16.03.2021
Redakce

Jan Kolář před čtvrtfinále: Jdeme si pro vítězství

Teprve třetí play-off za posledních devět let prožívá obránce Jan Kolář. A zatím předvádí přesně takovou hru, jakou od něj Dynamo potřebuje – blokuje střely, rozdává hity i přihrávky útočníkům. Jak ale zvládá zápasy plné emocí? A co říká na čtvrtfinálového soupeře z Mladé Boleslavi?

Čtyři utkání předkola proti Karlovým Varům. Dvě asistence, nejlepší bilance ve statistice pravdy (+4) a nejvyšší Radegast index (20). To je otevřený účet Jana Koláře, ve kterém bude pardubický bojovník pokračovat i ve čtvrtfinále.

„Play-off je v podstatě jiný sport. Má obrovské nasazení a tempo, každý zápas je rozhodující,“ vysvětluje Kolář, když hovoří o dosavadním průběhu vyřazovací části sezony. „Fyzicky ale předkolo nijak zvlášť těžké nebylo. V každém zápase přece hrajeme naplno, srážíme se a blokujeme střely,“ podotýká.

„Spíše to bylo náročné na psychiku, museli jsme udržet emoce na uzdě, protože souboje na brankovištích byly často dost vyhrocené,“ ohlíží se zpět v čase východočeský zadák.

Sám Kolář zatím putoval na trestnou lavici jen dvakrát. „Snažím se dát emoce stranou, aby neměly vliv na herní výkon. Přestože důraz a agresivita jsou potřeba, tak oslabení nám berou sílu a zbytečná vyloučení můžou rozhodovat zápasy,“ uvědomuje si z pozice zkušeného asistenta kapitána.

Takovou funkci už si osvojil v ruské KHL, ještě předtím však právě s Pardubicemi získal dva mistrovské tituly. Jak na roky 2010 a 2012 vzpomíná? „Se spoluhráči už jsme o nich mluvili, dokonce i s kustody. Snažili jsme se zjistit, díky čemu nám to tehdy tak fungovalo,“ uvedl.

A doplnil, že některé prvky úspěchu zkouší hráči v kabině oživit. „Jde o vytvoření rodinné atmosféry. Abychom tím všichni žili a měli v sobě velkou týmovost.“ Tu mohli hráči Pardubic vypěstovat i během krátké pauzy před čtvrtfinálovou sérií, která začíná ve čtvrtek. „Jeden den jsme dostali volno, teď dva dny trénujeme. Boleslav měla velkou herní pauzu, ale také prostor připravit se na nás do detailů,“ přemýšlí Kolář.

Ze soupeře z Mladé Boleslavi strach nemá, ale respekt je prý na místě: „Za poslední roky udělali velký pokrok. Jejich hra je účelná, a proto se jim daří. Jejich největší zbraní je bruslení, 60 minut dokážou hrát stejný hokej. Jsou koncentrovaní a nevypadnou z tempa.“

Opora zadních řad Pardubic pak jedním dechem dodává: „Letos jsme s nimi sehráli povedené zápasy a já z toho mám dobrý pocit. Věřím, že si jedeme pro výhru.“