20.10.2019
Redakce

Dynamo nestačilo na Spartu, z Prahy veze bod po prohře v prodloužení!

PRAHA - Pohledný hokej s mnoha šancemi na obou stranách nabídlo nedělní 12. kolo Tipsport Extraligy. Dynamo se soupeřem drželo krok a vypracovalo si několik příležitostí, jedinou branku však vstřelil Jan Mandát. Výhru 2:1 v prodloužení si tedy nakonec připisují hokejisté pražské Sparty po rozhodující trefě expardubického Davida Tomáška.

Tipsport extraliga, 12. kolo, neděle 20.10.2019, O2 arena

Sparta Praha

Dynamo Pardubice

2:1p
1:0, 0:0, 0:1 - 1:0
Branky a nahrávky: 00:42 Rousek (Blain; 5/5) 61:50 Tomášek (Řepík, Polášek; 4/4)- 49:13 Mandát (Mikuš, Tybor; 5/5). Rozhodčí: Pešina, Horák – Ondráček, Špůr. Vyloučení: 3:2. Bez využití. Diváci: 10443. Střely na branku: 31:36. Zblokované střely: 8:12. Hity: 7:6. Vhazování: 38:39. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1. Nejlepší hráči: Matěj Machovský – Jan Mandát.
Sparta Praha: Machovský – Košťálek, Polášek, Kalina, Blain, Ďaloga, Jurčina, Tomáš Dvořák – Forman, Pech, Řepík – Kudrna, V. Růžička, Říčka – Černoch, Sukeľ, Buchtele – Rousek, Tomášek, Smejkal.
Dynamo Pardubice: Kacetl – Eklund, Holland, J. Kolář, Ivan, Mikuš, J. Zdráhal, Hrádek – Mandát, R. Kousal, Tybor – Látal, Harju, Hovorka – Kusý, J. Kloz, Blümel – Machač, Pochobradský, Matýs.

Komentář

Dynamo nevstoupilo do utkání ideálně, když Kacetl inkasoval již v první minutě. Blain zachytil kotouč u mantinelu, posunul ho do mezikruží Lukáši Rouskovi a ten přesnou střelou otevřel skóre utkání. Domácí pak měli navrch a prezentovali se lepším pohybem, nicméně jejich jedinou větší šancí byla křižná přihrávka na Davida Tomáška, který střílel pouze do výstroje pardubického brankáře. Hosté se v druhé polovině úvodní části dokázali adaptovat na rychlé tempo zápasu, ale zajímavé pokusy Matýse a Látala brankou neskončily. Lukáš Pech se svým průnikem také neuspěl a chvíli po něm na druhé straně hřiště dvakrát nebezpečně střílel Michal Ivan od modré čáry. Ačkoli Machovský nic neviděl, dokázal proti oběma pokusům zasáhnout a do druhé části se tak šlo za stavu 1:0.

Do té naopak vstoupili lépe pardubičtí hokejisté. Po pěti minutách hry se do přečíslení dva na jednoho dostal Jan Mandát a rozhodl se pro rychlou střelu, na kterou ale sparťanský brankář stihl zareagovat. Dynamo častěji hrálo s pukem na hokejkách a z převahy Východočechů vyplynula další šance v 37. minutě. Marek Hovorka byl blízko k srovnání stavu, puk ale skončil v lapačce Machovského. Sparta mohla také skórovat, v již druhé gólové šanci se před Kacetlem ocitnul expardubický Tomášek. Hostům nepomohla ani přesilová hra po vyloučení Pecha v závěru druhé dvacetiminutovky.

Pardubice měly oproti Spartě více střeleckých pokusů, ale nedokázaly se prosadit ani v další početní výhodě, přestože Tybor hezkým pasem našel Kousala přímo před brankovištěm Pražanů. Machovský zůstal bezchybný až do 49. minuty, kdy si obránci Sparty nepohlídali Jana Mandáta a ten svým přesným zakončením přinesl Pardubicím zasloužené vyrovnání. Závěr základní hrací doby ještě přinesl dvě vyloučení, nejprve šel na trestnou lavici Zdráhal, dvě minuty před koncem pak posila domácích Milan Jurčina. Obě početní výhody však zůstaly nevyužity a zápas šel do prodloužení.

Hned v úvodu nastaveného času mohl rozhodnout Zdráhal, Machovský byl ale opět připravený a v čase 61:50 ukončil zápas aktivní David Tomášek střelou z levého kruhu, na kterou Kacetl nedosáhl. Sparta tak dokázala vyhrát šestý zápas v řadě, Dynamo ale získalo zasloužený bod a vyrovnaný duel rivalů se divákům v Praze musel líbit.

Ohlasy po utkání

Jaroslav Nedvěd (trenér HC Sparta Praha): „Zápas měl podobný průběh jako ten minulý. Dali jsme rychlý gól, který nás trochu uspokojil a přenechali jsme iniciativu soupeři. Ten byl pak lepší, lépe bruslil, byl hladovější a my jsme profesorsky čekali, až nám něco nabídnou a dáme druhou branku. To nám ale soupeř svou aktivitou a pohybem nenabízel. Byla část zápasu, kdy soupeř hrál s pukem a my jsme jen koukali. Do třetí třetiny jsme vstoupili lépe, ale soupeř vyrovnal zaslouženě, protože šancí měl hned několik. Nakonec jsme rádi, že jsme protáhli vítěznou sérii a dali ten gól v prodloužení. Kluci i po vyrovnání Pardubic nesložili hlavy a bojovali dál, štěstí se k nám poté přiklonilo. Škoda, že jsme soupeře půl zápasu nechali hrát. Právě v té chvíli nás podržel brankář Machovský a byl jednoznačně nejlepším hráčem zápasu.“

Radek Bělohlav (trenér HC Dynamo Pardubice): „Musím pogratulovat soupeři k vítězství. My jsme se dlouho snažili dobývat branku soupeře, a nakonec můžeme být rádi alespoň za bod, na jeden gól se moc často nevyhrává. Kluci se snažili a bojovali, ale naše produktivita se musí zlepšit. Nemůžu však říct ani slovo proti tomu, co na ledě hráči předváděli. Měli jsme dvě přesilovky, tam by měly padnout góly. Když jsem viděl ten průběh zápasu, měli jsme získat víc bodů.“

Zápasy v sezóně

12. kolo, 20. 10. 2019
SPA - PCE
2:1p
25. kolo, 7. 12. 2019
PCE - SPA
4:3
38. kolo, 19. 1. 2020
SPA - PCE
2:1p
51. kolo, 3. 3. 2020
PCE - SPA
1:2p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ondřej Kacetl 62 29 27 2
Obránci G A +/- TM
Juraj Mikuš 0 1 1 0
Jan Zdráhal 0 0 0 2
Oscar Eklund 0 0 0 0
Rhett Holland 0 0 0 0
Michal Hrádek 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 -1 0
Michal Ivan 0 0 -2 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Mandát 1 0 1 0
Radoslav Tybor 0 1 1 0
Robert Kousal 0 0 1 2
Matěj Blümel 0 0 0 0
Jan Kloz 0 0 0 0
Michal Machač 0 0 0 0
Ondřej Matýs 0 0 0 0
Michal Pochobradský 0 0 0 0
Marek Hovorka 0 0 -1 0
Denis Kusý 0 0 -1 0
Martin Látal 0 0 -1 0
Johan Harju 0 0 -2 0
HC Dynamo YouTube