16.9.2016
David Záruba

Dynamo nad mistrem dvakrát vedlo, na body ale stále čeká

PARDUBICE — I přes velkou snahu pardubických hokejistů svítí na jejich kontě nula i po čtvrtém extraligovém kole. Východočeši sice nad Libercem dvakrát vedli, mistr ale dokázal vývoj utkání otočit a přes velký tlak Pardubáků včetně power play v závěru těsnou výhru uhájit.

Tipsport extraliga, 4. kolo, pátek 16.9.2016, Tipsport arena

Dynamo Pardubice

Bílí Tygři Liberec

4:5
2:2, 1:2, 1:1
Branky a nahrávky: 8:56 Rolinek (Nahodil; 5/3), 9:10 Sýkora (Rolinek, Schaus), 20:34 Ščotka (5/5), 48:42 Kaut (Rapáč, Mallet; 5/5) – 2:13 Radivojevič (Bulíř; 5/5), 10:26 Jelínek (Krenželok; 5/4), 23:44 Jánošík (Krenželok; 5/5), 26:10 Bulíř (Ordoš; 5/5), 41:24 Plutnar (Bulíř; 5/5). Rozhodčí: Hradil, Polák – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 4:5 (1:3, 2:1, 1:1). Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 6688. Střely na branku: 24:24 (11:14, 8:5, 5:5). Srážky: 14:14. Vhazování: 33:35. Blokované střely: 9:3. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:5, 4:5. Nejlepší hráči: Tomáš Rolinek – Michal Bulíř.
Dynamo Pardubice: Maxwell – Schaus, Ščotka, Leduc, Havlík, Bokroš, Ovčačík – Sýkora, Nahodil, Rolinek – Bárta, Hodgman, Hubáček – Zadina, Tomášek, Klimenta – Rapáč, T. Kaut, Mallet. Trenéři: Peter Draisaitl a Karel Beran.
Bílí Tygři Liberec: Lašák – Ševc, R. Šimek, Derner, Mojžíš, Vitásek, Jánošík, Plutnar – Svačina, Bulíř, Radivojevič – Bartovič, Jelínek, L. Krenželok – J. Stránský, Bližňák, D. Špaček – Lakatoš, J. Mikyska, Ordoš – Hrabík, Vlach. Trenéři: Filip Pešán a Karel Mlejnek.

Komentář

Nelehký úkol ležel před pardubickými hokejisty. Nulu na bodovém kontě chtěli prolomit proti Liberci, který slavil výhru v devíti vzájemných zápasech v řadě. Dynamo už mělo k dispozici brankáře Maxwella, který ihned zaujal místo v brankovišti, před ním se točily nově sestavené útoky.

Dynamo trestalo fauly

Čtyřgólovou třetinu odstartovala rychlá trefa už v čase 2:13. Liberečtí Tygři si připravili situaci na buly v útočném pásmu a po Bulířově přiťuknutí pálil bez přípravy mezi Maxwellovy betony Branko Radivojevič – 0:1. S domácími mohlo být záhy ještě hůř, ale osamocený Jelínek v jasné šanci neskóroval.

Dynamo se k pořádně šanci dostalo až při výletu Ščotky, který nedokázal přesně usměrnit Hodgmanovu přihrávku. Pak hosté třikrát v krátkém čase faulovali a nabídli Pardubicím luxusně dlouhou přesilovku pět na tři. Domácí hráči této nabídky s díky využili. Žádné dlouhé vymýšlení se nekonalo, Schaus pálil na branku a k puku na brankovišti se jako první dostal Tomáš Rolinek – 1:1.

Dvojnásobná přesila pokračovalo a Dynamo se hned vydalo dopředu. Za 14 vteřin od prvního gólu si tak Petr Sýkora připravil kotouč na hranici kruhů a prudkou ranou tyči otočil skóre – 2:1.

Liberec se z direktu bleskově oklepal, navíc se ještě musel bránit klasické přesilovce. To ale nebránilo Krenželokovi, aby se vydal napadat domácí rozehrávku. Riskantní založení útoku vystihl a jeho práci dokonal na brankovišti důrazný Petr Jelínek – 2:2. Bílí Tygři pak měli k dispozici i svou první přesilovku v zápase, ale v ní už tak efektivní nebyli.

Kolem 15. minuty si Pardubice vypracovaly dvojici solidních šancí. K Tomáškovi se odrazil kotouč po střele od modré čáry a parádní zákrok musel vytasit Lašák. Ten si o chvíli později poradil i s tvrdou ranou Rolinka, který zakončil obléhání liberecké branky. V závěru třetiny se ke střelecké příležitosti tlačil Mikyska, pozici měl slušnou, jenže jeho pokus vykopl Maxwell.

