10.1.2016
David Záruba

Dynamo prohrálo s vedoucím Libercem 2:3

PARDUBICE — Hokejisté Pardubic podlehli v utkání 35. kola Tipsport extraligy 2:3 Liberci. Dynamo poslal ve 3. minutě svým prvním extraligovým gólem do vedení Branislav Rapáč, ve druhé části po libereckém obratu srovnával Petr Sýkora. Na rozdílový gól v 52. minutě ale nenašli Východočeši proti aktivně hrajícímu soupeři odpověď.

Tipsport extraliga, 35. kolo, neděle 10.1.2016, Tipsport arena

Dynamo Pardubice

Bílí Tygři Liberec

2:3
1:1, 1:1, 0:1
Branky a nahrávky: 2:03 Rapáč (Voženílek; 5/5), 27:13 Sýkora (Marcinko; 5/5) – 11:26 Výtisk (Vampola; 5/6), 25:31 Bakoš (Birner, Bulíř; 3/4), 51:41 Řepík (Birner, Vampola; 4/5). Rozhodčí: Lacina, Pešina – Belko, Hynek. Vyloučení: 8:9 (0:1, 4:5, 4:3). Využití: 0:2. Diváci: 7865. Střely na branku: 15:43 (4:14, 7:14, 4:15). Srážky: 21:16. Vhazování: 32:38. Blokované střely: 0:8. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3. Nejlepší hráči: Brandon Maxwell – Petr Vampola.
Dynamo Pardubice: Maxwell – Nedbal, Čáslava, Bokroš, Gregorc, Štajnoch, Havlík, Šeda, Ščotka – Orsava, Nahodil, Poulíček – Sýkora, Redenbach, Marcinko – Rapáč, Kaut, Voženílek – Moučka. Trenéři: Richard Král a Marek Zadina.
Bílí Tygři Liberec: Lašák – Vitásek, Ševc, Mojžíš, Derner, Plutnar, Výtisk – Řepík, Vampola, Birner – Bakoš, Bulíř, Radivojevič – Valský, Jelínek, Krenželok – Stránský, Lakatoš, Vlach. Trenéři: Filip Pešán a Vladimír Čermák.

Komentář

3. ledna 2014. Toho dne Pardubice naposled porazily Liberec. Od té chvíle sedmkrát vládli Tygři, kteří v současnosti suverénně kralují celé extralize. Do těžkého boje nemohlo Dynamo nasadit kapitána Rolinka, „céčko“ na dres si připnul Petr Sýkora. Pardubičtí trenéři točili pouze 10 útočníků.

Skvělý úvod přinesl Dynamu vedení, Liberec ale srovnal

Dynamo se silného soupeře nezaleklo a od prvního buly nasadilo k odvážné hře. Lašák už po 12 vteřinách musel řešit ošemetnou situaci u své branky, zakrátko zapisoval i zákroky. Na startu třetí minuty se ale Pardubice trefily. Voženílek našel od zadního mantinelu Branislava Rapáče a ten rychlou střelou zaznamenal svůj první extraligový gól – 1:0.

Inkasovaná branka Liberec vydráždila a tempo utkání ještě stouplo, hra se přelévala ze strany na stranu. Postupně se do tempa dostal i Maxwell a v 8. minutě ho při střele Valského zachránila tyč. Pardubický gólman pak zlikvidoval nebezpečné střely Bakoše, Plutnara a tentokrát osobně i Valského.

Ve 12. minutě pláchl do úniku Bulíř, ovšem o puk ho v poslední chvíli připravil Gregorc. Bílí Tygři zůstali u puku a po Vampolově přihrávce se před brankou ocitl Jan Výtisk, který po rychlé kličce zasunul kotouč do opuštěné části klece – 1:1.

Liberec si i nadále držel střeleckou převahu, ale narážel na jistého Maxwella. Pardubice se k menšímu náporu dostaly až díky přesilové hře. Dva Gregorcovy pokusy od modré čáry si bránící čtveřice pohlídala a víc Dynamo nestihlo.

Znovu remíza. Sýkora rychle smazal vedení Tygrů

V úvodu druhé části ujeli hosté do přečíslení dvou proti jednomu, ovšem finální přihrávku zhatil pádem obránce Nedbal. Na druhé straně byl před brankou osamocený Orsava, jenže nedokázal trefit skákavý kotouč. Následně si Maxwell připsal povedený zákrok při tvrdé střele Bakoše.

