18.3.2014
David Záruba

Bravo! Pardubice na úvod loupily v Třinci

TŘINEC — Skvělý start do čtvrtfinále! Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice vstoupili do série s Třincem takticky naprosto vyzrálým výkonem, po kterém získali první zápas 4:0. Základem výhry ve Werk areně byl znamenitý výkon brankáře Hudáčka, ke kterému se přidali bojovníci v poli. Zápas načal přesilovkovým gólem Tomáš Zohorna, pak se trefili Jiří Cetkovský, Tomáš Nosek a v závěru po samostatném úniku Petr Sýkora.

Tipsport extraliga, ČF1, úterý 18.3.2014, Werk aréna

Oceláři Třinec

Dynamo Pardubice

0:4
0:1, 0:2, 0:1
Branky a nahrávky: 1:54 Zohorna (Sýkora; 3/5), 24:58 Cetkovský (Zohorna; 5/4), 38:03 T. Nosek (Tybor; 5/5), 53:56 Sýkora (Cetkovský; 5/5). Rozhodčí: Husička, Polák – Bláha, Kostka. Vyloučení: 8:9 (2:4, 2:2, 4:3), navíc Linhart (Třinec) 10 minut osobní trest. Využití: 0:2. Diváci: 4564. Střely na branku: 41:30 (18:9, 8:13, 15:8). Srážky: 12:6. Vhazování: 42:25. Blokované střely: 0:5. Průběh utkání: 0:4. Nejlepší hráči: Vladimír Roth – Július Hudáček. Stav série: 0:1.
Oceláři Třinec: Hrubec – Galvas, Roth, Linhart, Trončinský, Zíb, D. Nosek, Foltýn, Krejčí – Adamský, Polanský, Martin Růžička – Polák, Bonk, Orsava – Rufer, Rákos, Květoň – Hrňa, Peterek, Marek Růžička. Trenéři: Jiří Kalous a Pavel Marek.
Dynamo Pardubice: Hudáček – Ďaloga, Benák, Vašíček, Kočí, Gregorc, Píša – Zohorna, Cetkovský, Sýkora – Tybor, T. Nosek, Radil – Semorád, Nahodil, Kolář – Číp, Moučka, Mozer. Trenéři: Zdeněk Venera a Miloš Říha.

Komentář

Po všech stránkách náročné předkolo dotáhli pardubičtí hokejisté do vítězného konce až v posledním rozhodujícím duelu. Na odpočinek před čtvrtfinále play off tak měli jen jeden den. Do Třince, v jehož dosluhující Werk Areně se začala psát další kapitola vyřazovacích bojů, vyrazili Východočeši až v den utkání.

Bleskový gól vydráždil Oceláře

Natěšení Oceláři slibovali ofenzivní řádění od první minuty, ale byli to oni, kdo se musel v úvodu bránit. Pomohla k tomu dvě slepená vyloučení, která nabídla Pardubicím dvojnásobnou přesilovku. A hosté okamžitě úřadovali. Na modré čáře přebral puk Tomáš Zohorna, najel si mezi kruhy a bezchybně přitloukl kotouč pod horní tyč – 0:1.

Šokovaní domácí se chvíli z úderu sbírali, ale postupně přebrali iniciativu. Proti jejich výrazné střelecké převaze ale stál výborný brankář Hudáček. Ten se pořádně zapotil hlavně při přesilovkách, které sehrál Třinec hned čtyři. Soustavný zámek dokázali hosté narušit vždy jen na chvíli, těsné vedení ale udrželi. A že těch šancí Oceláři měli…

Dva pokusy k zakončení nevyužil Vojtěch Polák, kterého oslovil Bonk. Po tvrdé bombě už se radoval Trončinský, avšak puk až do branky neprošel. Další bek Roth pak ukázal ofenzivní chutě a sám projel až k Hudáčkovi, který jeho úmysl vystihl. Podobně si pardubický gólman poradil s ranou osamoceného Hrni. A když mimo branku několikrát pálil i ostrostřelec Růžička, šly do kabiny šťastnější Pardubice.

Karta se obrátila a Pardubice trestaly

Hosté odstartovali druhou část v oslabení, ale to nebránilo dvojici Zohorna – Sýkora, aby vydatně provětrala třineckou obranu. Ještě lepší pozici měl pak při hře pět na pět Kolář, kterých pláchl bekům a zakončil těsně vedle.

Pardubické nadšení Oceláři těžko krotili, a když už se to povedlo Polákovi, tak jen za cenu faulu. Přesilovky byly pro Pardubice v předkole spíše prokletím, ale tentokrát jako by se křeč vytratila. Zohorna zavezl kotouč do pásma, dostal jej před branku a tam se důrazem prosadil Jiří Cetkovský – 0:2.

