27.4.2007
(HoH)

Češi nedali Bělorusku šanci, Petr Sýkora získal tři body

V jednoznačnou partii se změnilo úvodní utkání českých reprezentantů na mistrovství světa v ledním hokeji v Rusku. Bělorusku totiž po koncentrovaném výkonu nic nedovolili a porazili jej vysoko 8:2. Tři body za jednu branku a dvě asistence zaznamenal ve svém prvním zápase na mistrovství světa pardubický kanonýr Petr Sýkora. I on svou aktivní hrou pomohl k navýšení celkovému pohodovému vítězství o šest branek. Základ vysoké výhře položili naši reprezentanti už v prvním dějství, které vyhráli jednoznačně 4:1. Ve druhé a třetí třetině bezpečně kontrolovali nabyté vedení, ba jej dokonce navýšili.

Mistrovství světa v ledním hokeji 2007, 1. kolo, pátek 27.4.2007, Arena Mytišči

Bělorusko

Česko

2:8
1:4, 1:1, 0:3
Branky a nahrávky: 7:57 J. Hlinka (P. SÝKORA, Židlický), 10:19 Výborný (P. SÝKORA), 16:31 Plekanec (Olesz), 18:41 Olesz (Plekanec), 27:21 P. SÝKORA (J. Hlinka, Židlický), 42:27 Plekanec (Irgl, Barinka), 45:13 Marek (Čajánek), 45:28 Irgl – 16:18 Antoněnko (Zadělenov), 27:40 Antoněnko (Zadělenov). Rozhodčí: Reiber (Kan.) - Gemeinhardt (Něm.), Karlberg (Švéd.). Vyloučení: 9:6. Využití: 0:3. V oslabení: 0:1. Diváci: 5400. Střely na branku: 23:30. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:5, 2:5, 2:8.
Bělorusko: Mezin (10:19–16:31 a od 45:28 Šabanov) – Žurik, Makrickij, Jerkovič, Kostjučenov, Leontěv, Denisov, Glebov – Dudik, Michalev, Meleško – Ugarov, Zadělenov, Antoněnko – Kukuškin, Borovkov, Kulakov – Strachov, Volkov, Kurilin. Trenér: Curt Fraser.
Česko: Čechmánek – Židlický, Čáslava, Michálek, Barinka, Hamr, Šmíd, Platil – P. Sýkora, Výborný, J. Hlinka – Irgl, Plekanec, Olesz (42:27 Bednář) – Balaštík, Marek, Čajánek – Tenkrát, Novotný, Hubáček. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a František Musil.

Komentář

Bělorusové neměli špatné vstupy do posledních mistrovství, ale tento se jim příliš nepovedl. Třemi kanadskými body pomohl rozhodnout zápas útočník HC Moeller Pardubice Petr Sýkora, který vstřelil jednu branku a na další dvě přihrál. Vidět v bravurní hře v defenzívě byl i další pardubický hráč, obránce Petr Čáslava s hodnocením plus jedna v bilanci +/−.

V úvodu zápasu však museli čeští hokejoví reprezentanti ubránit minutuadevětačtyřicetisekundové oslabení tři na pět. Pak ale udeřili. V následné přesilovce se totiž ujala třetí prudká střela Petra Sýkory, kterou za gólmana Mezina dorazil Jaroslav Hlinka – 0:1.

Čechy nabyté vedení zklidnilo, ještě lépe jim bylo po gólovém zásahu Davida Výborného v čase 10:19. ve dvojnásobné přesilovce zvýšil na 2:0 pro Česko. Běloruský gólman Andrej Mezin se nechal vystřídat svým kolegou Šabanovem.

Soupeř také rychle snížil. Při vyloučení Jana Platila se prosadil exvsetínský Bělorus Oleg Antoněnko – 1:2. Jenže z následného protiútoku ihned po buly vrátil naší reprezentaci dvougólové vedení Tomáš Plekanec – 1:3. Po třinácti sekundách hry!

Do běloruské klece se pak opět vrátil Andrej Mezin, ale naši reprezentanti stihli ještě jednou udeřit v prvním dějství. Ve vlastním oslabení (vyloučen byl Jan Platil za podražení) perfektně využil brejk dva na jednoho pár Rostislav Olesz, který skóroval, a Tomáš Plekanec – 1:4.

Úvodní vystoupení českého mužstva nabídlo všeobecně útočnou podívanou. Ve 28. minutě se Češi dostali do vedení 5:1 po bravurní střele pardubického útočníka Petra Sýkory. Ten pálil z voleje z ostrého úhlu, ale trefil přesně.

Protivník ale prakticky ihned snížil. V čase 27:40 se gólově prosadil opět Oleg Antoněnko – 2:5.

Česká republika si ale úvodní výhru na mistrovství nenechala vzít. Na počátku třetího dějství zakončil Tomáš Plekanec perfektní akci Zbyňka Irgla – 2:6.

Při vyloučení Dudika zvýšil na 7:2 z českého pohledu ostrostřelec Jan Marek. Češi dovedli v pohodě utkání do vítězného konce, navíc ve 46. minutě zásluhou Zbyňka Irgla zvýšili své vedení na konečných 8:2 ze svého pohledu.

Ohlasy po utkání

Curt Fraser (Bělorusko): „V Americe tomu říkáme propadák. Možná nám výhry v předešlých zápasech uškodily. Nevím, co se s námi stalo, ale hráli jsme všichni špatně. Věřím, že v dalším zápase proti USA budeme hrát lépe.“

Alois Hadamczik (Česká republika): „Slováci nás upozorňovali, že Bělorusové hrají agresivně a jsou hodně nepříjemní. V kabině jsme ale jejich výkon nezdůrazňovali, ale soustředili jsme se na svůj. Řekli jsme si jen jejich slabiny a přednosti. Úvodní dvojnásobné oslabení bylo nepříjemné a bylo dobře, že jsme to ubránili. Možná nás to ale nabudilo, poté jsme se zvedli a dali gól. Ve druhé třetině jsme začali hrát nahoru dolů. Pak jsme si to vyříkali a ve třetí to už bylo lepší. Musíme si uvědomit, že tým se pořád utvářel, měnil. Hráči přicházeli, odcházeli. Někteří hráli pod tlakem, jestli se na mistrovství dostanou, a to vše hrálo svoji roli. Hráči jsou si vědomi, že splnili svou povinnost, porazili soupeře. Pokud chceme hrát výše, tak musíme taková utkání zvládnout. Chleba se bude lámat až později. Pak si každý dovolí více. Například zápasy před mistrovstvím proti Finsku ukázaly, že jsme schopni hrát s dobře organizovanou obranou.“