03.04.2022
Redakce

Statistické ohlédnutí za sezonou - brankáři

Do pardubického brankoviště se v průběhu extraligové sezony podívala hned trojice maskovaných mužů. Pojďte se podívat, jak se Frodlovi, Kloučkovi a Soukupovi dařilo v brance Dynama a kolik toho kdo odchytal za pardubickou obranou.

V průběhu základní části letošní extraligové sezony se do pardubické branky podívala trojice brankářů Frodl, Klouček a Soukup. Z dvojice Frodl – Klouček, která na začátek sezony neměla pevně danou pozici jedničky či dvojky, se lépe vyprofiloval explzeňský zrzek.

Dominik Frodl ve své úvodní pardubické sezoně odchytal přes 2 tisíce minut. V osmatřiceti zápasech, z nichž 19 vyhrál, skončilo za jeho zády přesně 82 puků z 955 střel. Díky tomu měl brankář s třiačtyřicítkou na zádech průměr 2.32 branky na zápas a procentuální úspěšnost zákroků 91.41 %. Nejlepším brankářem základní části se stal expardubický Ondřej Kacetl, na něhož ztratila pardubická jednička z osmé příčky víc než procento a půl. Hned čtyřikrát zavřel Frodl branku úplně a nedovolil soupeřům skórovat. Povedený zápas zažil i v listopadu v pražské O2 aréně, kde ho překonal pouze nejlepší extraligový střelec Chlapík a v nájezdech Frodl zneškodnil celou pětici sparťanských exekutorů: „Soupeře jsem načtené neměl, nikdy to nedělám, nemám to rád, “ hodnotil tehdy skromně výhru 2:1 po nájezdech, na které měl lví podíl. Do statistik si napsal slávistický odchovanec 1 asistenci a 8 trestných minut. Brankář s lehkými reprezentačními zkušenostmi byl také jediný, kdo se do branky postavil ve vyřazovací fázi. V osmi zápasech inkasoval celkem dvacetkrát a zůstal vzdálen číslům ze základní části. „Těžko se mi hledají slova. V play off zkrátka rozhodují hnusné góly,“ smutněl po vyřazení v pátém zápase na ledě Motoru.

Milan Klouček dostával víc příležitostí v pardubickém brankovišti v první polovině sezony. Celkem se do branky dostal skoro na 1300 minut v 23 zápasech. Pardubický odchovanec dostal 61 branek z 638 střel a s průměrem 2.85 inkasované branky na zápas dovedl Dynamo ke čtrnácti výhrám. V úspěšnosti zákroků zaostal o necelé procento za svým brankářským kolegou Frodlem, když pokryl 90.44 % střel mířících na jeho klec. K jednomu dvouminutovému trestu přidal třiadvacetiletý brankář dvě gólové asistence. Rozhodně nejpovedenější zápas sezony si nadějný brankář připsal v říjnu, kdy na domácím ledě jednatřiceti zákroky zneškodnil soupeře a připsal si čisté konto při vysoké výhře 6:0. Brankář Dynama si také užil listopadový návrat do Českých Budějovice, kde před dvěma let pomohl Motoru k postupu do nejvyšší soutěže. „Kluci, kteří tu se mnou ten rok hráli, už tady moc nejsou. Ale znám skoro všechny z realizačního týmu i nějaké kluky z týmu. Moc jsem se na to tady těšil a jsem rád, že jsem v bráně dostal šanci. Je příjemné, když vyhrajeme a mohl jsem navíc tady chytat.“ Klouček přidal i 6 zápasů za partnerský klub ve Vrchlabí, kde inkasoval průměrně 3.3 branky na zápas.

Na jedno utkání se do pardubické svatyně dostal i Jakub Soukup, který plnil hlavně roli trojky a pořádnou minutáž dostával ve Vrchlabí. Sedmadvacetiletý brankář zasáhl do necelých 12 minut prosincového zápasu s Českými Budějovicemi a z deseti střel jednou inkasoval. Soukup strávil ve vrchlabském brankovišti celkem 34 zápasů, ve kterých inkasoval průměrně dvě a půl branky na zápas s procentuální úspěšností zákroků 91.46 %.