S dvoubrankovým vedením už se přece jen lépe kalkuluje, a tak se Pardubice snažily hrát hlavně pozorně dozadu. Takticky svého soupeře dokonale deptaly, vše zezadu jistil vynikající Hudáček. Ten se zaskvěl jak po nebezpečné střele Rotha, tak při nájezdu pohyblivého Orsavy.

Třinec kolem poloviny zápasu nevyužil další přesilovku a postupně upadal do skepse. Naopak Pardubice vydřely další gól. Tybor hodil kotouč do chumlu před brankou, kde se o vše postaral Tomáš Nosek a v krkolomné pozici došťouchal puk za čáru – 0:3. Hned poté mohl zvýšit Kolář, ale Hrubec se vytasil pohotovým zásahem.

Zodpovědný výkon orazítkoval Sýkora

Třinec se rozhodl hned zkraje třetí části vyrazit do boje s tříbrankovou ztrátou. Své štěstí zkoušeli v krátkém sledu Adamský, Rákos i kanonýr Růžička. Hudáček střely z větší vzdálenosti bez potíží likvidoval. Pardubice odpověděly zásluhou Noska, jehož dva pokusy zneškodnil Hrubec.

Jednu z posledních možností Třince na vykřesání naděje sebral Hudáček ve 48. minutě Květoňovi, když udržel kotouč těsně před brankovou čarou. A pak už šlo vše na ruku Pardubicím. Vyloučení Radila totiž trvalo jen chvíli, pak vyfasoval čtyřminutový trest Růžička a hosté měli na dlouho klid.

Až příliš pohody se málem vymstilo Hudáčkovi, ale Adamský jeho ojedinělé zaváhání za brankou nepotrestal. Naopak při oslabení trefil břevno třinecké branky Semorád. Do podobného místa, ale mnohem přesněji krátce po konci třinecké přesilovky zamířil unikající Petr Sýkora a šest minut před koncem bylo téměř jasno – 0:4.

Pardubičtí perfektně bránili a nepouštěli Třinec k ohrožení Hudáčkova čistého konta. A to ani při poslední přesilovce, kterou už Oceláři nesehráli dobře, a už vůbec ne nebezpečně. První partii čtvrtfinále ovládli nečekaně jasně hosté a vybojovali první bod v sérii.

Ohlasy po utkání

Jiří Kalous (HC Oceláři Třinec): „Dostali jsme hned v úvodu gól v oslabení a byť jsme si v první třetině vytvořili spoustu brankových příležitostí, tak jsme je neproměnili. Možná na hráče dolehla trochu nervozita z prvního utkání play off. Enormní snaha pak přerostla trochu v křeč. Dneska jsme nevyužili šance a Pardubice nás vytrestaly z brejků."

Miloš Říha (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Rozhodující byla první třetina. Jednak jsme hned v úvodu využili přesilovku pět na tři a také jsme díky Hudáčkovi, který v celém utkání podal výborný výkon, přečkali tlak domácích. Do druhé třetiny jsme vstoupili už líp a měli jsme spoustu brejkových situací, ze kterých jsme dali dva góly. V třetí třetině jsme v dobrém výkonu pokračovali. Důležité vítězství na úvod.“

Zápasy v sezóně

12. kolo, 13. 10. 2013
TRI - PCE
3:0
25. kolo, 29. 11. 2013
PCE - TRI
2:1p
38. kolo, 12. 1. 2014
TRI - PCE
4:2
51. kolo, 4. 3. 2014
PCE - TRI
7:5
ČF1, 18. 3. 2014
TRI - PCE
0:4
ČF2, 19. 3. 2014
TRI - PCE
5:1
ČF3, 22. 3. 2014
PCE - TRI
1:2p
ČF4, 23. 3. 2014
PCE - TRI
0:1
ČF5, 26. 3. 2014
TRI - PCE
6:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Július Hudáček 60 0 41 0
Obránci G A +/- TM
Václav Kočí 0 1 0 0
Václav Benák 0 0 0 0
Marek Ďaloga 0 0 0 0
Blaž Gregorc 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Jiří Vašíček 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Jiří Cetkovský 1 2 0 0
Petr Sýkora 1 1 0 0
Tomáš Zohorna 1 1 0 0
Tomáš Nosek 1 0 0 0
Jan Kolář 0 1 0 0
Radoslav Tybor 0 1 0 0
Radek Číp 0 0 0 0
Jaroslav Moučka 0 0 0 0
Jevgenij Mozer 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube