08.09.2023
Redakce

Představení soupeře v Lize mistrů: ERC Ingolstadt

Ve čtvrtém utkání základní části Ligy mistrů se Dynamo utká s týmem ERC Ingolstadt. Svěřenci Václava Varadi přivítají německého vicemistra v sobotu 9. září. Jaká je historie tohoto soupeře a kteří zajímaví hráči hrají v jeho kádru?

Hokejový klub ERC Ingolstadt byl založen v roce 1964. Ve znaku má pantera, podle kterého se týmu dříve přezdívalo a fanoušci tento název využívají dodnes. Klubovými barvami jsou modrá a bílá, domácím stadionem je Saturn – Arena pro 4 815 diváků.

Ingolstadt hrál poměrně dlouhou dobu po svém založení v nižších německých oblastních a později celostátních soutěžích. V podstatě až do devadesátých let se různě prolínal mezi ligami třetí až šesté úrovně.

Právě v devadesátých letech se ale klub stabilizoval a v roce 1996 postoupil do druhé nejvyšší soutěže, tehdejší Bundesligy (dnes DEL2). Zde dokázal po první sezoně udržet svou účast a následně se konečná umístění napříč sezonami začala zlepšovat.

Postup do nejvyšší německé hokejové soutěže (DEL) přišel v roce 2002. Ingolstadt sice skončil v konečném zúčtování na druhém místě, ale mistr ligy Bremerhaven byl ve finančních problémech a nepodal včas přihlášku do elitní soutěže. Díky tomu nakonec podal přihlášku také Ingolstadt, který podmínky splnil, a postoupil do DEL.

Vzhledem k tomu, že v nejvyšší soutěži už působil jeden tým s názvem Panthers (konkrétně Augsburger, se kterým se Dynamo už dvakrát utkalo na Dolomiten Cupu), Ingolstadt musel přestat tento název oficiálně používat.

Od postupu v roce 2002 Ingolstadt z nejvyšší soutěže nesestoupil. Před sezonou 2003/04 se přestěhoval do nové multifukční arény, ve které působí dodnes. Výsledky v DEL měli Panteři průměrné, téměř každý rok se probojovali do vyřazovacích bojů, ale na úspěch dlouho čekali. Až v roce 2012 získal Ingolstadt bronzové medaile.

Největší úspěch klubu přišel v sezoně 2013/14. Přes to, že Ingolstadt v základní části skončil až devátý a na začátku play off nebyl favoritem, dokázal překvapit a postupně prošel až do finále. Ani tam se Panteři nezastavili a poprvé v historii zvedli nad hlavu mistrovský pohár. Také v následující sezoně se probojovali až do finále, ale tentokrát brali pouze stříbro.

Dalšího úspěchu se Ingolstadt dočkal v uplynulé sezoně. Potřetí v historii prošel do finále nejvyšší německé soutěže, znovu se ale musel spokojit s druhým místem. Stříbrné umístění nicméně vyneslo Panterům účast v Lize mistrů.

Kádr

V týmu Ingolstadtu nalezneme spoustu zkušených reprezentantů. Útočník Charles Bertrand je pravidelným účastníkem mistrovství světa, na které s Francií zavítal už sedmkrát. Za německý národní tým pravidelně nastupují obránce Fabio Wagner a útočníci Mirko Höfflin nebo Daniel Pietta. Právě tito forvardi byli společně s Bertrandem nejproduktivnějšími hráči v loňské sezoně. V kádru je také několik mladých nadějných německých hráčů nebo několik zámořských akvizic.

Dynamo se s Ingolstadtem utká v sobotu 9. září od 16:30. Vstupenky jsou v prodeji ONLINE ZDE i na pokladnách enteria areny.