29.10.2020
Redakce

Stanovisko Dynama je jasné – Chceme trénovat a hrát!

Letošní ročník Tipsport extraligy je od 12. října přerušen. Nařízení Vlády ČR zakazují přípravu profesionálních sportovců ve vnitřních prostorách, hokejisté HC Dynamo Pardubice proto vyrazili kvůli ledové ploše do sousedního Polska. S tím, jaká je nyní situace při jednání s ministerstvem zdravotnictví o znovu rozběhnutí extraligy jsme se bavili se sportovním ředitelem Dynama Dušanem Salfickým.

V minulých dnech se objevily informace, že by Vláda ČR mohla profesionálním sportovcům umožnit nejen plnohodnotný trénink, ale i zápasy. „Nicméně události z minulého týdne, které vedly ke změně ministra zdravotnictví, veškerá tato jednání zastavily. Nyní čekáme na nového ministra, aby šéf Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička mohl navázat na jednání z minulého týdne,“ řekl k současné situaci sportovní ředitel HC Dynamo Pardubice Dušan Salfický.

Asociace profesionálních klubů v minulém týdnu cítila velkou naději na to, že by se extraliga mohla brzy rozběhnout. „Vedení APK na základě informací z jednání s předchozím ministrem sestavilo nový kalendář zápasů, který by začínal 1. listopadu. Nicméně po zmíněných událostech jsme se vrátili k předchozímu harmonogramu, tedy od 11. listopadu. Jestli se však ten den bude skutečně hrát závisí na výsledku jednání Milana Hniličky a Tomáše Krále (Prezident Českého hokeje) s vládními činiteli,“ uvedl Salfický.

Hráči Dynama se nejdříve připravovali na suchu. Na parkovišti u enteria areny mohli využít inline plochu a otevřený stan, kde posilovali. Program měli doplněný také o výběhy na Kunětické hoře či tréninky venku u Sokolovny v ulici Na Olšinkách. Aby však neztratili kontakt s ledem, už minulý pátek vyrazili na čtyřdenní soustředění do polské Svídnice, kam se po dvou dnech ve středu 28. října večer vrátili na dalších pět dní.

„Chtěli jsme, aby hráči co nejrychleji začali bruslit, protože věříme, že restart extraligy přijde rychle. Našli jsme azyl v Polsku. Sice jsme zvažovali i místa v Česku, jenže takové varianty, které by splňovaly vládní nařízení a byly by v dostupném okolí, nejsou. Při zvážení všech aspektů jako využívání vnitřních prostor – zázemí, kabiny, sprchy, jsme se rozhodli radši vycestovat do zahraničí, kde to místní vládní nařízení umožňují,“ vysvětlil Dušan Salfický.

A právě 57tisícové polské město Svídnice tyto požadavky splňuje. „Ve Svídnici jsme našli ideální podmínky pro trénink na ledě i venku. Je to komplikovanější, musí se převézt spousta materiálu potřebného k tréninkům, ale pořád je to lepší než běhat po kopcích, když kluci mohou bruslit,“ uzavřel Salfický.