02.04.2024
Redakce

Dorost bude poprvé od roku 2011 bojovat o extraligový titul!

Pardubický dorost zažívá skvělou sezonu. Svěřenci Vojtěcha Faltyse po vyřazení Hradce ve čtvrtfinále přemohli v semifinále Třinec a postoupili do finále Play off Extraligy dorostu! Dynamo bude o extraligový titul kategorie dorostu bojovat poprvé od roku 2011, historicky jediné zlato získal tým kolem Vladimíra Martince v roce 1967. „Je to obrovský úspěch už jen do finále dojít, ale vyhrát titul by byla úplná pecka,“ říká Vojtěch Faltys, hlavní trenér dorostenců.

Letošní sezona pardubického dorostu vejde do klubového historie. Poslední medaili získala tato kategorie v roce 2010, kdy brala bronz. Tehdy se ovšem ještě nehrálo play off, ale závěrečný turnaj Mistrovství České republiky. Na něm si dorostenci zahráli a bojovali o nejvyšší příčky i v roce 2011, tehdy skončili čtvrtí. Od té doby dorost na výraznější úspěchy čekal, ale nyní přidá v historických zápisech novou kolonku.

Jediný republikový titul získal pardubický dorost v sezoně 1966/67, tehdy v československé lize. Tým kolem Vladimíra Martince vybojoval prvenství na závěrečném turnaji 5 nejlepších týmů. Nyní mohou druhé prvenství v klubové historii přidat svěřenci Vojtěcha Faltyse.

„Je to pro nás odměna za celosezonní práci a dřinu. Od začátku sezony se nám podařilo dobře nastavit to, že kluci chtěli tvrdě trénovat. Aniž bychom do toho museli nějak zasahovat, měli mezi sebou dobré vztahy. Parta a semknutí vedly k tomu, že jsme fakt dobře trénovali a tohle je odměna,“ říká hlavní trenér kategorie dorostu.

Dorostenci si v základní části a nadstavbě vybojovali přímý postup do čtvrtfinále, ve kterém stejně jako A tým narazili na hradecký Mountfield. Mládežníci napodobili dospěláky i výsledkově a postoupili do semifinále. V něm Dynamo narazilo na Třinec – vítěze základní části skupiny B a druhý tým nadstavbové skupiny O pořadí v play off. Pardubičtí zvládli semifinále nejrychlejším možným způsobem, zvítězili 3:0 na zápasy. Na finálového soupeře momentálně čekají, bude jím vítěz série mezi Karlovými Vary a Mladou Boleslaví.


„Největší naše síla je v tom, že v sestavě nemáme slabý článek. Všichni hráči jsou schopní hrát v play off velmi dobře, což už teď můžu po těch sériích říct. Všichni se snaží plnit to, co mají a co po nich chceme. Chci vyzdvihnout, že dostáváme málo gólů, což není vizitkou pouze brankáře, ale celé pětice a celého týmu, jak pracují. V play off se k tomu přidala i narůstající obětavost,“ říká Vojtěch Faltys.

V play off tým šlape. Může se spolehnout na střelce i brankáře, kteří tým drželi celou sezonu.

„Máme hráče, kteří se dokážou udržet na puku. Máme střelece, kteří umí dát gól a máme výborné brankáře. Byť v play off chytal pouze Matěj Tuláček, tak během sezony se ukázalo, že všichni brankáři, kteří nastoupili, zachytali velmi dobře. Chtěl bych vyzdvihnout i Davida Veřmiřovského, který chytal velkou část nadstavby, a to umístění jde i za ním,“ říká hlavní trenér na adresu svých svěřenců.

Finále je obrovským úspěchem. Dorostenci by ovšem rádi došli až na zlatý vrchol.

„Nechceme nic měnit, ale hrát jako doteď. Chceme si to maximálně užít, protože všichni víme, že dojít sem bylo strašně těžké a že každý rok a každou sezonu to bude možná ještě těžší. Chceme hrát zodpovědně, chytře, ze zabezpečené obrany, ale být aktivní a soupeřům zatápět v útočném pásmu, bojovat o každý centimetr ledu a samozřejmě vyhrát,“ velí hlavní kouč.

A tým Dynama se v každém zápase může spolehnout na mohutnou podporu fanoušků. Tu nyní bude potřebovat také dorost.

„Pro kluky v dorostu je velký hnací motor, když přijdou fanoušci. V posledním zápase s Třincem byly momenty, kdy v malé hale všichni fandili a povzbuzovali nás, což nám pomohlo. Je to finále, super hokej, jsou vidět krásné akce a urputný boj. Máte se na co těšit, přijďte nás podpořit,“ vyzývá hlavní trenér dorostu Vojtěch Faltys.

Termíny a časy finálových zápasů zveřejníme v nejbližších dnech.