Série vyloučení pak dala Liberci výhodnou přesilovku čtyři na tři, kterou za sedmnáct vteřin využil Martin Bakoš. Ten si na zadní tyči počkal na přihrávku přes brankoviště a střelou nad Maxwellovo rameno poslal hosty poprvé v zápase do vedení – 1:2.

Dynamo mělo nachystanou hodně rychlou odpověď. Za necelé dvě minuty Marcinko mezi kruhy nezmatkoval a poslal kotouč do strany připravenému Petru Sýkorovi, který okamžitě pálil. Lašák neměl šanci zasáhnout – 2:2.

S vyrovnaným stavem na ledě přibylo potyček a osobních soubojů, ale i před oběma brankami se bylo stále na co dívat. Liberec během krátké chvíle nevyužil dvě velké šance, když Maxwell skvěle vychytal Bulíře, následně se kotouč po Dernerově střele válel v brankovišti, ale žádný z hostů jej nedokázal dorazit.

Pardubice málem získaly vedení zpět v závěru druhého dějství. Po závaru před Lašákem mohli do prázdné branky dorážet Poulíček a Redenbach, ale oba promáchli. V posledních vteřinách při oslabení ještě Krenželok vyřešil přečíslení dvou proti jednomu střelou do Maxwella.

Řepík rozhodl o výhře Liberce

Strhující boj pokračoval i po druhé pauze, vyrovnaný stav dával naději oběma týmům. Ostrý boj přinášel další a další vyloučení, ale při přesilových hrách se ani jednomu týmu dlouho nedařilo překonat bránící čtveřici. Když už se do střelecké pozice protáhl Orsava, tak skvěle zakročil Lašák.

Kolem 49. minuty bylo pořádně rušno před Maxwellem. Až k němu se při početní výhodě vydal Vampola, jenže zblízka už nedokázal kvalitně zakončit. Chvíli nato pálil do odkryté klece Derner, jenže nečekaně minul. Za dalších vteřin orazítkoval Vampola tyčku.

Liberec svou herní převahu dokázal zužitkovat při další přesile jednoho muže v poli. V 52. minutě se na brankovišti ocitl s pukem osamocený Michal Řepík a po rychlé otočce poslal hosty do vedení – 2:3.

Dynamo se snažilo o další vyrovnání, ale naráželo na sešikovanou obranu soupeře. Liberci se dařilo držet hru daleko od své branky, takže se Pardubice ani nedostaly k náporu při hře bez brankáře. Přesto ještě v posledních vteřinách Marcinko netrefil z ideální pozice branku.

Ohlasy po utkání

Richard Král (HC Dynamo Pardubice): „Výsledek je celkem vyrovnaný, ale Liberec byl herně jednoznačně lepší a zaslouženě vyhrál. Projevila se jeho současná forma i fakt, že hráči jsou v pohodě a dovolí si věcí, které my ne. Rozhodující byly přesilové hry, které jsme nedokázali využít. Měli jsme i takové, že jsme se ani nedostali do pásma, to by se nemělo stávat.“

Filip Pešán (Bílí Tygři Liberec): „Byli jsme velmi zaskočeni nástupem domácího celku. Dali nám branku a mohli přidat další. Celkově jsme nechytili začátek a tím se naše hra rozhodila. Celé utkání nás provázela velká nedisciplinovanost a to jak v technických věcech, tak hlavně směrem k rozhodčímu. Oboustranně to nebylo disciplinované utkání, nemělo moc velké tempo. Přesto jsme jednu z přesilovek v závěru proměnili a rozhodli. Vrcholem naší nedisciplinovanosti bylo závěrečných deset vteřin, kdy jsme měli kotouč na holi, ale málem inkasovali vyrovnávací branku. Musíme to rozebrat a poučit se.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

9. kolo, 9. 10. 2015
PCE - LIB
1:4
22. kolo, 22. 11. 2015
LIB - PCE
2:1
35. kolo, 10. 1. 2016
PCE - LIB
2:3
48. kolo, 23. 2. 2016
LIB - PCE
4:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Brandon Maxwell 60 0 40 3
Obránci G A +/- TM
Tomáš Bokroš 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Blaž Gregorc 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Karel Nedbal 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Michal Šeda 0 0 0 0
Martin Štajnoch 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Branislav Rapáč 1 0 0 0
Petr Sýkora 1 0 0 0
Tomáš Kaut 0 1 0 0
Tomáš Marcinko 0 1 0 0
Daniel Voženílek 0 1 0 0
Jaroslav Moučka 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Jakub Orsava 0 0 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
Tyler Redenbach 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube