14.2.2007
Tomáš Zetek, Jan Hrabal

Moeller ztratil slibně rozjetý zápas, druhé místo se vzdaluje

Předlouho až téměř na samý konec základní hrací doby drželi hokejisté HC Moeller Pardubice nadějný výsledek 2:2 v Českých Budějovicích. Zásluhou dvou úspěšných spoluprací Petera Puchera s Davidem Havířem se Východočeši ujali v prostřední třetině dvougólového vedení, ale domácí Mountfield dokázal zápas třemi úspěšnými trefami otočit. Ještě ve druhé třetině snížil Viktor Hübl, aby ve třetím dějství dokonali obrat Jiří Šimánek s Lukášem Bolfem při přesilových hrách pro domácí. Rozhodující gól na 3:2 z pohledu Českých Budějovic padl v čase 58:35! Hostům nepomohla závěrečná hra bez brankáře.

O2 extraliga, 49. kolo, středa 14.2.2007, Budvar Aréna

České Budějovice

Dynamo Pardubice

3:2
0:0, 1:2, 2:0
Branky a nahrávky: 33:31 Hübl (Brabenec), 50:46 Šimánek (Hübl), 58:35 Bolf (Sailer) – 27:17 Pucher (Havíř), 31:53 Havíř (Pucher). Rozhodčí: Homola, Turčan – Čech, Chytil. Vyloučení: 6:9 navíc Brabenec a Gřegořek (oba České Budějovice) 10 minut osobní trest, Čaloun (Pardubice) 10 minut osobní trest a do konce utkání. Využití: 2:1. Diváci: 6421 (vyprodáno). Střely na branku: 38:29. Průběh utkání: 0:2, 3:2.
České Budějovice: Chábera – Macháček, Gřegořek, Toman, Bolf, Mucha, Vydarený, Vágner – M. Hudec, V. Hübl, Brabenec – Šimánek, Mertl, Sailer – Krajči, Stantien, Kotrla – Gulaš, L. Květoň, Hašek, od 21. min. navíc Hřebejk. Trenéři: Josef Jandač a Milan Kupka.
Dynamo Pardubice: Lašák – Píša, Čáslava, Snopek, Havíř, M. Čech, Šeda, Linhart – P. Sýkora, M. Hlinka, Rolinek – Čaloun, Pucher, Pivko – F. Mrázek, Cetkovský, Ondřej – Andrašovský, Blažek, Koukal. Trenéři: Miloš Říha a Pavel Rohlík.

Komentář

Statistiky zápasu Zápis o utkání Referát ČTK

První třetina nabídla vynikající podívanou, góly nikoliv

Vyprodaná Budvar aréna se těšila na souboj o vavřín korunního prince extraligy. Neohrožený vládce v masce bílého tygra už pravděpodobně první příčku nepustí, a tak se za vysněnou příčku považuje druhé místo. Do utkání vstoupily oba celky aktivně. K ofenzivnímu slovu se poprvé dostali domácí, když ve 4. minutě musel Ján Lašák hned dvakrát prokázat své kvality. A to v obou případech po pěkných akcích českobudějovických útočníků. Nejprve dorážel Hübl Brabencovu střelu a pak po zadovce Šimánka zkoušel blafák Sailer. Skóre se však neměnilo.

Hosté zahrozili v první početní výhodě, ale Havířovu střelu zblízka Chábera kryl. Při premiérové přesilovce Jihočechů stáli při Pardubických všichni svatí, když nedosáhl před odkrytou klecí na puk Kamil Brabenec. Největší šanci hostí měl chvíli poté na druhé straně českobudějovický odchovanec František Mrázek, ale Chábera jeho táhlou kličku zlikvidoval skokanskou vložkou. Ještě do konce první dvacetiminutovky úřadoval Lašák, když se rychle přemístil proti Šimánkově dorážce. Po prvním klaksonu bylo skóre bezbrankové.

HC Moeller si vypracoval dvougólové vedení!

Druhé dějství se rozjíždělo o něco pomaleji než to předchozí. A bylo také o něco chudší na vyložené příležitosti, zato však podstatně bohatší na góly. Ještě před založením brankové listiny se dostal po chybě domácích ve středním pásmu do samostatného úniku Petr Sýkora, ale Chábera zaklapl betony včas.

Jihočeši pak začali kupit chyby v obranném a středním pásmu a toho Moeller dokázal využít. Nejprve po buly rychle nahodil puk na strážce domácí svatyně Havíř a mimo dosah českobudějovického gólmana jej tečoval Peter Pucher – 0:1.

