18.8.2020
Redakce

Dynamo nasázelo Kometě pět gólů, o postup si zahraje v Olomouci

Pardubice – Poslední domácí utkání základní skupiny C Generali Česká Cupu zvládli hokejisté Pardubic na výbornou. Dynamo i díky třem brankám v nestandardním počtu hráčů na ledě zvítězilo nad brněnskou Kometou 5:1. K postupu do vyřazovacích bojů tak Pardubice potřebují ve čtvrtek v Olomouci neprohrát v základní hrací době.

Generali Česká Cup , 5. kolo, úterý 18.8.2020, enteria arena

Dynamo Pardubice

Kometa Brno

5:1
1:0, 1:1, 3:0
Branky a nahrávky: 17:59 Tybor (Poulíček; 4/5), 38:34 Vála (Kousal; 5/5), 49:39 Tybor (Claireaux, Kousal; 5/4), 54:30 Mikuš (Svačina; 5/4), 58:48 Mikuš (Kusý, Claireaux; 5/5) - 33:57. Schneider (Mueller, Freibergs; 5/4). Rozhodčí: Lacina, Pilný – Klouček, Ganger. Vyloučení: 4:3. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 1458. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 5:1.
Dynamo Pardubice: Klouček – Kolář, Nakládal, Mikuš, Hrádek, Vála, Holland, Jelínek – Blümel, Kousal, Tybor – Mandát, Poulíček, Svačina – Vondrka, Claireaux, Kusý – Machala, Anděl, Zeman.
Kometa Brno: Klimeš – Gulaši, Freibergs, Pyrochta, Zábranský, Mikyska, Němec, Bartejs – Zaťovič, Holík, Mueller – Vincour, Rákos, Schneider – Plášek, Střondala, Horký – Kunc, Kusko, Šoustal.

Komentář

Pardubicím se do sestavy vrátil Michal Vondrka, který se představil ve třetí lajně s Valentinem Claireauxem a Denisem Kusým. Ve čtvrté řadě se objevil Lukáš Anděl a v obraně se představil Tomáš Jelínek.

Opatrná první polovina přinesla málo vyložených šancí. První brankovou příležitost připravil šikovným přiťuknutím Robert Kousal pro Radoslava Tybora. Ve čtrnácté minutě se do úniku dostal Michal Vondrka, kterého ale vychytal Klimeš.

Při přečíslení tři na dva nastřelil Freibergs tyč a vzápětí se na druhé straně musel Klimeš otáčet za střelou Matěje Blümela. V oslabení ujela brněnským hráčům dvojice Patrik Poulíček – Radoslav Tybor a společně se postarali o první gól. Radoslav Tybor si počkal na správný moment pro střelu a umístil kotouč pod vyrážečku Klimeše. Pardubice tak opět udeřily v oslabení – 1:0! Minutu před koncem první periody dokázal Milan Klouček za pomocí svých obránců vyřešit velice ošemetnou situaci uvnitř vlastního brankoviště, a do kabin tak odcházeli spokojenější Pardubičtí.

První přesilovku mělo Dynamo ve čtvrté minutě druhé třetiny. Nejprve pálil Jan Mandát, jeho střelu zastavil Klimeš. Druhou střelu Jana Mandáta tečoval těsně mimo Lukáš Anděl. V přesilovce Komety se zaskvěl také Milan Klouček, který si počkal na střelu Pyrochty a poté zamezil dorážce Tomáše Vincoura. Třetí přesilovka už hostům vyšla. Peter Mueller našel Petera Schneidera, který jeho střílenou přihrávku tečoval nad rameno Milana Kloučka – 1:1.

Remízový stav dlouho nevydržel. Pardubice zavřely svého soupeře ve vlastním pásmu a vařily ho tak dlouho, dokud přesnou ranou přes změť těl nevstřelil první gól za Pardubice Ondřej Vála2:1. Ve druhé třetině se tak brankový rozdíl mezi soupeři nezměnil.

I Pardubice se dokázaly prosadit v přesilovce! Po střele Valentina Claireauxe se k dorážce dostal Radoslav Tybor, který procedil puk za záda Klimeše a upravil deset minut před závěrečnou sirénou již na 3:1.

Šest minut před koncem podržel Libor Horký hokejku Roberta Kousala, dostal dvě minuty a Dynamo zásluhou přesilovkovému gólu Juraje Mikuše rozhodlo o osudu celého utkání – 4:1. Skóre celého utkání po krásné přihrávce ještě uzavřel druhým gólem v zápase Juraj Mikuš a halou se rozezněly tóny písně „Pátá“ – 5:1. Pardubice tak v poslední zápase potřebují k postupu neprohrát v základní hrací době s Olomoucí.

Ohlasy po utkání

Michal Mikeska (HC Dynamo Pardubice): V první třetině jsme bojovali s pohybem, chtěli jsme být aktivnější, nicméně nás Kometa přebruslovala. Měli jsme s tím potíž, byli jsme lehce pod tlakem. Druhou třetinu jsme srovnali krok, využili jsme přesilovku, pomohli jsme si v ní gólem. Ve třetí třetině jsme to ještě více vyjádřili brankově. Výborná kombinace v další přesilovce, lépe jsme se hýbali a lépe nám létaly kotouče. Třetí třetina byla z naší strany pěkná a svěží.

Radek Bělohlav (Kometa Brno): "Chtěli jsme bodovat, ale opět se to nepovedlo. Dneska je to otázka přesilových her. Dostali jsme v nich dvě branky a soupeř dal také gól v oslabení. Chybí nám důraz do brány a ještě je pár dalších věcí, které musíme zdokonalit."