16.11.2008
Vladimír Gregor, Jan Hrabal

To byl pořádný boj! Pardubice vydřely nad lídrem z Vítkovic bod

PARDUBICE — Napínavý zápas, který musely rozhodnout až samostatné nájezdy viděla dnes zaplněná ČEZ Arena. Pardubičtí hokejisté dvakrát v utkání vedli, nakonec však prohráli po samostatných nájezdech.

O2 extraliga, 23. kolo, neděle 16.11.2008, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Vítkovice

3:4sn
0:1, 3:1, 0:1 – 0:0 – 0:1
Branky a nahrávky: 22:23 Klejna (Šeda), 24:11 Kolář (Koukal), 33:55 Divíšek (Klejna, Pivko) – 11:14 Krstev (Krenželok), 25:24 Krenželok (Barinka, Krstev), 50:19 Varaďa, rozhodující nájezd Ujčík. Rozhodčí: Kubeš – Jelínek, Pešek. Vyloučení: 4:8. Využití: 0:2. Diváci: 10 025. Střely na branku: 51:34. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:4. Nejlepší hráči: Michal Klejna – Lukáš Krenželok.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Štrbák, Nakládal, Havíř, Píša, Šeda, Koma - Tvrdík, Divíšek, Pivko - Kolář, Koukal, Starý - Klejna, Pucher, Ondřej - Bláha, Zohorna, Rákos. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.
Vítkovice: Pinc – Krstev, Barinka, Kuboš, Stehlík, Jurečka, Ovčačík, Voráček – Kvapil, Burger, Krenželok – Ujčík, Roman, Svačina – Treille, Štefanka, Varaďa – Klimek, Hruška, Strapáč. Trenéři: Alois Hadamczik, Kamil Konečný a Zdeněk Moták.

Komentář

Puk skončil v síti třikrát, platil pouze ten vítkovický

Nepříjemnou komplikací ještě před úvodním vhazováním začal očekávaný duel dvou celků z horní poloviny tabulky. Několikaminutová úprava ledu, kterou si vyžádaly nečistoty na ledové ploše po kulturní vložce, ovlivnila koncentraci zejména u hostujícího celku. Výsledkem byla série přesilových her, dvakrát dokonce byť na pár okamžiků proti třem.

Poprvé se síťka zavlnila právě při jedné z nich. Koukal se pokusil ze vzduchu dorážet kotouč do prázdné branky, jenže po faulu Jurečky jej tam poslal pouze rukavicí a gól nebyl správně uznán. Stejný hráč figuroval i u další „brankové“ situace, kdy Pinc před sebe vyrazil lehké nahození a Koukal měl možnost dorážet zcela neatakován. Po následném závaru Pardubice touš za brankovou čáru přeci jen dotlačily, to už ale v brankovišti ležel neúspěšný střelec Petr Koukal a branka byla navíc vychýlená ze své konstrukce.

Vítkovice se záhy oklepaly a vyrovnaly hru, byť přišly o juniora Voráčka, jehož doslova zboural rozjetý Rákos. Zákrok byl zřejmě čistý, nicméně intenzita nárazu a krvavá stopa na ledové ploše rozlítila hostujícího trenéra Hadamczika a jeho výtky na adresu soudcování byly záhy vyslyšeny. Havíř putoval po souboji za Lašákovou brankou na trestnou lavici a hosté předvedli, jak se má hrát přesilovka efektivně. Krstev napřáhl na modré čáře a skrz klubko těl se puk mezi betony pardubického gólmana ocitnul v síti – 0:1.

Domácí se snažili rychle vyrovnat a po hezké přímočaré akci Klejny k tomu nebyli daleko. Na druhé straně zůstal před Lašákem zapomenutý Klimek, ale ani nadvakrát skórovat nedokázal. Když se neprosadil ani Rákos po Zohornově přesném pasu a Lašák vychytal z nájezdu Hrušku, šlo se do kabin za nepříznivého stavu pro hostitele.

Pardubice přidaly a třemi góly otočily vývoj

Dohrávanou početní výhodou načal Moeller druhou dvacetiminutovku a hned zkraje se prezentoval hezkým obtočením kolem brankové konstrukce Pivko. Následné bekhendové zakončení zneškodnil na své výstroji pohotový Pinc. Vyrovnávající gól tak Vítkovice domácím doslova darovaly. Po nedorozumění v rozehrávce zůstala prázdná branka hostí a Klejna měl poměrně snadnou pozici – 1:1.

Moeller ožil a domácích byl najednou plný led. Pivko s Divíškem svůj nájezd sice ještě nezužitkovali, ale hned následující střídání nechalo vyniknout rychlíka Petra Koukala, jenž přespurtoval dva protihráče, předložil pul dvojčeti Kolářovi a ten z těžké pozice zamířil excelentně pod víko 2:1. Euforii Pardubic přibrzdilo vyloučení Havíře a Oceláři znovu trestali provinění tohoto hráče. A to prakticky přes stejný vzorec, jen se tentokrát střela Krsteva zdržela u tečujících Barinky a Krenželoka – 2:2.

Vrátit vedení mohl Pardubicím Divíšek, v souboji pistolníků z očí do očí vyšel lépe vítkovický Pinc. Bez gólové tečky skončila i pohledná akce Pivka, jenž efektně přenechal kotouč Tvrdíkovi, ale bekhend pardubické dvanáctky se mezi tři tyče nevešel. Přesilovkovou mizérii nespasila ani početní výhoda číslo šest po zákroku Stehlíka, nicméně prakticky současně s jejím skončením dostal od Klejny puk do jízdy Divíšek a krátký nájezd zakončil střelou k tyči – 3:2.

Hosté přestávali stíhat lavinovité nájezdy pardubických, kteří se dokázali prosadit i do málo vídaného přečíslení 3 na 1. Rekonvalescent Starý v zakončení ovšem puk za výborného Pince tentokrát nedostal. Jen díky svému brankáři hosté udrželi hratelný stav před třetí třetinou, když v závěru měla hra místy až exhibiční nádech a spílání na adresu svých svěřenců z úst bývalého reprezentačního trenéra ve službách Vítkovic, bylo slyšet až na horní galerii pardubické Areny.

Šťastná branka dovedla zápas až do prodloužení

Oceláři vědomi si nepříznivého stavu vrhli síly do útoku, přesto měl od začátku více práce znovu Pinc. Zejména po rychlých kombinacích Koláře s Koukalem si někteří hostující obránci museli připadat jako na kolotoči. Vítkovice se více do hry dostávaly prakticky pouze v přesilových hrách, při Koukalově pobytu za katrem podržel Lašák spoluhráče dvěma přesnými zákroky proti Burgerovi.

Vyrovnání přišlo nečekaně jak morová rána a gól patřil do kategorie těch kurióznějších. Lašákem vyražený puk se odrazem od několika bruslí dostal až za brankovou čáru – těžko říct, zda z něj byl více překvapený pardubický gólman, či „střelec“ Varaďa – 3:3. Po smazání rozdílové branky znatelně opadlo i tempo utkání, oba soupeři podvědomě tušili, že další zaváhání by mohlo znamenat ztrátu byť remízového bodu.

Rozuzlení nedala duelu ani další přesilovka Pardubic, tentokrát sehraná dokonce bez náznaku šance. Úderem šedesáté minuty se před Pincem zničehonic zjevil osamocený Starý, jenže střeleckou pohodu jakoby mu odvála prodělaná lapálie a nucená přestávka kvůli zranění. Závěr utkání dirigoval sudí Kubeš, jenž odmítl udělit výhodu domácím po okatých zákrocích na Koukala s Kolářem.

V nájezdech byli úspěšnější hosté a odváží si dva body

Pětiminutové prodloužení načali aktivněji domácí hráči a po spolupráci s Píšou měl dvě dobré příležitosti Kolář. Lašák si na druhé straně pokryl střelu Stehlíka a nedal možnost dorážet číhajícímu Kvapilovi. Na 10 000 přihlížejících diváků tak čekala laskomina – trestná střílení o prémiový bod.

V první sérii nedal mezi betony Divíšek, specialista Burger na druhé straně nedotáhl blafák. Pardubický expert Pivko se rozjel ve druhé sérii, ale ani on blafák nezakončil úspěšně. Ujčík zkopíroval pokus Divíška. Ve třetí sérii nejprve nechal vyniknout Pince Kolář, vzápětí odmítl rozhodnutí Kvapil. Napodruhé ovšem zachoval klidné nervy Ujčík a jeho bekhend se stal nakonec i vítězným, neboť na něj nenašel odpověď Tvrdík.

Ohlasy po utkání

Václav Sýkora (HC Moeller Pardubice): „Do utkání jsme vstoupili špatně, už první střídání to naznačilo. To možná ovlivnilo i špatně sehrané přesilovky, kde jsme měli šance dostat soupeře pod tlak. Od druhé třetiny se naše hra zlepšila, dle počtu šancí jsme měli k vítězství blíže, ale na ty se nehraje. Domácí porážka nás velice mrzí.“

Kamil Konečný (HC Vítkovice Steel): „Viděli jsme oboustranně kvalitní utkání. Jsme navýsost spokojeni s první třetinou, hráli jsme dobře v pěti proti pěti, dařilo se nám bránit pardubické přesilovky. Ve druhé třetině jsme my otočili zápas v náš neprospěch hrubými chybami. Ale kluci se nevzdali a zaslouženě získali dva body.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

10. kolo, 30. 9. 2008
VIT - PCE
2:1
23. kolo, 16. 11. 2008
PCE - VIT
3:4sn
36. kolo, 30. 12. 2008
VIT - PCE
1:2
49. kolo, 13. 2. 2009
PCE - VIT
2:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 65 0 30 4
Obránci G A +/- TM
Michal Šeda 0 1 0 2
David Havíř 0 0 1 4
Jakub Nakládal 0 0 1 0
Aleš Píša 0 0 1 0
Jan Snopek 0 0 1 0
Jaroslav Koma 0 0 0 0
Martin Štrbák 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Michal Klejna 1 1 2 0
Tomáš Divíšek 1 0 1 0
Jan Kolář 1 0 1 0
Petr Koukal 0 1 1 2
Libor Pivko 0 1 1 0
Jan Starý 0 0 1 0
Tomáš Bláha 0 0 0 0
Zdeněk Ondřej 0 0 0 0
Peter Pucher 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube