3.1.2023
Redakce

Dynamo zvládlo bitvu o první místo a porazilo Vítkovice potřetí v sezóně

Pardubičtí hokejisté započali nový kalendářní rok stejně tak dobře jako ten předchozí zakončili a výhrou 3:2 po prodloužení triumfovali v souboji o první příčku extraligové tabulky. Podobně jako v posledním duelu v Ostravar Aréně ani v tomto případě základní hrací doba o vítězi nerozhodla, ovšem tentokrát se diváci samostatných nájezdů nedočkali. Minutu před koncem prodloužení se trefil útočník Tomáš Hyka a přidal tak svůj 101. bod v extralize. Dynamo tedy nadále zůstává lídrem české nejvyšší hokejové soutěže.

Tipsport extraliga, 34. kolo, úterý 3.1.2023, Ostrava, OSTRAVAR ARÉNA

Vítkovice

Dynamo Pardubice

2:3p
2:0, 0:2, 0:0 – 0:1
Branky a nahrávky: 05:26 Půček (Dej; 5/5), 14:44 Krenželok (Bukarts, Raskob; 5/5) – 23:29 D. Musil (5/5), 35:25 Sedlák (Hyka, Dvořák; 5/5), 63:59 Hyka (Košťálek, Sedlák; 3/3). Rozhodčí: Šír, Hribik – Lhotský, Svoboda. Diváci: 7809. Vyloučení: 1:5. Bez využití. Střely na branku: 37:30 (14:7, 9:16, 12:5). Zblokované střely: 22:16. Hity: 8:3. Vhazování: 27:34. Průběh utkání: 2:0, 2:3.
Vítkovice: Stezka – Mikuš, Grman, Koch, Raskob, Gewiese, Stehlík, Prčík – Berisha, Krieger, Mueller – Bukarts, Krenželok, Lakatoš – Fridrich, Chlán, Bernovský – Půček, Dej, Lednický.
Dynamo Pardubice: Will – D. Musil, Čerešňák, Dvořák, Košťálek, Vála, Hrádek – Říčka, Zohorna, Kousal – Cienciala, Sedlák, Hyka – Zeman, Poulíček, Vondráček – Štetka, A. Musil, Herčík.

Komentář

Do úvodu utkání vstoupili lépe domácí, kteří si vytvořili hodně šancí, a to především z rychlých přechodů do útoku. Jedna z nich také vyústila v 6. minutě v gól. Útočník Ridery Rastislav Dej nejprve u mantinelu vybojoval kotouč a následně přesnou bekhendovou přihrávkou dostal zpoza brány do obrovské šance svého spoluhráče Romana Půčka. Situaci dvaadvacetiletý vsetínský odchovanec s přehledem proměnil a otevřel tak skóre souboje o první místo v extralize.

Branka Vítkovice nakopla, domácí hokejisté si utvářeli enormní tlak. V 10. minutě zahrávali po faulu obránce Pardubic Ondřeje Vály svou první přesilovku utkání. Začátek početní výhody vypadal ze strany mužů Miloše Holaně nemastně neslaně, nakonec si ale pár dobrých příležitostí vytvořili, branka z toho však nebyla.

Další změna stavu, a opět v prospěch Vítkovic, přišla po necelé čtvrthodině hry. Slovenský obránce Dynama Peter Čerešňák nohou nešťastně přikopl puk k hokejce domácího útočníka Robertse Bukartse, který jej poslal před prázdnou bránu Lukáši Krenželokovi a zkušený forward se z bezprostřední blízkosti nemýlil. Pardubice tak poprvé v letošní sezoně šly po první třetině do kabiny s dvougólovým mankem.

Druhou třetinu ale započali hosté důrazněji a s mnohem větším nasazením. Lukáš Sedlák nejprve z úhlu nešťastně minul prázdnou bránu, dlouhý tlak však nakonec v branku vyústil. Svou první extraligovou trefu v barvách Dynama vsítil obránce David Musil. Z modré čáry vyslal na svatyni Aleše Stezky rychlou ránu, jež navíc byla jedním z hráčů domácích tečována. Gólman tak nestihl zareagovat a snižovalo se.

Svou první přesilovku odehráli Pardubice od 27. minuty, změnu stavu ovšem nepřinesla. V paradoxně největší šanci se z protiútoku ocitl nejproduktivnější hráč soupeře Dominik Lakatoš, brankář Roman Will ale svůj tým podržel a chytil jak první střelu, tak i následnou dorážku.

Když už to vypadalo, že se v druhé třetině nic mimořádného nestane, razantně vypálila na bránu letošní posila červenobílých Lukáš Sedlák. Přesná šleha k pravé tyči tak skončila první trefou devětadvacetiletého budějovického rodáka za Dynamo a zároveň prvním extraligovým gólem v kariéře.

Třetinu museli hosté dohrávat ve čtyřech. Dvojnásobný, tedy čtyřminutový, trest obdržel po vysoké holi útočník Robert Kousal. První část oslabení však zvládli pardubičtí s přehledem a do kabin se tak odcházelo za remízového stavu.

Zato druhá část početní nevýhody a zároveň začátek závěrečné dvacetiminutovky vypadal pro Dynamo mnohem hůře. Hráči Vítkovic se objevili před prázdnou bránou, ale mezi tři tyče puk nakonec neposlali.

V oslabení byli Východočeši ještě dvakrát, nejprve v 10. minutě po sekání Lukáše Sedláka a následně v samotném závěru základní hrací doby po faulu beka Jana Košťálka. Nerozhodný stav nicméně udrželi a poslali tak utkání do prodloužení.

Repete posledního vzájemného duelu v Ostravar Aréně se ale nekonalo, do samostatných nájezdů se totiž zápas nedostal. Zhruba minutu před koncem najel útočník Tomáš Hyka do pásma Ridery a chytrou střelou mezi nohy gólmana Stezky bitvu o první místo rozhodl. Pardubice tak potřetí v sezoně Vítkovice přemohly a udržely si pozici lídra extraligy.

Ohlasy po utkání

Marek Zadina, asistent trenéra HC Dynamo Pardubice: „První třetina se nám vůbec nepovedla. Její úvod jsme měli velmi špatný, pohyb z naší strany téměř neexistoval, nevyhrávali jsme souboje, všude jsme byli pozdě a hráči působili nepřipraveně, jako by nevěděli, že se hraje o první místo. Sice jsme jim to samozřejmě říkali, ale v hlavě na to nebyli dostatečně nastavení. Vítkovice nás přehrály a zaslouženě vedly. Po přestávce šlo vidět, že se z toho hráči poučili. Hráli jsme aktivně, soupeře jsme tlačili a na základě toho jsme srovnali stav na 2:2. Výborně jsme dneska zahráli oslabení, kde jsme skvěle blokovali střely a samozřejmě nás podržel i Roman Will, což nás ještě víc nakoplo. V prodloužení se ukázala naše kvalita a myslím si, že jsme v něm byli po dobře zvládnutých dvou třetinách zaslouženě odměněni.“

Zápasy v sezóně

8. kolo, 6. 10. 2022
PCE - VIT
2:1
21. kolo, 22. 11. 2022
VIT - PCE
4:5sn
34. kolo, 3. 1. 2023
VIT - PCE
2:3p
47. kolo, 17. 2. 2023
PCE - VIT
1:4

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Roman Will 64 37 35 2
Obránci G A +/- TM
David Musil 1 0 0 0
Jan Košťálek 0 1 2 2
Tomáš Dvořák 0 1 1 0
Ondřej Vála 0 0 -1 2
Peter Čerešňák 0 0 0 0
Michal Hrádek 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Lukáš Sedlák 1 1 1 2
Tomáš Hyka 1 1 1 0
Robert Kousal 0 0 1 4
David Cienciala 0 0 -1 0
Adam Musil 0 0 1 0
Patrik Poulíček 0 0 -1 0
Robert Říčka 0 0 1 0
Tomáš Vondráček 0 0 -1 0
Tomáš Zohorna 0 0 1 0
HC Dynamo YouTube