získání rozhodujícího náskoku ale promarnil.

Severočeši pak zvýšili tlak a vytvořili si celou řadu dalších možností. Ve čtyřiapadesáté minutě při přesilovce dokonce zkusili i hru bez brankáře, ani ta ale vyrovnání nepřinesla, naopak došlo k přerušení hry, když se hlavní sudí Hradil srazil s Tomášem Vakem a potřeboval chvilku na zotavení.

Závěrečný tlak už Libereckým i díky kvalitní hře mistra moc nevyšel a hosté se naopak dočkali druhé branky, když při další power play vyhodil puk Bartek a Libor Pivko ho do prázdné branky už snadno uklidil a zajistil hostům tři body – 0:2.

Ohlasy po utkání

Jiří Kalous (Bílí Tygři Liberec): „Měli jsme řadu šancí. V jejich vypracování problém nebyl, ale na rozdíl od předchozích zápasů nám vázla koncovka a to rozhodlo zápas. Ztráta bodů nás mrzí, ale my už přemýšlíme nad středečním utkáním, které chceme zvládnout.“

Josef Jandač (HC Eaton Pardubice): „Vstup do zápasu se nám vůbec nepovedl. Kluci nehráli, co jsme si před zápasem řekli. Jen díky brankáři Růžičkovi jsme drželi vyrovnaný stav. Ve třetí třetině bylo hodně vyloučených, hra se kouskovala a my jsme rádi, že se nám vedení podařilo udržet až do konce.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

přát., 10. 8. 2010
LIB - PCE
3:4
5. kolo, 26. 9. 2010
LIB - PCE
0:2
18. kolo, 2. 11. 2010
LIB - PCE
4:1
31. kolo, 12. 12. 2010
PCE - LIB
2:3p
44. kolo, 23. 1. 2011
PCE - LIB
3:5

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 60 0 42 0
Obránci G A +/- TM
Václav Kočí 0 1 2 0
Jan Kolář 0 0 1 2
Jakub Nakládal 0 0 1 2
Branislav Mezei 0 0 0 8
Tomáš Kudělka 0 0 0 2
Jeff Jillson 0 0 0 0
František Kaberle 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Libor Pivko 1 0 1 0
Radovan Somík 1 0 1 0
Martin Bartek 0 1 1 0
Rastislav Špirko 0 1 1 0
Jiří Cetkovský 0 0 1 2
Tomáš Zohorna 0 0 1 0
Petr Koukal 0 0 0 4
Jan Buchtele 0 0 0 0
Robert Kousal 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube