12.04.2024
Redakce

Pokud chceme vyhrát, musíme porazit každého, má jasno Lukáš Radil

Pardubičtí hokejisté si po 12 letech zahrají finále Play off Tipsport extraligy. O postupu do boje o titul rozhodli už před týdnem na ledě Litvínova, semifinálovou sérii ovládli v poměru 4:0 na zápasy. Od té doby Dynamo čeká na svého finálového soupeře. Semifinále mezi Spartou a Třincem je velmi vyrovnané a rozhodovat bude až sedmý zápas. „V téhle chvíli je asi jedno, proti komu budeme hrát,“ říká pamětník titulu z roku 2012 Lukáš Radil.

Přesně před týdnem, tedy v pátek 5. dubna, zvítězilo Dynamo v Litvínově 6:5 a rozhodlo tak v nejkratším možném čase o postupu do finále. Nyní se pardubičtí hokejisté připravují na boj o titul.

„Příprava není nijak zvláštní, není to nic nového. Snažíme se udržet v tempu, abychom byli připravení na ten první zápas,“ prozrazuje Lukáš Radil.

Druhou semifinálovou sérii mezi Spartou a Třincem rozhodne až sedmý zápas. Sparta sice vedla už 3:0 na zápasy, Oceláři ale dokázali manko smazat. Šesté utkání sledoval celý tým společně.

„Včera jsme měli společnou večeři, kde jsme to měli zapnuté a koukali jsme na to. Byl to asi první zápas, který jsem viděl skoro celý, spíš se dívám na výsledky a až tak pilně to nesleduju. Oba soupeře známe,“ říká třiatřicetiletý útočník.

O finálovém soupeři se rozhodne v sobotu. Lukáš Radil nemá žádnou preferenci.

„Já si myslím, že v téhle chvíli je to asi jedno, s kým budeme hrát. Pokud chceme vyhrát, musíme porazit každého. Myslím, že sebevědomí máme, věříme si.“

V dosavadním průběhu play off Dynamo prohrálo pouze jednou. Týmy Mountfieldu HK a Litvínova ovšem byly nepříjemnými soupeři.

„Obě ty série byly strašně těžké. Museli jsme se prokousat, ty týmy nás prověřily. Ve finále nejsme jen tak,“ říká odchovanec pardubického hokeje.

Lukáš Radil byl před 12 lety součástí mistrovského týmu, společně s ním také jeho současní spoluhráči Tomáš Zohorna, Robert Kousal a Jan Kolář. Na tehdejší úspěch rozhodně nezapomněli.

„Připomínáme si to nějak v průběhu času, když narazíme na nějakou historku, která se v té době stala. Permanentně na to vzpomínáme, ale samozřejmě to je pryč a teď se soustředíme na tohle finále, abychom si vytvořili nové vzpomínky,“ má jasno útočník s 56 starty v NHL.

Přesné emoce z poslední mistrovské cesty si ale Ráďa nevybaví. Tehdy mu bylo 21 let.

„Snažil jsem se na to vzpomínat, ale moc si na to nepamatuju. Mám to v hlavě jako takový rychlík, který přejel a mám v hlavě jen pár vzpomínek. Vůbec nevím, jak jsem to tenkrát prožíval,“ uzavírá Lukáš Radil.

Finálová série Play off Tipsport extraligy 2024 začne na ledě pardubické enteria areny v úterý 16. dubna v 18 hodin.