Následně se do šance dostal Cetkovský, ale neuspěl. Chvilku nato dostali hosté příležitost hrát dvojnásobnou přesilovku a využili ji. Oba borci v dresu Perníkářů si vyměnili role. Pucher nahrával a David Havíř pálil od modré přesně – 0:2.

HC Mountfield se nesložil a ani ne dvě minuty po druhé brance soupeře snížil Viktor Hübl. Šanci mu připravil Brabenec, když projel kolem mantinelu a vrátil puk před Lašáka – 1:2. Za tohoto stavu se šlo podruhé do kabin.

Obrat domácích dokonal obránce Lukáš Bolf

O všem měla rozhodnout třetí perioda, která dlouho připomínala hru nervů o to, kdo udělá první chybu. Byli to domácí, když pustili do samostatného úniku Linharta, tomu ale v klíčové chvíli utekl puk a Východočech nestihl efektivněji zakončit. Chvíli nato při trestu Čáslavy byl před prázdnou klecí Hübl, ale úhel, který svírala čepel jeho hole s brankovou čárou byl zoufale maličkatý.

Série sporných zákroků a ještě spornějších verdiktů obou sudích potom udělala z kvalitního utkání vysoké úrovně pověstnou „bramboračku“. I přesto se ještě hrálo zajímavé představení. Při hře čtyř domácích hráčů proti třem Pardubickým se prosadil ostrou ránou mezi Lašákovy betony Jiří Šimánek – 2:2. Atmosféra v hale byla v tu chvíli vskutku elektrizující.

Domácí celek se touto brankou dostal na koně a byl vývojem zápasu zdravě nabuzen. Hned minutu po vyrovnání při dohrávané přesilovce Jihočechů se před Lašákem strhla smršť a slovenský gólman byl v jednom ohni. Odolal.

Ne už tak minutu a půl před koncem, kdy pykal za faul na Šimánka David Havíř a Lukáš Bolf dokázal dorazit do odkryté klece poskakující puk po ráně Sailera – 3:2. Zápas, jenž nepostrádal snad nic z vrcholného hokejového představení skončil šťastněji pro České Budějovice.

Ohlasy po utkání

Josef Jandač (HC Mountfield České Budějovice): „Ve třetí třetině jsme museli hrát aktivně a povedlo se nám zápas otočit, k čemuž bylo potřeba i trochu štěstí. Hráčům musíme poděkovat, že si za ním šli. Výsledku si ceníme nejen proto, že jsme obhájili druhé místo, ale také kvůli trvajícím problémům se sestavou. Stále nás trápí marodka.“

Miloš Říha (HC Moeller Pardubice): „Zápasu o druhé místo odpovídala atmosféra i nasazení hráčů. V úvodu byly šance na obou stranách, od druhé třetiny jsme začali mít navrch a je škoda naší hrubé chyby, po níž jsme umožnili domácím korigovat. V závěru nás Budějovice dostaly pod tlak, přesto si myslím, že jsme prohráli nezaslouženě, alespoň bod by nám slušel.“

Fotogalerie z utkání

Autorem je Vladimír Škorpík, fotografie jsou chráněny autorským zákonem! Kliknutím na náhled se vám zobrazí fotografie v plné kvalitě.

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

přát., 29. 8. 2006
CEB - PCE
1:1
10. kolo, 1. 10. 2006
PCE - CEB
5:1
23. kolo, 17. 11. 2006
CEB - PCE
5:2
36. kolo, 29. 12. 2006
PCE - CEB
3:0
49. kolo, 14. 2. 2007
CEB - PCE
3:2
SF1, 21. 3. 2007
PCE - CEB
4:1
SF2, 22. 3. 2007
PCE - CEB
4:2
SF3, 25. 3. 2007
CEB - PCE
3:0
SF4, 26. 3. 2007
CEB - PCE
2:5
SF5, 28. 3. 2007
PCE - CEB
5:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 35 3
Obránci G A +/- TM
David Havíř 1 1 1 2
Jan Snopek 0 0 1 0
Martin Čech 0 0 0 4
Aleš Píša 0 0 0 2
Tomáš Linhart 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 -1 2
Michal Šeda 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Peter Pucher 1 1 1 0
Jan Čaloun 0 0 1 32
Libor Pivko 0 0 0 4
Petr Koukal 0 0 0 2
Dušan Andrašovský 0 0 0 0
Tomáš Blažek 0 0 0 0
Miroslav Hlinka 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 -1 0
František Mrázek 0 0 -1 0
Zdeněk Ondřej 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube