06.06.2023
Redakce

Hráči Dynama se zúčastní charitativní akce v Benátkách nad Jizerou

Lukáš Sedlák, Tomáš Hyka a Roman Will se objeví na charitativní florbalové akci konané 9. a 10. června 2023 ve sportovní hale v Benátkách nad Jizerou. Účelem akce je podpořit Michala Teresku, šestnáctiletého chlapce z Pardubic, který prodělal dětskou obrnu. Druhá část výtěžku bude věnována na vydání knížky Handicap – no a co!.

Patnáctý ročník charitativní akce ve sportovní hale v Benátkách nad Jizerou se koná 9. a 10. června 2023, přičemž trojice hráčů Dynama bude přítomná během soboty 10. června od 14:00. Kromě Lukáše Sedláka, Tomáše Hyky a Romana Willa se na akci objeví další známé osobnosti nejen ze světa sportu. HC Dynamo Pardubice do aukce věnuje hraný dres Jana Růžičky ze sezóny 2022/23 a několik doplňkových předmětů s motivy klubu. Sami hráči pak dodají do aukce své dresy, případně hranou výstroj.

KDO JE MICHAL TERESKA

Míša se narodil o dva měsíce dříve, aniž by k tomu něco během těhotenství nasvědčovalo. Po klasických vyšetření u těchto předčasně narozených dětí se ukázalo a následně magnetická rezonance potvrdila postižení bíle hmoty mozkové a tím diagnózu dětské mozkové obrny v Míšově případě spastické kvadruparézy. Díky Míšově odhodlání, lásce ke sportu a rokům rehabilitací je v současnosti Míša schopen fungovat skoro v běžném režimu. Tedy nikdy nebude chodit a je stále odkázán na pomoc druhých v otázce soběstačnosti, ale v mnohých věcech se pomalu zlepšuje a rád by byl v dospělosti soběstačný. Toto samozřejmě stále díky nekonečným hodinách strávených rehabilitacemi, a hlavně i aktivním provozováním různých sportů. Mezi tyto patří například sledge hokej, basketbal, atletika či handbike. Druhým hlavním motivačním prvkem v jeho léčbě je pasivní sport, kde nejen že sleduje vše, co se hýbe (nejvíce má rád cokoliv reprezentačního, pardubický hokej, chrudimský fotbal a futsal).
Kromě toho se snaží na svém YouTube kanále vyprávět o tom, jaké to je žít s obrnou, a hlavně ukázat, co vše se dá dělat, aby děti jako on měli představu a mohli se také zapojit do různých aktivit.

KNIHA O SPORTU HANDICAPOVANÝCH

Druhá část výtěžku bude věnována na vydání knížky Handicap – no a co! Kniha přiblíží neuvěřitelný svět handicapovaných sportovců se zveřejněním jejich příběhů, ale z té humorné stránky. Setkání s nimi vás nabíjí energií. Zjišťujete, že řada problémů, které řešíte, vlastně problémy vůbec nejsou. Pořadatelé akce by vydáním knihy rádi všem přiblížili, že svět sportu handicapovaných je úžasný a v mnohém směru pro zdravé jedince inspirativní.

FLORBAL NENÍ PRIORITOU

Florbal je sice tím hlavním v případě charitativních projektů, ale vůbec ne tím nejdůležitějším. O vítězství totiž v žádném případě nikdy nejde, i když nejlepší týmy získají pohár a první tři celky speciální medaile. Jde o to podpořit charitativní myšlenku. Finanční prostředky se vybírají hned z několika směrů. Přímo v hale na místě je umístěna kasička, kam je možní vložit jakýkoli obnos. Druhá možnost je příspěvek z dražby dresů a sportovních relikvií. Dříve to byly například dres fotbalisty Lionela Messiho, motocyklová kombinéza Filipa Salače, hokejové dresy Jaromíra Jágra, Petra Nedvěda, Tomáše Plekance, Milana Nového, Radima Šimka, Romana Willa a hlavně Sidney Crosbyho. Ty fotbalové pak například od Petra Čecha a Tomáše Vaclíka. K tomu řada dresů ligového fotbalu a extraligového hokeje nebo třeba startovní číslo legendárního skokana na lyžích Pavla Ploce. To je jen malý výčet toho, co se podařilo.

V loňském roce se do čtrnáctého ročníku akce zapojilo hned šestnáct týmů. Každý ze dvou dnů s jinými sestavami. Na palubovce se pak znovu objevila celá plejáda známých osobností ze světa sportu. Včetně Radima Vrbaty, Romana Willa, Radana Lence, Jana Růžičky nebo bronzového z hokejového mistrovství světa Karla Vejmelky. V předchozích ročnících nechyběli přímo v akci také medailisté z významných sportovních akcí, včetně mistrovství světa nebo olympijských her. Třeba legendární hokejisté Milan Nový a Ladislav Šmíd, snowboardistka Eva Samková, herec Jakub Štáfek nebo šéfredaktor sportovní redakce České televize Robert Záruba. Jednotlivé ročníky pak zahajují známé osobnosti. V Benátkách nad Jizerou se o to třeba v předchozích ročních objevili populární herec Ota Jirák a také první československý kosmonaut Vladimír Remek.