03.06.2021
Redakce

Československé derby? V hlavní roli Pardubáci

V předposledním utkání skupiny A vyzvali Češi na Mistrovství světa v Rize Slováky. A prim v tomhle derby hrálo hned šest hokejistů, spjatých s Pardubicemi! Na vítězství Čechů 7:3 měli podíl Zadina, Špaček, Zohorna, Radil a Blümel. První branku na šampionátu navíc kromě Blümela vstřelil také Slovák Bučko.

V úterním utkání mezi Českem a Slovenskem už sice šlo jen o konečné umístění ve skupině A, ale i tak se očekávala tuhá bitva. Filip Zadina již po 29 vteřinách poslal Čechy do vedení. „Pro nás to byl důležitý zápas, abychom získali sebevědomí. Moc rád jsem pomohl týmu,“ řekl Zadina.

V českém výběru přitom není jediným odchovancem Pardubic. Dalším je čtyřiadvacetiletý Michael Špaček, a právě on se postaral o druhý gól Čechů – po asistenci Zadiny.

„Víc jsme si věřili a hráli jsme jednoduchý hokej. Chtěli jsme rychle otáčet puky a napadat slovenské obránce, což se nám povedlo. Přesně z toho jsme dávali góly,“ vysvětloval Zadina.

Právě díky rychlosti se v utkání prosadil i Lukáš Radil. „Diktovali jsme tempo hry, strašně mi to usnadnilo hru. Ušetřili jsme hodně sil a mohli tvořit hru,“ uvedl mistr extraligy z roku 2012.

Titul s ním tehdy pro Pardubice získal také Tomáš Zohorna, který v utkání se Slovenskem sice neskóroval, vidět byl ale hodně. Například svou důraznou hrou, kterou se od něj učí další hráč Dynama, Matěj Blümel.

„Je tady taková malá pardubická kolonie (směje se). Pro mě bylo moc fajn jet na mistrovství světa a někoho už znát,“ nechal se slyšet jednadvacetiletý útočník.

V 46. minutě zvyšoval právě on již na 6:1. „Výborně jsme vyhráli buly, měli jsme domluvený signál a chtěli jsme to přesně tak zahrát. Matěj Stránky mi poslal puk, já si ho protečoval přes Martina Bučka. Kotouč mi ale utekl, tak už jsem to jen hodil na bránu a naštěstí to trefil,“ popsal Blümel svoji první trefu na MS.

Pro tentokrát jeho protihráči Bučkovi se to moc nelíbilo, i tak ale s úsměvem řekl: „Proti Blímovi je hodně těžké hrát. V soubojích nezná bratra, třeba v druhé třetině mě dohrál tak, že to bolí doteď. Dal krásný gól, vymyslel to opravdu šikovně.“

Bučko ale po třech minutách trefou z voleje snižoval skóre. „Za moji trefu jsem velmi šťastný. Jsem totiž spíše defenzivní obránce a moc bodů nesbírám. Takže gól na MS má pro mě obrovskou cenu,“ řekl pardubický obránce.

Jeho reprezentace vyzve ve čtvrtfinále USA. „Doma jsou všichni nadšení a drží nám palce,“ popsal Bučko. Čech Blümel má podobnou zkušenost, jeho tým pro změnu bude čelit Finům. „Máme skvělý tým, takže ke gólu mi všichni přáli. Psali mi i kamarádi, měl jsem hrozně moc zpráv. Podpory si hrozně moc vážím.“