30.09.2020
Redakce

​Valentin Claireaux: V Česku je hra velmi fyzicky náročná

Před sezonou do Pardubic přišel ze Zlína Valentin Claireaux a stal se tak již třetím hráčem z Francie, který v extraligovém zápase oblékl dres Dynama. Jeho cesta k hokeji byla vcelku složitá, nakonec ale našla svůj cíl. Nejen o svých hokejových začátcích se francouzský útočník rozpovídal pro náš web.

Valentin Claireaux pochází z malého ostrova Saint Pierre a Miquelon, který patří Francii, ale nachází se pár kilometrů od kanadského východního pobřeží.

„To, že pocházím z ostrova Saint-Pierre a Miquelon, je pravděpodobně důvod, proč hraji hokej. Ve Francii je sport číslo jedna fotbal, který jsem hrál také. Na mém rodném ostrově je ale populárnější hokej, zejména proto, že se ostrov nachází hned vedle Kanady,“ začal své vyprávění Claireaux a pokračoval: „Každý večer jsme se doma po večeři koukali na zápasy Montrealu Canadiens. Jsem jejich fanouškem, sledoval jsem statistiky a na ulicích jsme si potom hráli na některé slavné hráče z tohoto klubu.“

Francouzský útočník začal hokej hrát ve čtyřech letech na zimním stadionu, který se na ostrově nachází. „Nebylo to jednoduché, do patnácti let jsem v podstatě jen trénoval. Nehrál jsem žádné organizované zápasy, jen jsme trénovali. Jediné, co jsme mohli, bylo zahrát si pár turnajů v Kanadě. Dohromady nám to za rok dalo asi šest zápasů, takže jsem se rozhodl, že se přestěhuji,“ objasnil své hokejové začátky usměvavý Francouz.

Jeho kroky vedly do francouzského týmu Amiens, který hraje nejvyšší francouzskou ligu. „V patnácti jsem se přestěhoval do Francie, abych hrál víc. Já, kluk z malého ostrova, jsem se najednou octil ve velkém městě a obrovské zemi. Bylo to pro mě těžké, být sám bez rodiny v úplně jiném světě,“ zavzpomínal Valentin.

Francouzský hokej je podle něho na vzestupu, co mu ale zoufale chybí, jsou peníze. „Lidé, kteří dělají ve Francii hokej, jsou výborní. Opravdu se starají a snaží, aby se francouzský hokej stále zlepšoval. V konkurenci fotbalu je to pro ně ale hodně složité,“ pochválil osmadvacetiletý útočník francouzské hokejové činovníky.

Další přesun čekal na Valentina v roce 2014, kdy vyrazil na angažmá do finského LeKi. „Opět to bylo složité. Ve Finsku hokeji věnují hodně pozornosti a vše je na vysoké úrovni. Myslím, že až teprve tam se ze mě stal opravdový profesionál,“ přiznal francouzský forvard.

Nyní ale hraje Valentin v Česku, v čem je podle něho místní hokej odlišný od toho finského? „Ve Finsku se mnohem více bruslí a hraje se více do defenzívy. Je tam o trochu těžší dát branku, protože týmy jsou, co se obrany týká, neuvěřitelně dobře připravené. V Česku je hra otevřenější, ale na druhou stranu mnohem více soubojová a fyzicky velmi náročná.“