20.01.2021
Tisková zpráva

​Dynamo vítá výraznou posilu, do útoku přichází Andrei Kostitsyn

Útok pardubického Dynama pro zbytek této sezony posílí zkušený 35letý útočník Andrei Kostitsyn. Běloruský reprezentant, který odehrál 398 utkání v NHL a naposledy hájil barvy Neftěchimiku Nižněkamsk v KHL, má pomoci Pardubicím v bojích o co nejlepší umístění v tabulce a v play-off.

Rodák z Navapolacku začínal se seniorským hokejem v nejvyšší běloruské soutěži, a pak také v Eastern European Hockey League. Do zámoří se přesunul v sezoně 2004/2005, kterou při výluce NHL strávil kompletně v dresu Hamilton Bulldogs v AHL. V následujícím ročníku poprvé nakouknul do nejprestižnější hokejové ligy světa, když hájil barvy slavných Montreal Canadiens.

V Montrealu strávil přes šest let, zažil v něm i svůj nejlepší zámořský ročník – v sezoně 2007/2008 v 73 zápasech nasbíral 53 bodů. Po krátkém, byť bodově vydařeném angažmá v Nashville Predators v sezoně 2011/2012, se vrátil zpět do Evropy a dva a půl roku hrál za Traktor Čeljabinsk.

V KHL oblékal ještě dresy Nižného Novgorodu, Soči (kde dělal jednu sezonu kapitána), Kunlunu Red Star (při tomto angažmá se sešel v jednom mužstvu s Markem Ďalogou), Dynama Minsk a naposledy Nižněkamsku. V NHL posbíral v 398 zápasech základní části 222 bodů, v KHL odehrál 409 utkání a získal 247 bodů. Celkem desetkrát hrál za Bělorusko na mistrovství světa.

„Jsem nadšený, že si mohu vyzkoušet českou ligu. Moc se těším, až se zítra potkám s novými spoluhráči. V Česku jsem byl mnohokrát, ale v Pardubicích ještě ne. Těším se na novou výzvu,“ řekl Andrei Kostitsyn po středečním příjezdu do Pardubic.

„Příchodem Andreie jsme se snažili doplnit soupisku před závěrečnou fází sezony. Jsme přesvědčeni, že jeho zkušenosti nám pomohou k co nejlepšímu umístnění v tabulce a v play-off,“ okomentoval příchod Andreie Kostitsyna do Dynama sportovní ředitel Dynama Dušan Salfický.

V úterním utkání s Vítkovicemi se zranil útočník Lukáš Anděl v horní části těla. „Bohužel v posledních zápasech teď sbíráme jednoho dlouhodobě zraněného hráče za druhým, takže v doplňování soupisky budeme dále pokračovat a nadále hledat hráče, kteří by nám pomohli v závěru sezony a ve vyřazovacích bojích,“ nechal se slyšet Salfický.