7.12.2007
Vladimír Gregor, Jan Hrabal

Skvělý mač! Tomáš Blažek se vrátil po nemoci a rozhodl nájezdy

Tomu se říká excelentní comeback! Tomáš Blažek rozhodl napínavou bitvu s Českými Budějovicemi, kterou Pardubice vyhrály 3:2 po nájezdech. Do vedení se dostali Jihočeši využitou přesilovou hrou, ale Moeller dokázal otočit. Ve 28. minutě po Havířově pasu srovnal v přesilovce Libor Pivko, na začátku třetí třetiny nahrávač vyrovnávací trefy poslal Moeller do vedení. Východočeši ale tento stav neudrželi, nápor Mountfieldu korunovala vyrovnávací branka Tomáše Vaka. Zápas nerozhodlo ani následné prodloužení, v samostatných nájezdech byli úspěšnější domácí hokejisté.

O2 extraliga, 29. kolo, pátek 7.12.2007, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

České Budějovice

3:2sn
0:1, 1:0, 1:1 – 0:0 – 1:0
Branky a nahrávky: 27:30 Pivko (Havíř), 40:55 Havíř (Snopek), rozhodující nájezd Blažek – 12:09 Šimánek (Hudec), 54:35 Vak (Kůrka). Rozhodčí: Kubeš – Guth, Rittich. Vyloučení: 8:11, navíc Toman (České Budějovice) 10 minut osobní trest. Využití: 2:1. Diváci: 9214. Střely na branku: 36:35. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 3:2.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Havíř, Píša, Nikolov, Posmyk, Linhart, Kolář II – Sýkora, Rolinek, Pivko – Tvrdík, Pucher, Somík – Ondřej, Hlinka, Koukal – Bláha, Zohorna, Starý – 65:00 Blažek. Trenéři: Jiří Šejba a Ladislav Lubina.
České Budějovice: Chábera – Sičák, Frolo, Toman, Gřegořek, Novák, Vydarený, Bolf, Mucha – Kůrka, Hübl, Veselý – Hudec, Mertl, Brabenec – Hřebejk, Šimánek, Sailer – Kotrla, Vak, Květoň. Trenéři: Josef Jandač a Milan Černý.

Komentář

On line přenos Statistiky zápasu Zápis o utkání Referát ČTK

Moeller nevyužil dvě přesilovky, hostům stačila jedna

Na úvodním buly utkání zkřížily hole Rolinek s Hüblem a byl to právě centr první pardubické formace, který hned po 19 vteřinách hry prověřil drzým průnikem až do brankoviště Cháberu. Gólmanská dvojka Mountfieldu si musela řádně oddychnout hned při druhém pobytu elitní pardubické formace, kdy Rolinek po efektním uvolnění našel křížnou přihrávkou Sýkoru, jenže obávaný kanonýr poslal kotouč nad břevno.

Hosté se osmělili až po čtyřech minutách, kdy Lašáka rozehřál střelou z uctivé vzdálenosti Hřebejk. Po Tomanově faulu na Zohornu měl Moeller k dispozici premiérovou přesilovku, ale nenaložil s ní ideálně. Za zmínku stojí snad pouze rána po ledě kapitána Hlinky na samém chvostu početní výhodu. Nutno ovšem podotknout, že Budějovicím odpustil hlavní sudí další faul, po tvrdém zákroku na Bláhu u mantinelu.

Pardubické publikum tak řádně rozohnila situace v 11. minutě zápasu, poté co Ondřej dohrál u mantinelu hostujícího obránce a k údivu všech byl poslán za katr. Mountfield takovou nabídkou nepohrdl. Nejdřív se ještě neprosadil Hřebejk, potom co mu sjel kotouč z hole po parádním pasu Vydareného, o chvíli později už ale bylo v táboře Jihočechů veselo. Od Posmykovy výstroje se odrazil puk na hůl Šimánka a ten si našel místečko Lašákovi pod vyrážečkou – 0:1.

Vlna nevole a nadávek směrem k muži v pruhovaném touto brankou získala hnedle nový rozměr. Pardubičtí hráči se snažili nepřízeň osudu zvrátit zvýšeným úsilím a nakonec si po faulu Vaka vynutily druhou přesilovku. Nejblíže brance byl Michal Tvrdík, jenž z ideální pozice pouze nastřelil hranu brusle clonícího beka. Závěr třetiny byl naopak v režii hostujících hráčů a zejména Vak byl sám s pukem nebezpečně blízko před Lašákem.

Ofenzíva Pardubice přinesla alespoň vyrovnání

Start do prostřední části se povedl více domácímu celku a Cháberu hned třikrát ohrozil Michal Tvrdík. Ten nejprve využil chyby hostující obrany a po obkroužení branky zakončoval bekhendem, aby po následném buly dvěma ranami z mezikruží otestoval pevnost výstroje gólmana Mountfieldu. Pardubice nadále bušily do budějovické obrany jak kladivo do kovadliny a nakonec profitovaly alespoň početní výhodou po krosčeku Brabence.

