15.12.2019
Redakce

Statistika není nuda aneb Co přinesla polovina základní části řečí čísel?

Pardubice — Reprezentační přestávka přišla pro Dynamo po odehraných 26 zápasech. To nám dává možnost bilancovat po skončené půlce základní části. Co se týče brankoviště, tam vládne skvělý Ondřej Kacetl. Jak to vypadá na ostatních postech? To se dozvíte na následujících řádcích.

Brankáři

Jak již bylo zmíněno. Králem brankářů je aktuální jednička týmu – Ondřej Kacetl. Odchovanec Znojma nastoupil do 19 zápasů, v nichž průměrně inkasoval 2,36 gólů na utkání a úspěšnost zákroků si držel na čísle 92,61 %. Mezi maskovanými muži, kteří mají na kontě alespoň 10 duelů, je Kacetl se svou úspěšností na třetí příčce!

Současná dvojka Pavel Kantor odchytal výborný duel proti Liberci, v němž zastavil pětatřicet střel soupeře, čímž pomohl týmu k bodu po porážce po nájezdech. Dynamu však nevyšlo střetnutí v Třinci, takže čísla osmadvacetiletého gólmana jsou dosti zkreslená.

Obránci

Ofenzivní statistiky beků vede navrátilec Jan Kolář s devíti asistencemi v pětadvaceti zápasech. Navíc zblokoval 42 střel – nejvíce ze všech spoluhráčů. Kvalitními výkony se prezentuje Jan Zdráhal, který nasbíral přihrávek sedm a společně s Jurajem Mikušem vede klubovou statistiku +/- s bilancí +8. Slovenský zadák má na kontě tři zásahy. Stejně je na tom bourák Rhett Holland. Rodák z Calgary tvrdí muziku, průměrně za utkání předvede 1,84 hitů (nejvyšší číslo týmu) a v Radegast Indexu je na pátém místě v rámci celé extraligy.

Útočníci

Dynamo ve 26 zápasech nastřílelo 58 branek. Téměř polovinu z nich má na svědomí útočné trio Radoslav Tybor (13 gólů) – Robert Kousal (8 gólů) – Jan Mandát (6 gólů). Slovenský forvard je v tomto ohledu třetí nejlepší v lize. Před ním je pouze Zaťovič z Brna o dvě trefy a nedostižný Gulaš z Plzně, jenž skóroval třiadvacetkrát. Kousal je prozatím jediný, kdo z Dynama překonal hranici deseti přihrávek, má jich dokonce 12. Uznání zaslouží i Mandát, kterému se povedlo překonat svůj minulý ročník. V sezoně 2018/2019 odehrál v základní části 45 zápasů s bilancí 3+7. Letos dosud nastoupil do 25 duelů s bilancí 6+9.

Ofenzívu Pardubic táhne i mladičký Denis Kusý. Dvaadvacetiletý útočník se stejně jako Mandát bodově překonal. Na kontě má nyní 16 utkání a deset bodů (2+8). Půl bodů na zápas drží posila Johan Harju (22 utkání, 4+7) a těsně pod touto hranicí je Denis Kindl (17 zápasů, 2+6). Bojovnost do týmu přinesl Matěj Beran, jenž rozdal v devíti duelech sedm hitů. S bilancí 0,78 hitů na zápas je nejlepší z útočníků v této statistice.

Dynamo

Zlepšení musí přijít ve speciálních formacích. Pardubice využijí pouze 13,4 % přesilových her. Hůře na tom jsou jen v Litvínově (12,79 %) a ve Vítkovicích (11,63 %). Ani v oslabení Dynamo nedominuje. S ubráněnými 71,76 % je v tomto ohledu poslední. Mohlo by se ale přeci jen blýskat na lepší časy. Ve snovém víkendu, kdy v enteria areně padla Sparta i Kometa, ubránili Východočeši všech devět oslabení (včetně pětiminutového) a využili tři početní výhody z deseti.

Pardubice v letošním ročníku příliš nefaulují. Jasně to můžeme vyčíst z počtu trestných minut. V kolonce jich svítí pouze 231, což znamená druhé místo v rámci soutěže. Lépe na tom jsou pouze v Brně, Kometa má o jednu trestnou minutu méně.

Velké poděkování si zaslouží fanoušci. Průměrně jich na domácí zápasy zajde 7 435, což Dynamo řadí na druhé místo za vedoucí Spartu (10 255) a před třetí Kometu (7 422).