13.08.2023
Redakce

Turnaj O pohár hejtmana ovládli dorostenci Dynama

O víkendu probíhal v pardubické enteria areně dorostenecký turnaj O pohár hejtmana, pardubické mladé naděje v domácím prostředí slavili zisk zlatých medailí. O vítězství rozhodli v přímém souboji o zlato s Mladou Boleslaví, třetí skončily České Budějovice.

Sobota 12. srpna

HC Dynamo Pardubice 3:4 sn HC Slavia Praha

Branky a nahrávky: 21. Macek (Krčál), 21. Korec (Tvrdík, Řehořek), 45. Korec (Macek) – 9. Matějovský (Kucharčík, Tittl), 19. Kucharčík (Matějovský), 34. Šámal (Pšenička, Kucharčík), rozh. náj. Matějovský

První velkou šanci utkání měli Pražané, kteří už ve 24. vteřině nastřelili tyč. Do výhodné, byť nenápadné pozice se dostal útočník Artur Matějovský, ale naštěstí pro Dynamo rozhodla dobře postavená branka. Slávistický Matějovský však přeci jen skóre otevřel a to v 9. minutě utkání, kdy se okamžitě po vyhraném buly prosadil za záda pardubického brankáře Matyáše Netušila. Slavia o 10 minut později zvýšila na 2:0, ale radost z dvoubrankového vedení dlouho netrvala, jelikož pardubický dorost o chvíli nato skóroval dokonce dvakrát a srovnal tak na 2:2. Nejprve se po přihrávce Davida Krčála zpoza brány trefil Vít Macek a následně se radoval také Lukáš Korec, který využil nebezpečného nahození z modré. Oba týmy se do konce zápasu prosadily ještě jednou a o vítězi tak rozhodovaly samostatné nájezdy, které ovládl pražský celek. Jedinou branku vsítil Matějovský.

BK Mladá Boleslav 3:5 Bílí Tygři Liberec

Branky a nahrávky: 12. Vasiak (Kristek, Polanský), 23. Maxin (Hrouda), 30. Matějka (Maxin) – 11. Šťástka, 14. Grebeníček (Šichař), 16. Grebeníček (Šťástka), 36. Krajdl (Hrouda), 39. Pekr (Stromský)

V druhém duelu turnaje se čekalo na branku necelých 11 minut, kdy síť rozvlnil liberecký kapitán Marek Šťástka. O 45 sekund později sice Středočeši díky gólu Sviatoslava Vasiaka vyrovnali, jenže Bílí Tygři po pěkné kombinaci před brankou a pohotové střele pod vyrážečkou od útočníka Štěpána Grebeníčka vedení rázem vzali zpátky do svých rukou. Dvanáct vteřin po startu druhé třetiny liberecký dorost předvedl další bleskurychlou akci, jež skončila druhým zápisem Grebeníčka a brankou na 3:1. Trpěliví Bruslaři se však nenechali rozhodit a ve třiadvacáté minutě nejprve snížili a těsně před koncem druhého dějství přidali ještě gól do šatny. Severočeši ale navázali na předchozí třetiny a po pěti minutách znovu vedli a to díky trefě forvarda Dominika Krajdla, který využil zaváhání boleslavského gólmana. Liberec už si své vedení tentokrát pohlídal a nakonec zvítězil 5:3.

HC Slavia Praha 1:4 HC Motor České Budějovice

Branky a nahrávky: 36. Matějovský (Tichý) – 7. Lev, 9. Hečko (Přibyl, Lev), 10. Čečetka, 30. Přibyl (Nedorost)

Třetí sobotní zápas nabídl přesvědčivý výkon Českých Budějovic, které měly nad Slavií převahu od prvních minut. Jejich dominance jim přinesla ovoce už v 7. minutě, kdy se do pravého rohu branky trefil útočník Jakub Lev. Motor navíc svého soupeře vůbec nešetřil a chvíli nato přidal další dvě branky. Když už to vypadalo, že jihočeský tým odejde z ledu s čistým kontem a vítězstvím 4:0, vstřelil gól útěchy forvard Artur Matějovský a zmírnil tak první prohru Pražanů na turnaji.

