20.11.2020
Redakce

Anthony Camara: Extraliga patří mezi nejlepší ligy na kontinentu

Kanadský útočník Anthony Camara posílil před týdnem útočné řady Dynama Pardubice. Ve třech zápasech Tipsport extraligy, které zatím stihnul odehrát, si připsal dva body a v derby s Hradcem zaznamenal svoji premiérovou trefu v extralize. „Pomohlo mi, že Valentin Claireaux skvěle clonil před hradeckým brankářem, díky tomu střela prošla až do branky,“ řekl o své brance do sítě klubového rivala kanadský útočník.

V Česku jsi nyní týden. Jak probíhala aklimatizace?
Není to špatné, i když trošku jsem se pral s časovým posunem a tím, že nebylo příliš mnoho času se s tím srovnat. Ale myslím, že už jsem si tady zvykl.

Tipsport extraliga má v současnosti velmi nabitý rozvrh. Měl jsi čas a možnost jít se projít po Pardubicích a poznat své nové působiště?
Ano, něco málo jsem už viděl. Pohyboval jsem se na skútrech a kolech, které jsou ve městě k zapůjčení. Bohužel je vše zavřené kvůli covidu, ale zatím se mi Pardubice moc líbí a lidé jsou velmi milí.

Doposud jsi odehrál tři zápasy – proti Spartě, Kometě a Hradci. Načerpal jsi první dojmy z naší nejvyšší soutěže. Jak ji hodnotíš ve srovnání s ostatními evropskými ligami, ve kterých si působil?
Určitě patří mezi nejlepší soutěže na kontinentu. Je to opět odlišný styl hokeje, Češi hrají trochu jinak než Němci nebo Švédové. Je pro mě náročné přijít takhle do rozjeté soutěže, ale snažím se pochytit co nejvíce, abych mohl svojí hrou co nejvíce pomoci týmu.

Říkal si, že Češi hrají hokej jinak. Mohl bys to více rozebrat, v čem se extraliga liší?
Odlišné je to v tom, jakým způsobem se hokej hraje a i třeba, jak o něm čeští hráči a trenéři přemýšlí. Třeba v Německu, když jsem tam působil, se hrálo více zámořským stylem – více osobních soubojů, fyzična. Ve Švédsku to bylo zase hodně o rychlosti, napadání. V Česku zase nemáte pro svoji hru moc prostoru, častěji svádíte souboje jeden na jednoho. Je to pro mě opět jiný, zajímavý styl hokeje.

Proti Hradci si vstřelil svůj první gól v extralize. Jak se celá situace seběhla?
Dobře jsme drželi puk v naší přesilové hře, podařilo se nám pár nahrávek a našli jsme ideálně postaveného útočníka, kterým jsem byl já. Pomohlo mi, že Valentin Claireaux skvěle clonil před hradeckým brankářem, díky tomu střela prošla až do branky. Je to skvělý pocit, mít za sebou premiérovou trefu v Dynamu.

V Pardubicích si se ocitl v ne zrovna lehké výsledkové době. V čem vidíš příčiny současného tápání týmu?
Těžko můžete identifikovat jednu jedinou věc, kterou byste změnili a vše by se otočilo. Myslím, že by nám pomohlo, kdybychom změnili naše myšlenkové nastavení. Abychom si více věřili, nerozházelo nás, když obdržíme gól. Měli bychom více pracovat pro tým, pomáhat si a být si na ledě vzájemně nápomocní. Na tom bychom měli stavět. Porážka nemusí vždycky znamenat, že bylo všechno na nic, že by tam nebyly dobré prvky. Měli bychom si dobře rozebrat, co děláme správně a snažit se to dělat co nejvíce. Toho když se budeme držet, tak výsledky budou určitě lepší.