12.09.2019
Redakce

Do Pardubic přichází švédský reprezentant Johan Harju

PARDUBICE — Vedení Dynama se rozhodlo reagovat na změny v kádru, do Pardubic přichází švédský útočník Johan Harju. Třiatřicetiletý hokejista se stěhuje na východ Čech ze švédského Luleå, se kterým se v minulé sezoně probojoval do semifinále švédské ligy.

„Jsem moc rád, že přichází dobře vybavený bruslař s kvalitní střelou, který bude díky svým fyzickým parametrům silný nejen na puku, ale i na brankovišti,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva Dynama Martin Sýkora.

Johan Harju začínal svoji hokejovou kariéru právě v Luleå. V roce 2007 byl v šestém kole draftován do Tampy Bay. Před NHL získal cenné zkušenosti v KHL, kde odehrál jednu sezonu v dresu moskevského Dynama. V dubnu 2010 podepsal roční smlouvu s Tampou, za níž nastoupil k deseti utkáním. V AHL byl nominován do utkání hvězd. Posledních pět sezon strávil ve švédském Luleå, s nímž vždy postoupil do play off a dva ročníky byl kapitánem.

„Celé to bylo velmi rychlé. Určitě pomohlo i to, že u nás hraje jeho krajan Oscar Eklund, se kterým byl v kontaktu, doplnil Martin Sýkora na adresu hráče, který ve dvou sezonách ve švédské nejvyšší soutěže vstřelil nejvíce vítězných branek.

Johan Harju má bohatou zkušenosti se švédskou reprezentací, za níž nastoupil na juniorských i seniorských mistrovstvích světa. V roce 2009 a 2010 získal v dresu Tre Kronor bronzovou medaili.