Liberec si vzal vedení zpět

O góly nebyla nouze ani po pauze. Druhá část začala lehkým šokem zejména pro liberecké hráče, když v čase 20:34 skončilo nahození Jana Ščotky od červené čáry za překvapeným brankáře Lašákem – 3:2. Odpověď Bílých Tygrů měl na hokejce Radivojevič, jeho bomba se ale jen otřela o Maxwellovu výstroj.

Další útok hostů už ale vyrovnávací brankou skončil. Krenželok zkušeně povozil a uspal obránce a pak našel křížnou přihrávkou nehlídaného Adama Jánošíka, který neměl problém trefit opuštěnou klec – 3:3. Remízový stav přežil střelu Havlíka do tyče a také nebezpečnou dorážku Hubáčka.

Během jednoho střídání se pak staly dvě důležité věci. Sýkora nedotáhl blafák při krátkém nájezdu na Lašáka, načež se na druhé straně dostal ke střele Michal Bulíř a kotouč i díky teči jednoho z beků doplachtil pod břevno – 3:4. Střelec čtvrté branky pak předvedl perfektní gesto, když u rozhodčího odvolal signalizovaný faul na svou osobu, a vysloužil si potlesk domácích fandů.

Chvíli poté už o faulu na Bulíře nebyl pochyb, ale Tygři nabídnutou výhodu nevyužili. Stejně neúspěšní byli při přesilovce i domácí. Od poloviny zápasu pomalu ubývalo šancí, naopak hráči se více soustředili na osobní rozmíšky.

Pardubice těsně padly

Módu rychlých gólů drželi hráči i na startu třetí části a tentokrát to byl znovu Liberec, kdo se radoval. Obránce Michal Plutnar dostal na modré čáře dostatek prostoru ke střele, a tak se nerozpakoval a poslal kotouč do horního roku Maxwellovy branky – 3:5.

Domácí pak hráli v přesile, ale sami málem inkasovali, když Jelínek jen o kousek nedosáhl na přihrávku před poloprázdnou branku. Dynamo se po gólu dostalo do útlumu a jen těžko hledalo cestu před Lašáka. Jenže pak se vydal neohroženě do útoku Mallet a připravil pozici pro Tomáše Kauta, který jemným šťouchnutím zvýšil pardubické naděje – 4:5.

Ještě lépe na tom mohli být domácí po střele Schause, která sice nebyla nijak tvrdá, ale zato nebezpečně skákala. Lašák si však dokázal v nelehké situaci poradit. Liberec postupně přesouval všechny své síly do defenzívy a soustředil se na hlídání těsného náskoku. Dynamo zkusilo zápas zlomit při hře bez brankáře, ale k ohrožení tygří klece se nedostalo. Hosté těsnou výhru udrželi.

Ohlasy po utkání

Peter Draisaitl (HC Dynamo Pardubice): „Já tady nebudu vykládat, že je u nás všechno dobře, ale zároveň není všechno špatně. O disciplíně a bojovnosti se však rozhodně musíme bavit. Mně je úplně jedno, jestli někdo hrál dřív v Boleslavi, Kanadě nebo někde ve vesmíru, tady musí být každému hráči jasné, že máme něco připraveného a toho se musí držet. Je neomluvitelné, co jsme dneska převedli. Zoufale čekáme, že nás přesilovky dostanou do zápasu, a když už se to stane, tak si pak sami vstřelíme gól. Teď jsou hráči v Dynamu a musí hrát tak, jak si řekneme, a ne podle toho, co se jim líbí. To si musíme vyjasnit.“

Filip Pešán (Bílí Tygři Liberec): „Viděli jsme velmi nedisciplinované utkání z obou stran se spoustou chyb, vyloučení a špatné taktiky. Myslím, že trenér Draisaitl se mnou bude souhlasit, když řeknu, že jsme ani jeden nebyli spokojení, jak ten zápas běžel. My jsme byli efektivní v koncovce a závěr jsme se štěstím uhájili. Za bojovnost hráčům děkuji, za disciplínu nikoliv.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

4. kolo, 16. 9. 2016
PCE - LIB
4:5
17. kolo, 30. 10. 2016
LIB - PCE
4:2
30. kolo, 20. 12. 2016
PCE - LIB
2:3
43. kolo, 29. 1. 2017
LIB - PCE
3:6

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Brandon Maxwell 59 0 19 5
Obránci G A +/- TM
Jan Ščotka 1 0 0 0
Nicholas Schaus 0 1 0 0
Tomáš Bokroš 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Jérôme Leduc 0 0 0 0
Ctirad Ovčačík 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Rolinek 1 1 0 0
Tomáš Kaut 1 0 0 0
Petr Sýkora 1 0 0 0
Alexandre Mallet 0 1 0 0
Lukáš Nahodil 0 1 0 0
Branislav Rapáč 0 1 0 0
Michal Bárta 0 0 0 0
Justin Hodgman 0 0 0 0
Petr Hubáček 0 0 0 0
Tomáš Klimenta 0 0 0 0
David Tomášek 0 0 0 0
Filip Zadina 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube