26.08.2023
Redakce

Představení soupeře v CHL: Ilves Tampere

Návrat Dynama do hokejové Ligy mistrů se blíží! Už ve čtvrtek 31.8. zahájí svěřenci Václava Varadi na domácím soutěž nejlepších evropských celků. Jako první se jim do cesty postavý finský klub Ilves Tampere. Zápas startuje v 17:30. Jaká je historie finského soupeře a kteří hráči momentálně nastupují v jeho dresu?

Klub

Hokejový klub Ilves Tampere byl založen v roce 1931. Překlad finského Ilves do češtiny znamená rys, kterého má klub ve znaku. Klubovými barvami jsou zelená, žlutá a černá.

Ilves Tampere je druhým nejúspěšnějším klubem v historii finské nejvyšší soutěže po Tappaře, rivalovi ze stejného města. První tři tituly získali Rysi bez přerušení v letech 1936 až 1938. V dalších letech nadále okupovali přední příčky tabulky nejvyšší finské soutěže a po druhé světové válce se dočkali dalších třech titulů v řadě. V tomto období navíc neprohráli jediné utkání za více než 4 roky (celkově se jednalo o 36 zápasů).

V roce 1954 Ilves poprvé a naposledy sestoupili z nejvyšší soutěže. Hned o rok později se ale do Liigy vrátili. Zajímavé je, že i přes pád do nižší soutěže v tomto roce se jednalo o nejúspěšnější období historie klubu. Mezi lety 1950 a 1962 se totiž klub z Tampere sedmkrát radoval z mistrovského titulu.

V letech 1966 a 1972 přidali Rysi další dva mistrovské tituly. Od té doby ale úspěchů začalo ubývat. Na konci 70. let se do problémů dostal jiný klub z Tampere, Koovee, který sestoupil z nejvyšší soutěže. Kluby se tak dohodly na vzájemné spolupráci a nejlepší hráči Koovee se přesunuli do Ilves. Tato spolupráce trvá až dodnes.

V roce 1985 získali Rysi šestnáctý a zatím poslední mistrovský titul. Od té doby se prvenství v Liize přiblížili pouze dvakrát, v letech 1990 a 1998 brali stříbro.

V novém tisíciletí byli Ilves dlouho průměrným týmem, který se často ani neprobojoval do vyřazovacích bojů. V posledním letech se ale začalo blýskat na lepší časy a nyní se Ilves Tampere znovu vrací na vrchol finského hokeje. V sezoně 2021/22 získali Rysi po dvaceti jedna letech medaili, konkrétně bronz. Stejný úspěch potom zopakovali také v uplynulém ročníku Liigy.

Kádr

Pro českého fanouška je kádr Ilves Tampere velmi zajímavý. Dres s rysem na hrudi totiž obléká hned šest českých hráčů. Brankoviště hájí mladí Jakub Málek a Patrik Hamrla. V obraně nastupuje Dominik Mašín, který má zkušenosti se zámořským mládežnickým hokejem. V útoku pak nalezneme reprezentanty Šimona Stránského, Petra Kodýtka a dalšího mladíka Jakuba Kose.


Stadion

Domácí zápasy hrají Ilves Tampere v Nokia areně, novém moderním stánku s kapacitou 13 500 diváků pro hokejová utkání. O domov se dělí s rivalem Tapparou. Do roku 2021 působili v Hakametsä areně, kterou rovněž sdíleli s Tapparou a také dalším celkem Koovee.