28.04.2022
Redakce

TOP momenty sezony: Dynamo v reprezentacích

Jak si vedli pardubičtí hokejisté na reprezentačním poli? Matěj Blümel i přes horší závěr sezony v Dynamu stále válí ve výběru finského lodivoda Jalonena, Davida Ciencialu bohužel v boji o nominaci o mistrovství světa vyřadilo zranění. Michal Hrádek s Tomášem Urbanem se zúčastnili předčasně ukončeného MS U20 v Kanadě a reprezentační dres navlékli i další borci z Pardubic.

Dres reprezentačního áčka oblékal nejčastěji Matěj Blümel, který dostal pozvánku na Karjala Cup, kde ve třech zápasech vstřelil jednu branku. Poté ho již bývalý trenér reprezentace Filip Pešán povolal společně s Adamem Musilem na Channel One Cup, kde ve dvou zápasech nebodoval a jeho klubový spoluhráč odehrál tři zápasy a bodově vyšel taktéž na prázdno. Jednadvacetiletý útočník si nakonec vybojoval i let do Pekingu na olympijské hry, kde ale z pozice náhradníka do akce nezasáhl. „Byl jsem jednoznačně rozhodnutý, že to vezmu. Nikdy jindy už by se mi taková příležitost nemusela naskytnout. Šance zahrát si na olympijských hrách se neodmítá. Zatím jsem ještě nenaskočil do zápasu, ale zase tak mě to nemrzí. Už jen to, že tady můžu být, je skvělé,“ tešilo mladého útočníka.

Blümel dostává šanci i od nového kouče reprezentace Kari Jalonena a společně s Davidem Ciencialou byl nominován na jednotlivé reprezentační srazy mistrovství světa v řadě. „Hraje se mi pod ním dobře. Myslím – a nechci to zakřiknout – že se mi v reprezentaci daří. Cítil jsem se fajn i s předchozími trenéry, sedí mi i systém pana Jalonena. Chce po nás bruslivý hokej a všichni víme, co máme hrát,“ řekl po dvougólovém večeru proti Rakousku. Ve čtyřech zápasech přípravy k tomu rychlonohý útočník zapsal ještě 2 asistence. Jeho o pět let starší spoluhráč si ve třech zápasech připsal premiérovou branku v národním týmu a k tomu přidal dvě gólové nahrávky. Kotouč si však po přesilovkové trefě do sítě Rakouska nevzal: „Já na puky moc nejsem. Mám schované v hlavě, že jsem dal první gól, ale že bych si puky někde vystavoval, to ne.“ Cienciala však kvůli zranění musel národní tým opustit, v reprezentaci tak zůstal z pardubických hokejistů jen Matěj Blümel.

Na nedokončeném mistrovství světa do dvaceti let v Kanadě se představila dvojice pardubických hráčů Michal Hrádek a Tomáš Urban. „Především bude rozhodovat týmový výkon. Jak si budeme pomáhat na ledě a jaká budeme parta,“ svěřil se před odletem do Edmontonu druhý jmenovaný, který na turnaji odehrál oba zápasy českého týmu a nebodoval. Michal Hrádek startoval pouze v prvním zápase proti domácímu týmu, po kterém dostal disciplinární trest a turnaj záhy skončil. Dvacítka už začala přípravu na odložený šampionát. Posledního reprezentačního srazu se v dubnu zúčastnil jak Tomáš Urban, tak i jeho útočný kolega Daniel Herčík.

Aktuálně probíhá v německém Landshutu a Kaufbeurenu mistrovství světa hráčů do 18 let. Ač se do přípravy týmu Jakuba Petra zapojila hned čtveřice pardubických borců (Tomáš Hebek, Jakub Koudelka, František Formánek a Dominik Pavlata), tak na šampionát 200 kilometrů od českých hranic se nepodívá ani jeden. Jako necestující náhradník byl nominován pouze obránce Tomáš Hebek.

V národním týmu do sedmnácti let reprezentovali v uplynulé sezoně pardubické barvy brankář Lukáš Matěcha a útočníci Adam Fiala, Tadeáš Kalužík. Do reprezentace do šestnácti let se pak podíval Samuel Šmerda.