Bílí Tygři Liberec 0:4 HC Dynamo Pardubice

Branky a nahrávky: 5. Vápeník, 20. Macek, 25. Krčál (Křečan, Tvrdík), 31. Vápeník (Macek)

Dynamo se muselo v úvodu duelu bránit dlouhotrvajícímu tlaku Liberce, který nepouštěl soupeře přes vlastní polovinu. Pardubice však nepříjemné chvíle díky dobré defenzívě a skvělému výkonu brankáře Matěje Tuláčka přetrvaly a v páté minutě se po dobře sehraném protiútoku a trefě Teodora Vápeníka dostaly do vedení. V druhém dějství se Dynamo prosadilo podruhé. Famózní individuální akci nejprve předvedl útočník Tomáš Rolinek, když vymíchal rovnou tři hráče. Jeho střelu sice gólman vyrazil, ale k odraženému kotouči se dostal Vít Macek a do odkryté brány se nemýlil. Pardubický dorost do závěrečné sirény rozvlnil síť ještě dvakrát, konkrétněji útočníci David Krčál a Teodor Vápeník, libereckým Bílým Tygrům navíc nedovolil skórovat ani jednou, a tak jako první mančaft na turnaji udržel čisté konto.

HC Motor České Budějovice 1:4 BK Mladá Boleslav

Branky a nahrávky: 43. Hečko – 5. Matějka, 17. Kristek (Matějka), 38. Kurka (Beran), 44. Kurka (Beran)

V posledním sobotním utkání dominovali mladoboleslavští mladíci od začátku do konce. V čase 04:01 zapsal první trefu svého týmu Filip Matějka, který využil zaváhání českobudějovického brankáře. Podruhé se Středočechům podařilo prolomit obrannou zeď Motoru v 17. minutě, kdy se pěkným samostatným únikem a bekhendovou kličkou prezentoval kapitán Jakub Kristek a na začátku třetí třetiny přidali Bruslaři ještě jednu branku a šli tak už do třígólového vedení. České Budějovice necelé tři minuty před koncem ještě dokázaly snížit na 1:3, ale radost příliš dlouho netrvala, neboť Mladá Boleslav o chvíli později skórovala na konečných 4:1. Dynamo je tak po sobotních zápasech na prvním místě tabulky se čtyřmi body.


Neděle 13. srpna

08:00 HC Motor České Budějovice 3:2 Bílí Tygři Liberec

Branky a nahrávky: 6. Matějka (Skrdlant), 33. Uhlík (Přibyl, Smejkal), 40. Čečetka (Muška) – 31. Šťástka (Grebeníček, Erenberger), 37. Barna (Krajdl, Hrouda)

Druhý den turnaje odstartoval duelem mezi Českými Budějovicemi a Libercem, do zápasu vstoupil lépe Motor, který sice první velkou šanci nevyužil, ale v 6. minutě už se mohl radovat z úvodní branky. Ihned po vhazování se k puku dostal Skrdlant, který zpětnou přihrávkou na modrou čáru našel Daniela Matějku, jenž tvrdou střelou poslal puk pod břevno. Na další branku si diváci museli počkat až do třetí periody, v jejím úvodu Liberec srovnal stav v oslabení. Erenberger dokázal rozjet rychlou akci, kdy poslal puk na Grebeníčka, jenž ihned adresoval puk Marku Šťástkovi a ten ho poslal pod vyrážečku Jelínka. O dvě minuty později přispěchali Bílí Tygři s odpovědí, po tlaku v útočném pásmu jim vrátil vedení zakončením na zadní tyč Tobias Uhlík. Ve 37. minutě bylo znovu srovnáno, po dobré kombinaci v útočné třetině mířil přesně Danny Barna. České Budějovice definitivně překlopily výsledek na svou stranu ve 40 minutě díky samostatnému úniku Filipa Čečetky.

10:00 HC Slavia Praha 2:3 BK Mladá Boleslav

Branky a nahrávky: 3. Tittl (Pšenička), 5. Derka (Egart) – 9. Kurka (Kříž), 17. Maxin (Matějka), 40. Hanyš (Beran)

Slávistům výborně vyšel vstup do zápasu, po pěti minutách totiž vedli již 2:0. Pšenička rozjel dobrou kombinaci, poslal kotouč na volného Filipa Tittla a ten svou dělovkou poslal Slavii do vedení. O minutu a půl později našel Egart zpoza brány v předbrankovmé prostoru Petra Derku, jenž z první zamířil přesně mezi tři tyče. Mladá Boleslav zužitkovala v 9. minutě přesilovku a rychle se dostala zpět do zápasu, hned po vhazování se dostal k puku Adam Kurka a vystřelil přesně pod horní tyč. Na začátku druhé periody celek z města automobilů srovnal, po souboji v rohu hřiště přihrál Matějka před bránu, kde byl připravený Imrich Maxin, jenž překonal gólmana Höhliga. Poslední a zároveň rozhodující branka padla až ve 40. minutě, Mladé Boleslavi se povedlo otočit vývoj utkání ve vlastním oslabení. Beran využil zaváhání soupeře a vyslal dopředu Petra Hanuše, který rozradostnil svůj celek.

