Reportáž ze zápasu

Staropramen extraliga ledního hokeje, 16. kolo, neděle 25.10.1998, Zimní stadion města Pardubic

Dynamo Pardubice

Vítkovice

0:2
0:0, 0:1, 0:1
Branky a nahrávky: 37. Varickij (A. Tomášek, Jelínek), 60. Jelínek (Varickij). Rozhodčí: Haber – Hauser, Pokorný. Vyloučení: 3:7, navíc Mikeska – Lamich oba 5 minut a osobní trest do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 8117. Průběh utkání: 0:2.
Dynamo Pardubice: Svoboda – Píša, Pácal, Jančařík, Kříž, Cypljakov, R. Pospíšil – Mikeska, T. Blažek, Jantovský – S. Procházka, Tvrdík, Kudrna – Rozsíval, Koudelka, Kábrt.
Vítkovice: Prusek – Kowalczyk, Ševěček, Galvas, Brezgunov, A. Tomášek, Philipp – Čerbajev, Vůjtek, Moravec – Kotásek, Krátoška, Varickij – Jelínek, Lamich, Pavliš.

Komentář

Marně se hokejisté Pardubic pokoušeli v neděli ztéct branku vítkovického gólmana Pruska. Ten jen ve druhé třetině kryl dvacet střel a po zásluze nakonec udržel první čisté konto v letošním ročníku. Hostující Vítkovice díky němu vyhrály 2:0 a po vítězství v Třinci si připsaly druhý úspěch na ledě soupeře za sebou.

Od úvodní minuty se hrál rychlý hokej, domácí měli více ze hry, ale brankových šancí si příliš nevytvořili. V páté minutě to byli hosté, kteří nastřelili břevno Svobodovy branky. V jedenácté minutě měl příležitost Koudelka, Prusek však byl na místě, stejně jako o minutu později Svoboda při akci Lamicha. Velkou příležitost otevřít skóre měli hosté v osmnácté minutě, kdy se dostal do šance Čerbajev, domácí se však ubránili. Ohromnou šanci v úvodní třetině měl i pardubický Rozsíval, ale ani on neuspěl.

Ve druhé třetině měli domácí drtivou převahu, ale střelecky vyšli naprázdno. Vítkovice se se štěstím bránily lavinovitým útokům domácích, kteří ve třicáté minutě nastřelili pravou tyčku vítkovické branky. O sedm minut později domácí, zabráni do útočného pojetí, podcenili protiútok Vítkovic a Varickij otevřel skóre. Pardubice pak měly ještě obrovské šance k vyrovnání, ale Prusek byl nepřekonatelnou překážkou. O převaze domácích svědčí poměr zásahů gólmanů. Zatímco brankář Pardubic Svoboda zasahoval čtyřikrát, Prusek dvacetkrát.

Závěrečná třetina nabídla podobný obraz hry jako ty předchozí. Domácí se předháněli v neproměňování šancí a marně dobývali vítkovickou branku. Hosté soustředěně bránili, přidali na důrazu a všemi způsoby se snažili rozdrobit souvislý tlak Pardubic. Tři minuty před koncem zápasu si to na ledě rozdali domácí Mikeska s vítkovickým Lamichem a jejich souboj potrestal rozhodčí pětiminutovým trestem a vyloučením do konce utkání.

O minutu později oslabil domácí Kříž zbytečným faulem. Pardubičtí trenéři odvolali 65 sekund před koncem brankáře, snažili se o vyrovnání, ale 32 sekund před závěrečnou sirénou Tomáš Jelínek dal druhým gólem pojistku na zisk dvou bodů pro vítkovické mužstvo. Pro vítkovického střelce to bylo v pořadí 686. utkání v lize, čímž vyrovnal dosavadní rekord Josefa Černého.

Ohlasy po utkání

Miloš Říha (HC IPB Pojišťovna Pardubice): „Přehráli jsme soupeře jednoznačně ve druhé a třetí třetině herně i kondičně, ale stále jsme na štíru se střelbou. V tréninku hráči všechny akce proměňují, ale v zápasech nám to nejde. Navíc nám chybí i štěstí, a tak asi přestaneme trénovat a počkáme si až na zápas. Možná, že se to zlomí. Trvá to už delší dobu.“

Ladislav Svozil (HC Vítkovice): „Perfektní výkon Martina Pruska i obětavost celého mužstva v obranné fázi rozhodly o našem vítězství. Pardubice měly zejména ve druhé a třetí třetině výraznou převahu, měly množství šancí, ale neproměnily je.“

Zápasy v sezóně

3. kolo, 13. 9. 1998
VIT - PCE
1:2
16. kolo, 25. 10. 1998
PCE - VIT
0:2
29. kolo, 27. 12. 1998
VIT - PCE
4:3
42. kolo, 7. 2. 1999
PCE - VIT
2:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Adam Svoboda 60 0 22 1
Obránci G A +/- TM
Pavel Kříž 0 0 0 2
Robert Pospíšil 0 0 0 2
Alexandr Cypljakov 0 0 0 0
Petr Jančařík 0 0 0 0
Tomáš Pácal 0 0 -1 0
Aleš Píša 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Pavel Kábrt 0 0 0 0
Martin Koudelka 0 0 0 0
Jaroslav Kudrna 0 0 0 0
Karel Plášek 0 0 0 0
Stanislav Procházka 0 0 0 0
Patrik Rozsíval 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0
Michal Mikeska 0 0 -1 25
Jiří Jantovský 0 0 -1 2
Tomáš Blažek 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube