2.3.2014
Jan Hrabal

Pardubice vyhrály v Karlových Varech, mají jisté předkolo

KARLOVY VARY — Zodpovědným výkonem, který podpořil výborný Dušan Salfický, získali hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice všechny body v KV Areně. Východočeši sehráli utkání na západě výborně takticky, gólově se prosadili Marek Ďaloga, Lukáš Endál, Petr Sýkora a Tomáš Nosek při soupeřově power play. Pardubice si zahrají o čtvrtfinále play off v jeho předkole, nyní bojují o co nejvýhodnější postavení.

Tipsport extraliga, 50. kolo, neděle 2.3.2014, KV Arena

Karlovy Vary

Dynamo Pardubice

1:4
0:2, 1:1, 0:1
Branky a nahrávky: 34:28 Hruška (Pohl, Gulaši) – 5:20 Ďaloga (Radil, Zohorna; 5/5), 16:22 Endál (Kolář, Sýkora; 4/5), 38:32 Sýkora (Číp, Ďaloga; 5/5), 58:49 Nosek (6/4). Rozhodčí: Hradil, Polák – Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 5:5 (3:2, 0:1, 2:2), navíc Bičánek (Karlovy Vary) 10 minut a osobní trest do konce utkání. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 2684. Střely na branku: 37:20 (15:8, 6:6, 16:6). Srážky: 11:2. Vhazování: 28:24. Blokované střely: 9:7. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4. Nejlepší hráči: Tomáš Závorka – Dušan Salfický.
Karlovy Vary: Závorka – Bičánek, Rýgl, Drtina, Šmach, Gulaši, Dresler – Pohl, Hruška, Zaťovič – Micka, Vlach, Kytnár – Zucker, Vlach, Dlouhý – Tomeček, Buc, Koblasa. Trenéři: Karel Mlejnek, Jaromír Kverka a Pavel Kněžický.
Dynamo Pardubice: Salfický – Benák, Ďaloga, Gregorc, Vašíček, Kočí, Korím, Zdráhal – Sýkora, Zohorna, Endál – Radil, Nosek, Pianov – Kolář, Mozer, Semorád – Moučka, Číp. Trenéři: Zdeněk Venera a Miloš Říha.

Komentář

Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice se před začátkem televizního utkání dozvěděli příjemnou novinu, poněvadž měli jistý postup do předkola play off. To se také projevilo na pardubickém výkonu, Východočeši pracovali celých šedesát minut a po zásluze si odvezli ze západu Čech kompletní body.

Marek Ďaloga a Lukáš Endál se gólově prosadili

Karlovarští vstoupili do zápasu velice vlažně a soupeř z Pardubic se hned usadil v útočném pásmu. Gól na holi měl útočník Radil, který však z hranice brankoviště přestřelil.

Následně pálil nebezpečně Semorád, ale brankář Závorka vytáhl solidní zákrok. Nestačil ale na pokus rozjetého slovenského obránce Marka Ďalogy, který ujel po levé straně a zaskočil ho svižnou střelou na přední tyč – 0:1.

,p>K pořádnému ohrožení hostujícího brankáře Salfického se dostal až Drtina, jehož střela zápěstím zkušenému brankáři propadla. Nikdo z energetiků však situaci nedojížděl a sudí v klidu mohli přerušit hru. Energii mohla povzbudit přesilová hra, když Dlouhého fauloval ve slušné akci řízný bek Vašíček. Domácí však nehráli početní výhodu dobře, naopak. Žabička Zaťoviče překvapila na modré stojícího Dreslera, kterému puk přeskočil hůl a dva pardubičtí útočníci ujížděli sami na karlovarského muže s maskou.

Už se zdálo, že Sýkora navýší skóre svého týmu, když mu zablokoval v poslední chvíli hokejku vracející se Gulaši. Přesto se hosté druhého gólu dočkali. Všemu předcházelo diskutabilní vyloučení Dreslera, jenž odjížděl na trestnou lavici za pád pod nohy. Nabídnutou přesilovku využil Lukáš Endál, kterého parádně a nezištně vybídl spoluhráč z útočné formace Kolář – 0:2.

Až po druhé inkasované brance začali hrát také domácí. Útočník Buc, hrající velmi agilně ve čtvrté formaci, nejprve překvapil z otočky Salfického, jehož ale zachránila tyč. Zanedlouho zastavil pokus stejného útočníka svou lapačkou. Minutu před koncem úvodního dějství měl branku na holi „staronový“ elitní centr Energie Hruška, kterému v poslední chvíli zablokoval hokejku vracející se Ďaloga.

Po karlovarském snížení odpověděl Petr Sýkora

Do druhého dějství se vrhli domácí aktivně. Odkrytou branku měl před sebou křídelník Kytnár, avšak nečekal, že se k němu kotouč odrazí a nedokázal ho tudíž vrátit do branky. Hezkou kombinaci předvedlo též domácí duo Zaťovič – Pohl. Vyznamenal se však opět veterán v pardubické brance.

Domácí tlačili, ale obrana svěřenců trenéra Venery fungovala skvěle. Přesto se Energie branky dočkala. Gulaši viděl rozjetého Pohla, kterému adresoval svou nahrávku a karlovarský střelec jel sám na Sapfického. Zkoušel blafák, avšak neuspěl. Podařilo se mu však vrátit puk do ohně před branku. Dojíždějící kapitán Zaťovič puk ještě minul, Radimu Hruškovise ho ale již do prázdné branky dorazit povedlo – 1:2.

V KV areně najednou ožilo i publikum a domácích byl plný led. V závěru prostřední dvacetiminutovky však zachytil Ďaloga nahození domácího Rýgla a vyslal do brejku Petra Sýkoru, který se řídil sám na Závorku a střelou pod lapačku mu nedal šanci – 1:3.

Se sirénou, oznamující konec třetiny, se do sebe ještě zaklesli Gulaši se Zohornou. Nic vážného z toho ale nebylo. Pardubičtí každopádně odjížděli do kabin opět za dvougólového vedení.

Pardubice kontrolovaly závěr, výhru podepsal Tomáš Nosek

Třetí dějství začalo, vzhledem ke stavu zápasu, logicky. Karlovarští se vrhli do útoku, hezkou ranou od modré se prezentoval Gulaši. Jeho projektil však skončil těsně nad brankou, kterou bezchybně hájil gólman Salfický.

Domácí si následně úplně nerozuměli za vlastní brankou a nabídli velkou šanci Noskovi, který však nedokázal zasunout puk do poloprázdné brány. Vítr v pardubické obraně pak způsobil druhý útok domácích. Postupně stříleli Bičánek, Kytnár a Micka. Hostující brankář však odolával.

Karlovarští mladíci Koblasa s Tomečkem působili velmi svěžím dojmem. Právě druhý jmenovaný si řekl svým pohybem o faul a v krátké početní výhodě nastřelil břevno kapitán Energie Zaťovič. Následně totiž podrazil Semoráda Dresler a počet hráčů na ledě se srovnal. Domácí tak přišli o výhodu jednoho muže v poli a možnost vstřelit kontaktní gól. Situace byla pro ně o to horší, že byl vzápětí za sekání vyloučen Dlouhý a hostům se oslabení rázem přeměnilo v dvojnásobnou přesilovku. V ní střílel několikrát Sýkora, brankář Závorka však také předvedl několik povedených zákroků.

Čas se však zelenobílým krátil. Hosté hráli zkušeně, nikam se nehnali a čekali na svého soupeře pozorně ve středním pásmu. Energetici to začali zkoušet individuálně, ani to však k výraznějšímu úspěchu nevedlo. Naději daroval domácím obránce Korím, který zastavil jejich akci pouze vyhozením kotouče mimo ledovou plochu a byl na dvě minuty vyloučen.

Maximální snahu o zvrat podpořil také domácí trenér Mlejnek, když si vybral oddechový čas a snažil se svým svěřencům nastínit taktické prvky, které by mohli platit. Na střídačce nechal i brankáře Závorku, který sledoval power play. V té pálil Bičánek těsně nad a Mickovi se nepodařilo skákající kotouč dorazit za záda Salfického. Další možnost snížit měl Dresler, který však netrefil nabídku spoluhráče Vlacha optimálně.

Smůlu si karlovarský zadák vybral ihned vzápětí, když nenaložil správně s pukem na modré čáře a Tomáš Nosek ujížděl sám na prázdnou branku a završil na konečných 1:4.

Ohlasy po utkání

Jaromír Kverka (HC Energie Karlovy Vary): „Máme v domácích zápasech problém se prosadit. Od nás byla dobrá až druhá třetina, kde jsme bohužel nějaké drobné šance měli, ale neproměnili je. Zlomový gól byl na 1:3, tam se to definitivně zlomilo. Na konci jsme se ještě snažili se zápasem něco udělat, bohužel dnes se nám to nepovedlo. Paradoxně nejživější na ledě byli kluci z juniorky, kteří dvě hodiny po konci osmifinále MHL nastoupili opět za dospělé proti Pardubicím.“

Miloš Říha (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Víme, jaké jsme měli problémy s Karlovými Vary v předchozích zápasech tady i doma, proto jsme věděli, že na ně musíme hrát úplně jiný hokej. Prvních patnáct minut se nám to dařilo, to jsme odehráli podle stanovené taktiky velmi dobře. Měli jsme dost příležitostí, spoustu brejkových situací, které jsme bohužel nedotáhli do konce, a náskok mohl být větší. Ve druhé třetině jsme od té hry nepochopitelně ustoupili, nebyli jsme s ní spokojeni. Naštěstí jsme dali třetí branku, která asi byla pro další vývoj utkání rozhodující. Poslední třetinu jsme si již pohlídali a myslím, že jsme zde vyhráli zaslouženě.“

Zápasy v sezóně

11. kolo, 11. 10. 2013
PCE - KVA
4:2
24. kolo, 24. 11. 2013
KVA - PCE
6:2
37. kolo, 10. 1. 2014
PCE - KVA
1:4
50. kolo, 2. 3. 2014
KVA - PCE
1:4

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Dušan Salfický 60 0 36 1
Obránci G A +/- TM
Marek Ďaloga 1 1 0 0
Václav Benák 0 0 0 0
Blaž Gregorc 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 0 0
Karol Korím 0 0 0 0
Jiří Vašíček 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Petr Sýkora 1 1 0 0
Lukáš Endál 1 0 0 0
Tomáš Nosek 1 0 0 0
Radek Číp 0 1 0 0
Jan Kolář 0 1 0 0
Lukáš Radil 0 1 0 0
Tomáš Zohorna 0 1 0 0
Jevgenij Mozer 0 0 0 0
Valentin Pianov 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube