04.11.2020
Redakce

​Tomáš Rolinek ukončil svoji výjimečnou profesionální kariéru

Srdcař, kapitán, bojovník. Tato slova si každý hokejový fanoušek asi nejčastěji vybaví při vyslovení jména Tomáše Rolinka. Někdejší kapitán pardubického Dynama a české hokejové reprezentace dnes ohlásil konec své bohaté hráčské kariéry. Oficiálně se s ní rozloučil během mimořádné tiskové konference.

Bývalý kapitán pardubického Dynama a reprezentačního týmu se ve čtyřiceti letech rozhodl ukončit svoji profesionální kariéru. Během ní byl kapitánem mistrů světa (2010) a s Pardubicemi získal v sezoně 2004/2005 domácí mistrovský titul.

V extralize nastoupil v základní části k 644 utkáním, ve kterých nastřílel 166 gólů, přidal 175 asistencí, a celkově tak získal 341 bodů. Ve 100 zápasech play-off přidal dalších 19 branek a 30 asistencí. Kromě několika dalších týmů v Česku hrál také v ruské KHL za týmy Mettalurg Magnitogorsk a Salavat Julajev Ufa.

„Není to rozhodnutí ze dne na den, zrálo to ve mě v rozběhnuté sezoně delší dobu. Po úspěšné operaci, po které jsem zdravotně v pořádku, jsem si myslel, že se vracím zpátky. Kvůli COVIDu, všem opatřením a následnému netrénování na ledě, jsem si uvědomil, že bych nemohl být na sezonu stoprocentně připravený. A už dlouho jsem věděl, že by to byla má poslední sezona,“ uvedl někdejší pardubický útočník.

„Náš tým dnes opouští legendární hokejista, který se podepsal pod mnoho úspěchů. Tím posledním, co pro Dynamo udělal, byla záchrana v minulé sezoně, kdy byl jedním ze základních kamenů. Věřím, že i nadále budeme spolupracovat a on bude moci předávat své zkušenosti dál, nejen ve prospěch pardubického, ale i českého hokeje,“ řekl majoritní akcionář HC Dynamo Pardubice Petr Dědek.

„Za mě dnes z hokejové scény odchází jedna z velkých osobností nejen pardubického, ale i českého hokeje. Chci ze své pozice Tomášovi poděkovat za to, co pro Dynamo za svoji bohatou kariéru odvedl. Každé loučení je samozřejmě těžké a smutné, nicméně věřím, že dnes převládnou ty pozitivní emoce, když se společně ohlédneme za Tomášovou kariérou. Věřím, že naše cesty se nerozcházejí navždy a naše organizace je připravena s Tomášem nadále spolupracovat na pozici, která bude prospěšná pro obě strany,“ popřál Tomáši Rolinkovi jeho někdejší spoluhráč a současný sportovní ředitel HC Dynamo Pardubice Dušan Salfický.

Dušan Salfický o posílení týmu:

„Nejen Tomášovo loučení pro nás znamená, že musíme posílit náš kádr. Otázkou posílení mužstva se zabýváme už nějakou dobu, protože máme dlouhodobě zraněné Michala Vondrku, Ondru Machalu, odešel Martin Kaut. Jsme teď mínus čtyři hráči základní sestavy, takže se tím intenzivně zabýváme a máme připravené různé varianty. Jenže kvůli tomu, že se dlouho nevědělo, zda se bude hrát, jsme nemohli nic dotáhnout do finále. Teď už máme, co vytipovaným hráčům konkrétně nabídnout. Takže věřím, že ta jednání se v nejbližších dnech a týdnech dotáhnou do úspěšného konce. Mančaft určitě posílíme a doplníme.“