Hosté se sice bez větších potíží ubránili, jenže hned po návratu Brabence se prezentoval nepěknou sekyrou na Tvrdíka Ondřej Veselý a přesilovka pokračovala. Nečistá hra Budějovic došla zákonitého trestu po parádní souhře první pardubické řady. Havíř po rychlé předávce posunul kotouč zcela volnému Pivkovi a ten dával prakticky do prázdné – 1:1. Následující minuty zcela ovládnul domácí Moeller, který zatlačil Jihočechy do zoufalé defenzívy. Gól visel doslova na vlásku a v polovině utkání dokonce dotlačil kotouč Rolinek po Sýkorově bombě za brankovou čáru.

Ke smůle Pardubic mu odpískali čároví ofsajdové postavení a sudí Kubeš následnou strkanici v brankovišti pořešil 2 minutami pro Brabence a 2+2 minutami pro „střelce“ Rolinka. Hosté se tak po dlouhé době mohli na delší dobu podívat do své útočné třetiny, ale jejich kombinace končili jak přes kopírák střelou od modré čáry, kterou Lašák vždy bez problémů kryl. Po vysoké holi Šimánka v obličeji Hlinky následovala přesilovka domácích, tu ale uťal záhy Píša faulem na unikajícího Sailera.

V herní situaci 4 na 4 se lepší hrou prezentovali hosté a Lašák musel hned několikrát zasahovat. Budějovice navíc jako první okusily i dvojnásobnou výhodu po zákroku Nikolova, byť na pouhých 12 vteřin. V čase 37:46 předvedl Toman nebezpečný zákrok u hrazení na Rolinka a mohl být rád, že nafasoval pouze 2+10. Pardubice využily návratu svého beka do hry dlouhou přihrávkou na útočnou modrou a Nikolov se v pozici falešného forwarda řítil sám na Cháberu. Dostatek pochopení pro jeho výpad neměl zezadu faulující Novák a Pardubice dostaly k dispozici téměř čtyřicetivteřinovou přesilovku 5 na 3. Sehrané vzorce na Sýkoru však tentokráte úspěch neslavily, do kabin se tak šlo za stavu 1:1.

Parádní hokej gradoval

Domácí vstoupili do třetí třetiny dohrávanou přesilovou hrou a když už se zdálo, že se Mountfield ubrání, tak vypálil od modré Snopek, Chábera pouze vyrazil kotouč před hlídkujícího Havíře a bylo to 2:1. Pardubice se po vstřelené brance nezatáhly a nadále dobývaly Cháberovu branku. Po sérii střel se pokusil Frolo vyprovokovat Koukala k faulu, jenže jeho teatrální pád nemohl také zůstat bez odezvy.

Ve čtyřech na obou stranách se hra plynně přelévala ze strany na stranu. Nejdřív tvrdě pálil Snopek a Chábera měl velké problémy, na opačném pólu zahrozil Brabenec a po rychlém přečíslení měl dokonce na holi vyrovnání Šimánek. Po faulu Ondřeje měli hosté navíc k dispozici přesilovku a před Lašákem pořádně hořelo. Po sérii střel se dostal kotouč k Hudcovi a jeho pokus zastavila až spojnice brankové konstrukce! Nápor hostů utnula až vysoká hůl v obličeji Snopka, po které byl vykázán na trestnou lavici Veselý.

S tresty se ale zdaleka nekončilo. Za dalších 38 vteřin totiž Linhart nedokázal v souladu s pravidly zadržet Sailera a hosté hráli minutu 4 na 3. Následující chvilky byly pro pardubické doslova infarktové. Budějovice roztočily před Lašákem ruské kolo a bránícím hráčům se místy nezbývalo než modlit. Jen co se domácí definitivně ubránili, hned se hnali znovu před Cháberu. Koukal vysunul do brejku Linharta, jehož pokus zastavila špička betonu budějovického brankáře. Z následného závaru pálil z druhé vlny najíždějící Hlinka, ale z dobré pozice minul odkrytý kout branky.

Výborné hokejové představení neztrácelo grády ani na okamžik a celý stadion jej sledoval se zatajeným dechem. Po Koukalově přistrčení mohl domácí uklidnit Ondřej, jeho projektil měl sice dělovou razanci, ale už ne potřebnou direkci. A tak udeřilo na druhé straně. Kůrkovu střílenou přihrávku od mantinelu tečoval zády k brance dokonale přesně Vak – 2:2. Jihočeši mohli o radost z vyrovnání záhy přijít. Tvrdíkovu ránu nad lapačku ze tří metrů přizvedl zákrokem večera Chábera. Poslední šance na tři body přišla po faulu Tomana na unikajícího Pivka, ale na hráčích obou stran již bylo vidět, že bruslí z posledních sil.