12:00 HC Dynamo Pardubice 4:1 HC Motor České Budějovice

Branky a nahrávky: 23. Macek (Krčál), 30. Rolinek (Vápeník), 42. Macek (Krčál), 45. Macek (Rolinek, Krčál) – 44. Svoboda

V prvním nedělním duelu Dynama se dlouho čekalo na první branku, i přestože šance k vidění byly. Skóre se poprvé měnilo ve 23. minutě, Krčál zavezl kotouč směrem na bránu a ještě ho poslal na Víta Macka, jenž uklidil puk mezi betony brankáře. Těsně před konce druhého dějství Pardubice zužitkovaly přesilovou hru, z pravého kruhu se prosadil Tomáš Rolinek. Východočeši na začátku třetí třetiny ustáli oslabení tři na pět, ve 42. minutě přidali třetí branku po parádní akci dvojice Krčál, Macek, druhý jmenovaný ji zakončil do odkryté části branky střelou z první. Minutu a půl před koncem předvedl hezkou individuální akci Václav Svoboda, byl sám před gólmanem, kterého překonal zakončením mezi nohama. Na konečných 4:1 upravil stav v poslední minutě Vít Macek, jenž zároveň završil hattrick.

14:00 Bílí Tygři Liberec 1:3 HC Slavia Praha

Branky a nahrávky: 36. Barna (Krajdl) – 2. Tittl, 23. Šámal (Tichý), 41. Tittl (Matějovský)

Slavia měla hned na začátku utkání k dispozici přesilovou hru, kterou dokázala zužitkovat díky střele Filipa Tittla od modré a po 86 vteřinách se ujala vedení. Následovaly další vyloučení na obou stranách, další branka byla ale k vidění až ve 23. minutě. Tichý se dostal před Hráška a poté přihrál Viktoru Šámalovi, jenž zamířil přesně do horního rohu liberecké branky. Ve třetí části Bílí Tygři vykřesali naději na vyrovnání, z levého kruhu pálil přesně z první Danny Barna. Místo snahy o vyrovnání však Liberec hrál oslabení, po jeho úspěšném ubránění si ale pražský celek vzal dvoubrankové vedení zpět zásluhou druhého přesného zásahu Filipa Tittla.

16:00 BK Mladá Boleslav 0:2 HC Dynamo Pardubice

Branky a nahrávky: 14. Ruml (Macek), 38. Krčál (Vápeník)

Poslední zápas turnaje byl zároveň rozhodujícím střetnutím o vítězi. Pardubice v první třetině nevyužily dvě přesilovky, na konce periody se jim ale povedlo dostat do vedení. Macek nahrál na modrou čáru Ondřeji Rumlovi, jenž propálil vše, co mu stálo v cestě. Mladou Boleslav i ve druhé části trápila nedisciplinovanost, zároveň ve 22. minutě sáhla ke změně v brankovišti, do brány nastoupil Marek Sklenička. Východočeši dlouho drželi nejtěsnější možné vedení, navýšit se jim ho povedlo až ve 38. minutě v přesilové hře. Vápeník přihrál na modrou Davidu Krčálovi a mladoboleslavští podruhé inkasovali z podobné situace. Dorostenci Dynama si tak výhrou 2:0 zajistili prvenství v Turnaji O pohár hejtmana.


Konečné pořadí turnaje O Pohár hejtmana

1. místo – HC Dynamo Pardubice
2. místo – BK Mladá Boleslav
3. místo – HC Motor České Budějovice
4. místo – HC Slavia Praha
5. místo – Bílí Tygři Liberec

Nejlepší brankář turnaje: František Kovář (BK Mladá Boleslav)
Nejlepší útočník turnaje: Vít Macek (HC Dynamo Pardubice)
Nejlepší obránce turnaje: Teodor Vápeník (HC Dynamo Pardubice)