29.4.2007
(HoH)

Český půltucet v rakouské síti. Trefili se i „Pardubáci“

I ve svém druhém utkání na mistrovství světa neponechali čeští hokejoví reprezentanti nic náhodě. Soupeře z Rakouska porazili jednoznačně 6:1. Základ vysokému vítězství položil pardubický útočník Petr Sýkora, jenž v čase 3:55 využil přesilovku po faulu na něj. V 11. minutě zvýšil Jaroslav Hlinka na 2:0. V polovině utkání posunul český náskok na třígólový obětavý Petr Čáslava, když z prostoru před brankou dorazil předchozí projektil Petra Sýkory. Rakušané sice v závěru prostředního dějství snížili, ale naši reprezentanti si koncentrovaným výkonem a produktivní hrou nenechali vzít druhou výhru na světovém šampionátu.

Mistrovství světa v ledním hokeji 2007, 2. kolo, neděle 29.4.2007, Arena Mytišči

Česko

Rakousko

6:1
2:0, 1:1, 3:0
Branky a nahrávky: 3:55 P. SÝKORA (Židlický, Výborný), 10:04 J. Hlinka (Výborný), 31:40 ČÁSLAVA (P. SÝKORA, Židlický), 44:07 Barinka (Plekanec, Irgl), 48:24 J. Hlinka (Výborný, Židlický), 55:07 Marek (Čajánek, Z. Michálek) – 37:08 Raimund Divis. Rozhodčí: Hansen (Nor.) – Kiča (Ukr.), Zatta (It.). Vyloučení: 6:6. Využití: 3:1. Diváci: 2500. Střely na branku: 37:27. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 6:1.
Česko: Čechmánek – Židlický, Čáslava, Z. Michálek, Barinka, Šmíd, Hamr, Platil – P. Sýkora, Výborný, J. Hlinka – Irgl, Plekanec, Olesz – Tenkrát, Novotný, Hubáček – Balaštík (33. Bednář), Marek, Čajánek. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a František Musil.
Rakousko: Brückler – Rebek, R. Lukas, Unterluggauer, Ulrich, A. Lakos, Stewart, P. Lakos, Mattie – Setzinger, Koch, Welser – Trattnig, P. Lukas, Kalt – Schuller, Raimund Divis, Baumgartner – Peintner, Pewal, P. Harand. Trenér: Jim Boni.

Komentář

Stejně jako předevčírem proměnili čeští hokejoví reprezentanti i své druhé vystoupení na moskevském šampionátu v pohodovou jízdu. Kdyby naši reprezentanti byli ještě kapánek produktivnější v koncovce, mohli Rakušané dostat naloženo ještě více.

Skóre otevřela již ve 4. minutě využitá přesilovka. Robert Lukas hákoval Petra Sýkoru, který jej ale po 36 odehraných vteřinách vrátil zpět na hřiště. Pardubický bombarďák dostal nabito od Marka Židlického, dělový puk si proklestil cestu mezi betony rakouského brankáře – 1:0.

Kanonýr HC Moeller Pardubice byl v celém utkání velice aktivní. Bylo na něm jasně vidět, jak si svůj premiérový světový šampionát užívá. V obraně zase tvrdil muziku Petr Čáslava, který také patří k oporám svěřenců Aloise Hadamczika.

V 11. minutě se naši reprezentanti radovali z dvougólového vedení. David Výborný totiž chytře žabkou v rychlém útoku našel Jaroslava Hlinku, jenž o zásah do tyče a záda brankáře Bernda Brücklera prodral kotouč do sítě – 2:0. V závěru úvodního dějství velice nebezpečně vypálil Petr Sýkora, tentokrát neúspěšně.

Do gólových statistik se ve svém druhém utkání na světovém šampionátu zapsal i obránce Petr Čáslava. Prosadil se při přesilovce. Hádejte, čí střelu dorážel do branky? Ano, Petra Sýkory. Hráč s číslem 37 na dresu napálil kotouč na bránu, od rakouského gólmana se puk odrazil do předbrankového prostoru, kde jej našla hůl padajícího Petra Čáslavy a bekhendem jej poslala do sítě – 3:0.

Ve 35. minutě ujel všem Petr Sýkora, ale protože mu puk skákal na hokejce, tak nemohl vypálit. I jeho pokus švihem byl velice nebezpečný a jen parádní zásah gólmana našich jižních sousedů mu znemožnil se radovat ze druhé trefy v tomto utkání.

A tak překvapivě udeřilo na opačné straně. Raimund Dinis se po souboji u mantinelu otočil, zamířil a puk napálil přímo pod horní tyčku branky Romana Čechmánka – 3:1. Inkasovaný gól paradoxně přišel vhod, protože byl pro Čechy účelným varováním do závěrečné třetiny.

Ve třetím dějství totiž česká reprezentace opět zvýšila aktivitu a chvílemi si na kluzišti doslova dělala, co chtěla. Po průniku Tomáše Plekance zvýšil obránce Michal Barinka na 4:1. A hned chvíli na to svou druhou úspěšnou trefou poodskočili Češi díky Jaroslavu Hlinkovi na 5:1!

Konec zápasu dohrávali čeští reprezentanti, podobně jako předevčírem proti Bělorusku, v exhibičním tempu. Povedenou podívanou zakončila úspěšná střela na 6:1 z hole Jana Marka v čase 55:57.

Česká hokejová reprezentace svůj vstup na moskevské mistrovství zvládla na podtrženou jedničku. Po skalpu Běloruska si hravě poradila i s Rakouskem a v úterý od 18.15 hodin si to se Spojenými státy americkými rozdá o první místo ve skupině a tedy také o výhodnější postavení do další části turnaje.

Zápasy v sezóně

1. kolo, 27. 4. 2007
BLR - CZE
2:8
2. kolo, 29. 4. 2007
CZE - AUT
6:1
3. kolo, 1. 5. 2007
CZE - USA
4:3
4. kolo, 3. 5. 2007
GER - CZE
2:0
5. kolo, 5. 5. 2007
CZE - SVK
2:3
6. kolo, 6. 5. 2007
CZE - CAN
3:4p

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube