04.03.2023
Redakce

Dynamo uzavře základní část východočeským derby s Hradcem Králové

Už v neděli 5. března odehrají pardubičtí hokejisté poslední zápas základní části Tipsport extraligy, v němž vyzvou svého největšího rivala Mountfield HK. Dynamo už sice má první místo zajištěné, ovšem vypjatý duel v Hradci jistě bude chtít ovládnout, o to víc, když se jedná o poslední přípravu před play off. Šlágr 52. kola vypukne v 16:30 v ČPP aréně a můžete jej sledovat také na ČT Sport.

52. kolo: Mountfield HK – HC Dynamo Pardubice - sleduj ONLINE

Stojí za připomenutí

  • Poslední východočeské derby skončilo pohodlným vítězstvím 4:1 pro Pardubice.
  • Svěřenci Radima Rulíka sice už o postavení v tabulce nehrají, ale muži Tomáše Martince stále ano. Kvůli prohře 2:3 se Spartou ztratil Mountfield svou pozici v top čtyřce a bude potřebovat v derby nejen bodovat, ale zároveň aby Liberec zaváhal.
  • Východočeské derby vyhodnotily bezpečnostní složky Policie ČR jako rizikové utkání, proto jej budou doprovázet speciální opatření. Fanouškům Pardubic bude umožněn vstup skrze samostatný vchod a pouze do sektoru určeném pro příznivce Dynama. Ti z nich, kteří si zakoupili vstupenky blízko domácího kotle, nebudou na stadion vpuštěni. Po zápase bude na pardubické fanoušky čekat autobus, jenž je bezpečně dopraví na královehradecké hlavní nádraží.

Z kabiny Dynama

Dynamu se po ovládnutí základní části extraligy nedaří. Své prvenství potvrdilo 19. února v Karlových Varech, kde porazilo tamní Energii suverénně 5:0, jenže od té doby výsledkově tápe. Nejprve padly Pardubice doma s Kometou Brno 1:3, následně nestačily venku na Liberec (1:5) a nevyzrály ani na Litvínov, který si z enteria areny odnesl dva body za výhru 3:2 po samostatných nájezdech.

„Myslím, že navzdory skóre, jsme ty první dvě třetiny neodehráli úplně špatně. Brzdí nás ale drobné nepřesnosti. Ve třetí třetině jsme dali dva góly, měli jsme tam tlak, navíc jsme výborně ubránili oslabení, kde jsme měli hodně bloků. Ve třetí třetině to byl parádní týmový výkon. Škoda, že v prodloužení jsme neproměnili přesilovou hru. V nájezdech byl následně šikovnější Litvínov,“ analyzoval klání s Vervou asistent trenéra Richard Král.

Nyní čeká Dynamo poslední zkouška před play off v podobě Mountfieldu HK, který by podle beka Ondřeje Vály mohl být pro tým tou nejlepší prověrkou. „Je to pro nás výborná příprava před play off, jelikož Hradec hraje o hodně, takže zápas bude mít velké emoce a nasazení. Očekávám utkání největší kvality,“ uvedl čtyřiadvacetiletý rodák z Kolína. „Bude důležité vstřelit první gól, aby to z nás opadlo. Pak už se nám určitě bude hrát jednodušeji,“ dodal útočník Matej Paulovič.

Sestava Pardubic z minulého utkání:

Will – J. Kolář, Čerešňák, T. Dvořák, D. Musil, Vála, Kaštánek, Hrádek – Cienciala, L. Sedlák, Radil – Říčka, Zohorna, Hyka – Paulovič, Poulíček, Vondráček – A. Musil, Mandát, T. Zeman.



Aktuálně od soupeře

Ještě donedávna porážel Hradec jednoho soupeře za druhým. Deset zápasů dlouhá série vítězství však byla utnuta Mladou Boleslaví, která v ČPP aréně zvítězila 4:3 po prodloužení. Vrátit se na vítěznou vlnu nedokázal výběr Tomáše Martince ani v těžkém souboji se Spartou, nad níž dokonce dvakrát v zápase vedl, ovšem přesto nakonec prohrál 2:3. Mountfield totiž vůbec nezvládl třetí třetinu, ve které se nechal sedmkrát vyloučit a až sedmnáct minut hrál v početní nevýhodě. Pražané nakonec trestů využili a v 53. minutě gólem Michala Řepíka skórovali na konečných 3:2.

Disciplinovanost zkritizoval i asistent kouče Hradce Petr Svoboda. „Odehráli jsme dobrý zápas. Poučení do dalších utkání je disciplína a od toho se musíme odrazit. Musíme se poučit. Měli jsme čtyři vyloučení po sobě a tým, jako je Sparta, minimálně jedno využije. Byli jsme kousek od vyrovnání. Samozřejmě víme, že Sparta má obrovskou sílu,“ hodnotil.

Mountfield si tak zkomplikoval své postavení v tabulce. Vypadalo to, že Liberec už do první čtyřky nenakoukne, ale právě kvůli ztrátám Hradce proti Mladé Boleslavi a na Spartě se opak stal pravdou. Východočeši tak potřebují nejen v derby s Dynamem bodovat, ale zároveň doufat, že Bílí Tygři v duelu s druhými Vítkovicemi zaváhají.

Hvězda v týmu soupeře:

Jakub Lev. Dvaatřicetiletý rodák z Plzně je s 38 body nejproduktivnějším hráčem Mountfieldu a také 13., společně s Tomášem Zohornou, bodově nejlepším hokejistou extraligy. Zkušený útočník prošel českou nejvyšší soutěž skrz na skrz. Kromě východních Čech si zahrál také na Moravě, konkrétně v Brně a Vítkovicích, a vyzkoušel si také působení v domácí Plzni. V extralize odehrál už celkem 704 zápasů, v nichž nasbíral 335 bodů (159+176).

Sestava Hradce Králové z minulého utkání:

Machovský – Marcel, McCormack, Kalina, Blain, F. Pavlík, Rosandić – Pilař, R. Pavlík, Zachar – Okuliar, Cingel, Smoleňák – Lev, Perret, Lalancette – Jergl, Chalupa, Kev. Klíma – Werek.

Hráli v týmu soupeře

KLUBHRÁČI
HC Dynamo Pardubice
Jan Růžička, Matej Paulovič
Mountfield HKJordann Perret