31.01.2024
Redakce

Noví členové Dynastie Dynamo: Josef Kratochvíl

MUDr. Josef Kratochvíl je jedním ze čtyř legend pardubického hokeje, kteří byli v rámci druhého ročníku Dne D uvedeni do Dynastie Dynamo, tedy do společenství osobností, které se významným způsobem zasadili o rozvoj pardubického hokeje či budování jeho věhlasu v Česku i zahraničí. Přečtěte si medailonek bývalého obránce a následně předsedy zdravotní komise hokejové Tesly Josefa Kratochvíla.

MUDr. Josef Kratochvíl se narodil 29. ledna 1932.

S hokejem začínal na slavném pražském stadionu na Štvanici. Klubu I. ČLTK zůstal věrný až do roku 1957. V létě hrál tenis, v zimě hokej. Velkým vzorem mu byl vynikající reprezentant Jaroslav Drobný, hokejový mistr světa z roku 1947, který po emigraci vyhrál v roce 1954 tenisový Wimbledon v barvách Egypta. Pardubice měl rád, po válce pravidelně jezdil hrát na tenisovou Juniorku. Jako dorostenec patřil k nejlepším tenistům v republice. V roce 1948 se stal v Pardubicích mistrem ČSR do 16 let. O rok později obsadil v přeboru ČSR do 18 let druhá místa ve dvouhře, čtyřhře i smíšené čtyřhře.


Vynikal i v hokeji. V roce 1951 pomohl na IX. Světových zimních akademických hrách v Rumunsku vybojovat titul a stal se akademickým mistrem světa. Za výběr Prahy nastoupil na Štvanici 11. února 1955 proti švédskému Leksandu IF. Tehdy se poprvé vysílal přímý televizní přenos v Československu. Původně se měly přenášet jen první dvě třetiny. Nadšené telefonáty diváků však záměr pozměnily a zápas se odvysílal celý.

Pardubičtí funkcionáři nemohli přehlédnout, jak v Motorletu / I. ČLTK Praha válí úderná útočná řada mladíků ve složení Jiří Pokorný, Otakar Mareš a Josef Kratochvíl. V roce 1956 je přijel trenér Bohuslav Rejda během letní přípravy na Štvanici lanařit do Dynama Pardubice. Pokorného s Marešem získal hned, Kratochvíl musel ještě dokončit studia na lékařské fakultě University Karlovy.

Společně s Vladimírem Kobranovem vytvořili skálopevnou obranu. Hrávali spolu až do sezony 1963/64. V ligových soutěžích absolvoval 13 sezon. Za Dynamo a Teslu Pardubice odehrál v ročnících 1957/58 až 1963/64 celkem 317 utkání a vstřelil v nich 73 gólů. Podílel se i na prvním medailovém umístění pardubického týmu v sezoně 1959/60 pod vedením Bohuslava Rejdy. Po ukončení aktivní kariéry se stal v roce 1965 předsedou zdravotní komise hokejového oddílu Tesly Pardubice i okresního výboru ČSTV.

MUDr. Josef Kratochvíl, bývalý úspěšný hráč, se stal později primářem stomatologie a ředitelem pardubické nemocnice.