21.05.2023
Redakce

Dynamo se ve středu 24. května dozví soupeře pro Ligu mistrů

Hokejisté Dynama se poprvé od roku 2016 představí v prestižní Lize mistrů, kam se probojovali díky vítězství v základní části extraligy. Už ve středu 24. května proběhne oficiální los soutěže, ve kterém se dozvíme soupeře pro základní část.

Dynamo si hokejovou Ligu mistrů zahrálo jako jeden ze zakládajících klubů třikrát, a to v letech 2014, 2015 a 2016. Soutěž poté změnila formát a o kvalifikovaných týmech už začaly rozhodovat pouze sportovní výsledky. Díky tomu Liga mistrů nabrala na prestiži i kvalitě a Dynamo se jako vítěz základní části Tipsport extraligy 2022/23 může těšit na zajímavé souboje s předními evropskými kluby.

Do Ligy mistrů se nyní kvalifikuje celkem 24 celků. Jsou to vítěz předchozího ročníku, tři kluby z každé ze zakládajících lig (česká extraliga, finská Liiga, švédská SHL, německá DEL, švýcarská National League a rakouská mezinárodní ICEHL) a pětice vítězů takzvaných challenger soutěží – pro ročník 2023/2024 se jedná o šampiony Francie, Velké Britanie, Dánska, Slovenska a Norska.

Už ve středu 24. května proběhne ve finském Tampere, dějišti mistrovství světa v ledním hokeji, oficiální los Ligy mistrů. Kvalifikované týmy jsou rozděleny do čtyř výkonnostních košů po šesti.

Rozdělení výkonnostních košů:

Los každému týmu určí šest soupeřů – dva z každého dalšího výkonnostního koše. Týmy nemohou narazit na soupeře ze stejného výkonnostního koše a také na žádného soupeře ze stejné národní ligy. Dynamo v základní části Ligy mistrů odehraje šest utkání proti šesti různým soupeřům, třikrát se představí doma a třikrát na stadionu soupeře.

Způsob losování Ligy mistrů:

Bodový zisk ze šesti utkání základní části poté rozhodne o postupujících do vyřazovacích bojů. Play off Ligy mistrů si zahraje nejlepších šestnáct celků, o nasazení dvojic v této fázi soutěže bude rozhodovat tabulkové postavení po základní části. Vítěz bude čelit šestnáctému týmu, druhý patnáctému atd. V play off se týmy proti sobě utkají dvakrát, doma a venku. O postupujícím do další fáze rozhodne celkové skóre z těchto dvou utkání.

Společně s losem se Dynamo dozví také přesné termíny utkání Ligy mistrů. Soutěž by měla odstartovat prvními hracími dny 31. srpna a 1. září 2023.