Druhý bod zůstal po nájezdech v Pardubicích

Na řadě bylo prodloužení, které mělo určit šťastného majitele druhého extraligového bodu. Ekvilibristiku s brankářskou holí předvedl Ján Lašák, když ze vzduchu srážel mimo branku Brabencův pokus. Na opačné straně zavařil Cháberovi Tvrdík, neuspěl ani Rolinek po výpadu zpoza branky.

Za hosty načal sérii neúspěšně Šimánek, jemuž nevyšel blafák. To Michal Tvrdík si vedl mnohem lépe, naznačil kličku a po ledě poslal Moeller do vedení. Na 1:1 srovnal Hübl střelou nad lapačku a poté totálně vyhořel Libor Pivko. Šlo se do finále a Sailer blafákem na forhend neuspěl. Rozhodnutí měl na holi nájezdový specialista a tradičně nezklamal. Položil si Cháberu na led a za jásotu zaplněné haly rozhodnul.

Statistiky zápasu

Brankáři

# Jméno Minuty Inkasované góly Zásahy Průměr Úspěšnost
25 Lašák Jan 65 2 33 1,85 94,29 %

Obránci

Střely Vhazování Držení puku
# Jméno Góly Na branku Úspěšnost Vyhraná Celkem Úspěšnost Odebrání Ztráta
1 2 3 P Σ
28 Snopek Jan 0 1 0 2 0 3 0 % 2 1
7 Havíř David 1 0 1 1 0 2 50 % 0 1
24 Píša Aleš 0 1 0 1 0 2 0 % 3 2
8 Nikolov Angel 0 0 1 0 0 1 0 % 3 1
29 Posmyk Marek 0 1 0 0 0 1 0 % 1 3
46 Linhart Tomáš 0 0 0 1 0 1 0 % 0 1
89 Kolář Jan 0 0 0 0 0 0 0 % 1 0

Útočníci

Střely Vhazování Držení puku
# Jméno Góly Na branku Úspěšnost Vyhraná Celkem Úspěšnost Odebrání Ztráta
1 2 3 P Σ
37 Sýkora Petr 0 1 3 1 0 5 0 % 1 1
60 Rolinek Tomáš 0 1 0 1 1 3 0 % 8 18 44 % 1 1
19 Pivko Libor 1 0 1 0 1 2 50 % 1 3
12 Tvrdík Michal 0 1 3 1 1 6 0 % 2 5 29 % 2 1
33 Pucher Peter 0 0 0 1 0 1 0 % 14 19 74 % 3 0
96 Somík Radovan 0 0 0 1 0 1 0 % 3 3
73 Ondřej Zdeněk 0 0 0 1 0 1 0 % 1 1
30 Hlinka Miroslav 0 1 0 1 0 2 0 % 11 19 58 % 0 0
42 Koukal Petr 0 1 0 1 0 2 0 % 3 5 60 % 1 1
27 Bláha Tomáš 0 0 0 0 0 0 0 % 1 0
79 Zohorna Tomáš 0 1 0 0 0 1 0 % 1 4 25 % 1 0
23 Starý Jan 0 0 0 0 0 0 0 % 0 1 0 % 0 1
93 Blažek Tomáš 1 0 0 0 1 1 100 % 0 0

Ohlasy po utkání

Ladislav Lubina (HC Moeller Pardubice): „Předvedli jsme bojovnou hru a chtěl bych za to hráčům poděkovat. Konečně se projevila trošku naše organizovanost ve hře a jsem rád, že jsme po vyrovnání na 2:2 nesložili zbraně a dotáhli utkání až do penalt a i ty zvládli.“

Josef Jandač (HC Mountfield České Budějovice): „Myslím si, že remíza byla spravedlivým výsledkem a více k tomu nemám co dodat.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

3. kolo, 21. 9. 2007
CEB - PCE
5:3
16. kolo, 25. 10. 2007
CEB - PCE
6:3
29. kolo, 7. 12. 2007
PCE - CEB
3:2sn
42. kolo, 18. 1. 2008
PCE - CEB
5:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 65 0 33 2
Obránci G A +/- TM
David Havíř 1 1 0 0
Jan Snopek 0 1 0 0
Angel Nikolov 0 0 0 2
Aleš Píša 0 0 0 2
Jan Kolář 0 0 0 0
Tomáš Linhart 0 0 -1 2
Marek Posmyk 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Blažek 1 0 1 0
Libor Pivko 1 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 4
Tomáš Bláha 0 0 0 0
Peter Pucher 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
Zdeněk Ondřej 0 0 -1 4
Petr Koukal 0 0 -1 2
Miroslav Hlinka 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube