01.02.2024
Redakce

Noví členové Dynastie Dynamo: Tomáš Blažek

Tomáš Blažek je poslední ze čtyř legend pardubického hokeje, kteří byli v rámci druhého ročníku Dne D uvedeni do Dynastie Dynamo, tedy do společenství osobností, které se významným způsobem zasadili o rozvoj pardubického hokeje či budování jeho věhlasu v Česku i zahraničí. Přečtěte si medailonek historicky nejlepšího nahrávače Dynama.

Tomáš Blažek se narodil 3. března 1975.

Když mu bylo asi pět let a zamrzl Pohránecký rybník, tatínek ho učil bruslit. Přes kurz bruslení na zimním stadionu a přípravku Tesly se potom dostal k opravdovému hokeji pod vedením Evžena Musila. V roce 1991 si ho z juniorů vytáhl do ligovému mužstva trenér Karel Franěk. Do ligového utkání ho však nasadil až v následující sezoně 1992/93 trenér Zdeněk Uher. Odehrál 22 zápasů a vstřelil své první tři góly.

S přibývajícími zkušenostmi se stále víc prosazoval. Jako junior reprezentoval v prvním samostatném českém týmu na ME osmnáctiletých. Z Polska (1993) si přivezl bronzovou medaili, navíc se stal nejproduktivnějším hráčem šampionátu (6+7), a to ve společnosti Davida Výborného, Radka Bonka, Václava Prospala, Petra Sýkory či Niklase Sundströma. Hrál i na MS do 20 let v Ostravě a Frýdku-Místku (1994 - páté místo) a v Kanadě (1995 – šesté místo). V seniorské reprezentaci absolvoval tři turnaje Euro Hockey Tour v Rusku, Švédsku a Pardubicích. Celkem za národní tým odehrál 10zápasů a vstřelil tři góly.

Unikátní je však jeho věrnost mateřskému klubu. Pardubický dres oblékal od dětství po celou kariéru. Nastoupil k neskutečným 1016 oficiálním zápasům! V letech 1992 až 2009 za Pardubice odehrál 776 ligových utkání (2. místo v historické tabulce), vstřelil 190 gólů (10.) a zaznamenal 330 asistencí (1.). Stal se tak nejlepším nahrávačem v historii pardubického klubu! „Od malička jsem byl pardubickým patriotem,“ odpovídal vždy Tomáš Blažek na otázku, proč ho nikdy nezlákaly nabídky z jiných týmů.