08.07.2022
Redakce

Amerika je splněný sen. Chceme udělat úspěch, hlásí ze Světových her Frodl

Inline hokej je pro pardubického brankáře Dominika Frodla příjemným zpestřením letní přípravy. Nyní vyrazil s národním týmem do amerického Birminghamu na Světové hry. „Podívat se do Ameriky je pro mě splněný sen. Už úvodní ceremoniál byl parádní. Obhajujeme zlato, takže máme ty nejvyšší ambice,“ říká brankář, jenž v inline hokeji získal na světových akcích všechny tři cenné kovy.

Jak se rodila vaše účast na Světových hrách?
Když byl zveřejněn termín Světových her, tak mi volal manažer reprezentace Martin Mecera, jestli bych chtěl jet, protože termín je schůdný pro hokejisty. Tím, že to vycházelo do našeho volna mezi koncem letní přípravy a nástupem na led, jsem to řešil s Dušanem Salfickým, který mi dal svolení. Ani trenér Radim Rulík s tím neměl problém, jediné co mi říkal, ať se hlavně nezraním. Člověk se bude hýbat, takže když někdo není vyloženě zarputilý odpůrce inlinu, tak mu to nevadí. Jsem hrozně rád, že mi to dovolili a ještě jednou jim za to děkuji. V inlinové sezoně jsem odchytal nějaké zápasy. Nebylo jich hodně, ale nyní jsem chytal také utkání na turnaji, takže to zase nebylo tak, že bych prakticky nechytal. Já jsem asi nejlepší gólman, co na Světových hrách je, protože jsem v extralize dostal v jednom zápase jedenáct a poté devět gólů, takže jsem tady s průměrem deset gólů na zápas. (usmívá se)

Jaký je pro vás přechod z klasického hokeje na inline? I v průběhu inlinové sezony jste navíc měli s Dynamem také tréninky na ledě.
Přechod z plochy na led je určitě daleko lepší než opačně. Ale inline už chytám nějakou dobu a dva tři zápasy mi stačí k tomu, abych si na to zvyknul a poté to ještě postupně vypilovával. Na led jsme chodili jednou týdně a na inline jsem chodil také prakticky jednou týdně, takže jsem s tím vůbec neměl problém.

Inline hokej je pro vás příjemným zpestřením jinak náročné letní přípravy že?
Doufám, že to bude ještě příjemnější zpestření a uhrajeme tady hezký výsledek. Už jsem kolikrát říkal, že z pohledu gólmana je to trochu jiný sport, ale stojím si za tím, že je to kolikrát, když to tak řeknu, plácaná v bráně. V sezoně občas přijde nějaký zákrok, který na inlinu vytáhnu častěji, protože to tady neklouže jako na ledě. Tam pak přijde třeba pět minut před koncem nějaký zákrok, který mám člověk natrénovaný z inlinu. Já to beru i tak, že je to příprava do sezony.

Na Světových hrách se nehraje dle pravidel IIHF, jaké jsou největší rozdíly?
Hlavním rozdílem jsou malé brány. Myslím si, že je to paradoxně lepší, protože jak nehraji inline celý rok, tak bych se při nějakém zákroku hůře dostával do nějaké správné pozice tělem, a tady nepadají góly nad rameno. Je menší hřiště, takže prakticky z jakékoliv pozice je střela nebezpečná, ale zase brány jsou malé a když si tam člověk dobře stoupne a nepřijde nějaká krosová přihrávka, se kterou gólman nepočítá, tak je těžké dávat góly.

Cesta do Birminghamu pro vás byla nakonec poměrně komplikovaná, jak jste zvládli aklimatizaci?
Nebylo to příjemné. Měli jsme letět v pondělí ráno, ve čtyři ráno na letišti nám řekli, že se let zrušil. Takže jsme jeli zase domů a letěli až ve středu ráno. Přišli jsme tedy o větší možnost aklimatizace. Já jsem zatím neměl žádnou zkušenost s jet lagem, ale myslím, že jsem si na to zatím zvykl v pohodě. Je nepříjemné, že jsme tady byli jen včera na tréninku a dnes už hrajeme. Ale nedá se nic dělat, myslím, že nás to neovlivní.

Jak jste si užil zahajovací ceremoniál?
Pro mě to bylo fantastické překvapení. Protože když jsme chodili po městě, tak to vypadalo, že tady nikdo nebydlí, bylo tady úplně mrtvo. Možná je to i tím, že jsou tady hrozná vedra, dusné počasí, takže lidé nechodí ven. Nakonec bylo vyprodáno, na stadionu mohlo být přes 30 tisíc lidí. Bylo to skvělé, zároveň byl dobrý doprovodný program a hrozně mě to překvapilo.

Do turnaje vstupujete v roli obhájce z posledních Světových her a také úřadujícího světového šampiona.
Všichni jsme si vědomi toho, že jakákoliv pozice bez medaile bude velký neúspěch. Už tím, že obhajujeme zlato, máme nejvyšší ambice. Ale inline už se také vyrovnává, až následující dny ukáží, kdo přijel v jaké formě. Víme, že Američané poskládali prakticky to nejlepší. Chytal jsem proti nim v Barceloně a to byl fakt neskutečný tým, uvidíme, jak na tom bude třeba Kanada. Kdybychom nepostoupili ze skupiny, tak je to na odevzdání inlinových registrací. (usmívá se) Určitě cílíme na nejvyšší příčky.

S Dynamem vám začalo volno a vy jste hned vyrazil na inline do zamoří, byly tedy pro vás Světové hry velkým lákadlem?
Na led jdeme na konci července, takže po návratu budu mít ještě čtrnáct dní. Bylo to pro mě lákavé, je to Amerika, kde jsem nikdy nebyl, takže jsem se sem chtěl podívat. Přítelkyně Klárka mě na deset dní pustila, takže poté se samozřejmě budu muset věnovat holkám. Díky inlinu jsem se již podíval do Argentiny, kam by se člověk jen tak nepodíval. A také do Barcelony, kde to byl neskutečný turnaj s halou přímo na pláži. Je pro mě splněný sen se podívat také do Ameriky, sice toho moc neuvidím, ale i když člověk projíždí na halu, tak vidí nějaká specifika Ameriky.

Jaké je prostředí v americkém Birminghamu, kdybyste ho měl porovnat i s reprezentační akcí v Barceloně, kde jste vychytal stříbro?
V Barcelově to byl úplný extrém, protože v hale bylo přes třicet stupňů, koukali se tam na nás lidé bez trička a my jsme byli ve výstroji, to bylo fakt šílené. Tady jsme měli zatím jeden trénink a bylo to docela v pohodě, navíc na zápasy má být hala klimatizovaná, což bude super. Město jsme zatím neměli možnost moc vidět. Bydlíme tady v campusu na univerzitě, okolní ulice jsou uzavřené, hlídají tady policisté a na zápasy nás vozí autobusové linky. Když to člověk řekne zjednodušeně, tak je to olympiáda neolympijských sportů, je tedy znát, že Světové hry pořádá takto silná organizace.

Zápasy českého týmu ve skupině A

08.7.2022 | 22:00 SEČ | Česko – Lotyšsko

09.7.2022 | 22:00 SEČ | Švýcarsko – Česko

10.7.2022 | 22:00 SEČ | Česko – Itálie