10.1.2010
Vladimír Gregor, Jan Hrabal

Vítězná série Eatonu padla. Pardubice nestačily doma na Třinec

PARDUBICE — Po šesti zápasech poznali hokejisté HC Eaton Pardubice hořkost porážky. Východočeši prohráli střelecký souboj s Třincem, kterému podlehli doma 4:5. Eaton tak vstoupí do závěrečné čtvrtiny základní části ze druhého místa v tabulce.

O2 extraliga, 39. kolo, neděle 10.1.2010, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Oceláři Třinec

4:5
1:1, 2:2, 1:2
Branky a nahrávky: 18:22 Somík (Klejna), 22:33 Cetkovský (Somík), 24:42 Špirko (Pineault, Cetkovský), 45:06 Sýkora (Píša) – 8:25 Peterek (Květoň, Pospíšil), 22:09 Zíb (Hrabal), 34:25 Růžička (Kohn, Zíb), 43:00 Květoň (Bonk, Pospíšil), 58:28 Polák. Rozhodčí: Hradil, Polák – Guth, Rittich. Vyloučení: 9:9, navíc Tomas (Třinec) 10 minut osobní trest. Využití: 1:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 7621. Střely na branku: 29:32. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3, 3:3, 3:4, 4:4, 4:5. Nejlepší hráči: Radovan Somík – Lukáš Zíb.
Dynamo Pardubice: Hašek – Píša, Kočí, Nakládal, Havíř, Jillson, Kolář II, MacKenzie – Sýkora, Špirko, Zohorna – Kolář I, Koukal, Starý – Pineault, Cetkovský, Somík – Klejna, Kousal, Pivko. Trenéři: Václav Sýkora a Jan Votruba.
Oceláři Třinec: Duba – Hrabal, Zíb, Cartelli, Malec, Andersons, Platil, Seman, Výtisk – Růžička, Polanský, Kohn – Květoň, Peterek, Pospíšil – Polák, Bonk, Martynek – Tomas, Hampl, Kanko. Trenéři: Pavel Marek a Břetislav Kopřiva.

Komentář

Třinec měl více ze hry, skóre ale zůstalo smírné

Oceláři měli Pardubicím co vracet, neboť to byli právě Východočeši, kteří jim v rámci 26. kola uštědřili nejvyšší prohru v probíhající sezóně. Hosté skutečně začali velmi aktivně a první dobrou možnost měl dokonce v oslabení Kohn, kdy střelou z otočky řádně postrašil Haška. Jeho brankářský kolega Hamerlík měl možnost zaskvět se při více než minutu dlouhé dvojnásobné přesilovce domácího sboru, jenže krom zákroku proti ráně obránce Koláře nemusel předvést ze svého repertoáru prakticky nic.

Hned co se Třinec ubránil, tak se poprvé měnilo skóre. Peterek dostal zpoza mantinelu přihrávku od Květoně, potáhl si kotouč bekhendem před Haška a následně z otočky zamířil nad již ležícího gólmana Pardubic – 0:1. Povzbuzení hosté vzápětí mohli navýšit náskok během přesilovky, kterou z jejich pohledu navíc vylepšil 34 vteřin před jejím koncem Jillson, jenž sice efektním obranným zákrokem odpálil ze vzduchu puk, ten se ale nevešel na plochu vymezenou mantinely.

Dobrou šanci dostal po křížném pasu Polák, na dobře postaveného Haška si ale nepřišel. Pak už ale přišla chvíle domácích. Klejna nejprve neuspěl ze dvou vyložených pozic, aby dotřetice jeho pokus o zakončení zpoza branky našel Somíka a ten konečně dostal kousek černé gumy za Hamerlíka, jenž si musel připadat jako na kolotoči – 1:1. Poslední slovo ale mohl mít znovu Třinec, když zcela neuvěřitelně prolétla dlouhá křížná přihrávka přes 3 pardubické hráče až k Pospíšilovi do sóla, Dominik Hašek ale chladnokrevně třineckého forwarda vychytal.

Hosty držely dvě využité přesilovky proti třem

Pořádnou porci smůly si vybral Eaton hned zkraje druhé části hry. Po nešťastném odrazu puku musel Píša řešit hrozící přečíslení za cenu faulu a když se k němu po minutě byl nucen posadit na lavici hanby i Kolář II, za stejný prohřešek jako u Jillsona v první třetině, čekaly Pardubice těžké chvíle. Oceláři druhou možností zahrát si proti třem nepohrdli a Zíb nechytatelnou bombou pod břevno vrátil Píšu do hry o pár vteřin dříve – 1:2.

Jenže v pokračujícím oslabení se podařil husarský kousek Cetkovskému. Ten vytlačen mimo střelecké úhly nahodil od levého mantinelu kotouč a ten zapadl ke vzdálenější tyči za záda červenajícího se Hamerlíka – 2:2. Tato branka jakoby trochu naleptala pohodu a klid Třince, který odehrál zbytek přesilovky ve velkém útlumu. Navíc o moment později neudržel nervy Tomas, jenž k menšímu trestu vyfasoval za nějakou poznámku i trest osobní a Eaton trestal. Za pouhých 11 vteřin našel Pineault mezi kruhy Špirka a domácí šli poprvé v zápase do vedení – 3:2.

Pardubice mohly zvýraznit vedení prostřednictvím agilního Pineaulta, jenž nejprve sám dělovkou líznul spojnici Hamerlíkovy branky a v následném útoku dostal do dobré šance kolegu Kousala. Následující minuty ovšem ovládli muži v pruhovaném. Ti nejprve na základě dodatečných intervencí Třince potrestali zdvojeným menším trestem Klejnu za vysokou hůl, do kolen Eaton ale poslalo až necitlivé vyloučení Pineaulta a další dlouhé oslabení ve třech. Hašek sice stihl vychytat v gólové šanci Martynka, ale proti střele Růžičky do poloodkryté branky již neměl šanci – 3:3.

Vítěznou branku Třince vstřelil pardubický obránce

Oceláři stejně jako v obou předcházejících pasážích měli lepší nástup a dotřetice jako první tým i skórovali. Pardubice si sice vytvořily tlak a řadu šancí, jenže stačila jedna hrubka v rozehrávce a po pasu Bonka pálil z mezikruží přesně Květoň – 3:4. Třinec se z vedení ovšem těšil pouhé dvě minuty. Hostující obrana si nepohlídala Sýkoru, který rutinérsky zužitkoval ze samostatného nájezdu přesný pas Píši – 4:4.

Domácí tým nadále udržoval mírný tlak a profitoval z něj dvěma po sobě jdoucími přesilovkami. V těch ale po hříchu spíše než k ohrožení Hamerlíka došlo ke vzruchu na druhé straně, kde zejména po úniku Růžičky musel předvést svoje umění znovu Dominátor. Na druhé straně Koukal dokázal zmást oba třinecké obránce a nasměrovat puk do nájezdu zcela volnému Starému. Pardubický střelec ale tak dlouho vymýšlel, až mu kotouč sjel z hole.

Remízové utkání spělo vcelku zákonitě k prodloužení, ale v čase 58:28 se stala málokdy vídaná věc. Při ataku Třince Aleš Píša ztečoval ze vzduchu přihrávku tak nešťastně, že ke zděšení celé pardubické Areny kotouč odrazem o led přeskočil i lapačku zkamenělého Haška – 4:5. Eaton se sice pokusil z posledních sil ještě o hru bez brankáře, ale na vyrovnání to již nestačilo.

Ohlasy po utkání

Jan Votruba (HC Eaton Pardubice): „Jsem přesvědčen, že Třinec nás dneska ve všem předčil. Lépe se pohyboval, bruslil, jeho hráči byli agresivnější a vytvářeli si šance. Měli několik sólových nájezdů, šancí dva na jednoho. My jsme dneska nehráli vůbec dobře do obrany. Prostě Třinec byl lepší a my jsme tahali za kratší konec, ale i tak jsme mohli uhrát alespoň bod. Bohužel nějakým sklepnutým pukem, možná to byl vlastní gól, jsme ztratili i ten bod. Třinec si svým výkonem tři body zasloužil.“

Pavel Marek (HC Oceláři Třinec): „Musím poděkovat celému týmu za předvedený výkon. Z mého pohledu to bylo vynikající utkání a šance byly na obou stranách. Pro nás bylo důležité, že jsme se vyrovnali domácím v pohybu a měli jsme i potřebné štěstí, které se přiklonilo k nám a rozhodlo vlastně o výsledku utkání.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

13. kolo, 6. 10. 2009
TRI - PCE
1:5
26. kolo, 22. 11. 2009
TRI - PCE
0:6
39. kolo, 10. 1. 2010
PCE - TRI
4:5
52. kolo, 5. 3. 2010
PCE - TRI
6:1
ČF1, 16. 3. 2010
PCE - TRI
1:3
ČF2, 17. 3. 2010
PCE - TRI
5:3
ČF3, 20. 3. 2010
TRI - PCE
4:5p
ČF4, 21. 3. 2010
TRI - PCE
0:5
ČF5, 24. 3. 2010
PCE - TRI
3:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Dominik Hašek 59 0 27 5
Obránci G A +/- TM
Aleš Píša 0 1 -1 2
Jakub Nakládal 0 0 1 0
Jan Kolář 0 0 0 4
David Havíř 0 0 0 2
Jeff Jillson 0 0 0 2
Václav Kočí 0 0 0 0
Aaron MacKenzie 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Radovan Somík 1 1 2 0
Jiří Cetkovský 1 1 1 0
Petr Sýkora 1 0 -1 0
Rastislav Špirko 1 0 -1 0
Michal Klejna 0 1 1 4
Adam Pineault 0 1 0 2
Tomáš Zohorna 0 1 0 0
Robert Kousal 0 0 0 0
Libor Pivko 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 -1 2
Jan Kolář 0 0 -1 0
Jan Starý 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube